“Od marta imamo novozaražnih koliko za celu prošlu godinu…”: Novo korona žarište u Gadžinom Hanu, proglašena vanredna situacija

  0
  Profimedia

  Epidemijska situacija u opštini Gadžin Han najozbiljnija je od početka epidemije. U prethodne dve nedelje, a naročito, kažu, posle zadušnica kada su u zaplanjska sela dolazili žitelji većih gradova, broj pregleda gotovo je utrostručen, a kovid pozitivnih je više od trećine testiranih, prenosi RTS.

  “Od 1. marta ove godine broj novozaraženih je oko 55, što je broj koji je do sada bio za celu prošlu godinu”, napominje dr Ljubodrag Stepanović, direktor Doma zdravlja Gadžin Han.

  Kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije, ovde su proglasili vanrednu situaciju, pojačali dezinfekciju u opštinskim ustanovama i preduzećima, pojačali kontrole, i doneli niz drugih mera.

  “Skraćeno je radno vreme, kako radnika opštinske uprave, tako i u svim ustanovama čiji je osnivač opština. Preporuka je da svi koji mogu da rade od kuće da to i učine. Zabranjeno je okupljanje više od pet lica u zatvorenom i otvorenom prostoru”, ističe Dragan Mijalković, pomoćnik predsednika opštine Gadžin Han.

  Prvi put od početka epidemije pozitivno je i dete iz vrtića. Svi zaposleni u predškolskoj ustanovi su negativni.

  “Odmah smo dezinfikovali vrtić. Ta grupa trenutno ne ide uvrtić, u izolaciji su, a i roditelji su dobili rešenje da moraju da ostanu sa tom decom. Samo ide pripremna predškolska grupa, to su deca od šest godina”, ukazuje Gordana Đorđević, direktorka Predškolske ustanove Prva radost Gadžin Han.

  Odziv za vakcinaciju ovde je, kažu, izuzetan. Vakcinisana je gotovo trećina stanovništva. Obe doze vakcine primili su i svi korisnici i zaposleni u oba doma za stare, i u ovom trenutku u tim domovima nema zaraženih.