“Od marta, 208 napada na lekare koji leče zaražene koronavirusom…”: Međunarodni Crveni krst o “tužnoj stvarnosti”

1
Foto Profimedia

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) Peter Maurer rekao je da je od marta u 13 zemalja zabeleženo 208 napada na zdravstvene radnike koji su lečili pacijente zaražene koronavirusom.

Maurer je danas rekao da su učestali napadi na zdravstvene radnike, a da su zdravstveni sistemi na meti u trenutku kada su ljudima najpotrebniji.

“Kriza Kovid-19 brzo preti da postane kriza bezbednosti”, rekao je on i dodao da su podaci prikupljeni iz 13 zemalja Bliskog Istoka, Azije, Pacifika, Severne i Južne Amerike i Afrike, ali da je broj napada verovatno mnogo veći.

Zabeleženi slučajevi uključuju incidente od verbalnih pretnji, fizičkih napada do paljenja objekata u kojima se nalaze oboleli od Kovid-19.

ICRC i desetak drugih svetskih organizacija koje predstavljaju milione lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih radnika izdale su juče deklaraciju u kojoj su podršku javnosti koja je u najvećem broju zemalja izražena aplauzom nazvali “dirljivom”, ali su dodali da je “nažalost, tužna stvarnost to da su zdravstveni radnici dugo bili izloženi mnogim šokantnim oblicima nasilja”.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Vrlo lepo.Ljudi pokusavaju kako znaju da pomognu,lece a napadaju se.
    Pitam se ima li iko ko realno pokusava pomoci a da nije izlozen napadu i svemu ispod svakog nivoa.
    Zahvalnost,uljudnost i kultura na delu.
    Jedan od mnogih klasicnih dokaza da nekima nikada netreba pomoci.Nikada.

Comments are closed.