Od jednog čoveka u garaži do stvaranja superautomobila: Kompanija Rimac postala većinski vlasnik Bugatija…

0

Kompanija “Rimac automobili” hrvatskog preduzetnika i inovatora Mate Rimca, postala je većinski vlasnik “Bugatija”, čuvenog francuskog proizvođača luksuznih sportskih automobila, saopšteno je iz kompanije. Novi dom “Bugatija” biće Rimac kampus u Hrvatskoj, prenosi RTS, pozivajući se na pisanje hrvatskog portala Indeks.

Za samo 12 godina postojanja, kompanija “Rimac automobili” hrvatskog inovatora i preduzetnika Mate Rimca je od startap kompanije sa jednim čovekom u garaži stigla do većinskog vlasništva nad čuvenim “Bugatijem”.

Mate Rimac kaže da je ovo uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj istoriji “Rimac automobila”.

“Rimac i Bugati savršeno se dopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka kompanija, osvojili smo poverenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi”, ističe Rimac.

Kompanija “Rimac automobili” biće reorganizovana u “Rimac grupu”, podeljenu na dve kompanije – “Bugati Rimac” i “Rimac tehnolodži”.

Svi akcionari su zadržali postojeće udele u vlasništvu “Rimca”. Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći akcionar sa 37 odsto, “Porše” ima 24 odsto, a slede “Hjundai” sa 12 odsto i ostali akcionari sa 27 odsto udela u vlsništvu.

“Rimac grupa” će biti najveći denoničar nove kompanije “Rimac Bugati” sa 55 odsto udela u vlasništvu. U njoj će se nalaziti dva proizvođača automobila: “Bugati” i “Rimac automobili”.

“Bugati” i “Rimac automobili” nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj. Oba brenda će nastaviti da razvijaju svoje modele automobila.

“Rimac grupa” će nastaviti sa inovacijama, stvaranjem vlastitih superautomobila i razvojem inovativnih tehnologija za brojne svetske proizvođače automobila. Sada će takva tehnologija, razvijena u Hrvatskoj, moći da se primenjuje i u budućim “Bugatijevim” modelima.

Globalno sedište u Rimac kampusu

U budućnosti će se globalno sedište kompanije “Bugati Rimac” nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sedište kompanije “Rimac tehnolodži”.

Tu će se proizvoditi komponente za modele oba brenda, ali će “Bugatijevi” automobili i dalje biti sklapani u čuvenoj fabrici u Molhajmu u Francuskoj – istrijskom mestu koje je neodvojivo od  brenda “Bugati”.

Rimac kampus, vredan 200 miliona evra, trebalo bi da 2023. godine bude otvoren na površini od 100.000 metara kvadratnih. Zamišljen je kao centar visokotehnoloških inovacija, a okupiće 2.500 zaposlenih ljudi.

“Bugati” je poslovao u okviru “Folksvagen grupacije” koja prodaje automobile širom sveta pod brendovima “Bentli”, “Lamborgini”, “Audi”, “Porše”, “Seat”, “Škoda” i “Folksvagen”.

Od jednog čoveka u garaži do superautomobila i “Bugatija”

Mate Rimac je svoj put do uspeha započeo iz hobija, kada je sa 20 godina svoj “BMW” proizveden 1984. godine u garaži prepravio na baterijski pogon.

Kompaniju “Rimac automobili” osnovao je 2009. godine, a samo 11 godina kasnije, firma je proslavila zapošljavanje svog 1.000. radnika.

Sedište kompanije je u gradiću Sveta Nedelja u Zagrebačkoj županiji.

Danas kompanija razvija električne pogonske sklopove i baterije visokih performansi za neke od najvećih svetskih proizvođača automobila.

Rimac je lansirao i dve generacije svojih superautomobila. Ove godine je predstavljen najnoviji “rimac nevera” – električni superautomobil koji do 100 kilometara na čas ubrzava za manje od dve sekunde. Ukupno 150 primeraka biće proizvedeno u Hrvatskoj.

“Nevera” je proizvodna varijanta konceptnog automobila, prvi put prikazanog na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. godine.