“Od izdavanja zatvorskih ćelija Kosovo će zaraditi 210 miliona evra”: Predstavnici Prištine o prebacivanju zatvorenika iz Danske…

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Ministarka pravde privremenih institucija u Prištini Aljbuljena Hadžiu izjavila je danas da će Priština od izdavanja zatvorskih ćelija imati korist od 210 miliona evra. 

Priština i Danska potpisali su 20. decembra pismo saglasnosti prema kojem će 300 kosovskih zatvorskih ćelija biti dato na korišćenje državi Danskoj. 

“Ministarstvo pravde Vlade Kosova ponudilo je spremnost da Kraljevini Danskoj stavi na raspolaganje zatvorske kapacitete na Kosovu za 300 mesta za zatvorenike iz Danske, za šta će Ministarstvo pravde Kraljevine Danske plaćati godišnju naknadu od 15 miliona evra za početni petogodišnji period, s mogućnošću produženja za još pet godina”, rekla je ministarka za lokalne medije. 

Istakla je da će “korist Kosova od ovog sporazuma iznositi 210 miliona evra, od čega će značajan deo biti posvećen kapitalnim investicijama, odnosno obnovljivoj energiji, a takođe će se steći dansko iskustvo u upravljanju zatvorima i obuci osoblja Kazneno-popravne službe”.