Od katedrala razorenih bombardovanjem do istorijskih operskih kuća koje su nestale u plamenu, u svetu je veliki broj verskih objekata koje su bile uništene i potom obnovljene.

Katedrala Notr Dam u Remsu

Istorijska gotička katedrala u francuskom gradu Remsu, crkva u kojoj su krunisani i sahranjivani francuski kraljevi, teško je stradala u nemačkom granatiranju u septembru 1914. godine. Sa zvonicima visokim 81 metar, već je bila devastirana u požaru u 15. veku.

Foto: Profimedia

Francuska država počela je obnovu 1919. uz veliku podršku privatnih donatora.

Ponovno je otvorena 1938. godine, a istorijski delovi od hrastovine zamenjeni su materijalima otpornim na vatru.

Bogorodičina crkva u Drezdenu

Slavna Bogorodičina crkva u Drezdenu iz 18. veka srušena je u savezničkom bombardovanju u februaru 1945. Ruševina je stajala netaknuta idućih pola veka.

Na inicijativu građana pokrenutu 1990. godine prikupljeno je 180 miliona evra za obnovu. Odazvalo se oko 600.000 donatora.

Foto: Profimedia

Obnova je krenula 1994. a barokno remek-delo verno je rekonstruisano sa 8.400 kamenih blokova iz izvorne konstrukcije. Ponovo je otvorena 2005. godine.

Hram Hrista Spasitelja u Moskvi

Hram u srcu Moskve izgrađen je 1839. kao spomenik pobede nad Napoleonom. Staljin je naredio da se razori kako bi se napravilo mesta za Palatu sovjeta, ali je umesto toga na mestu hrama izgrađen ogromni otvoreni bazen.

Foto: Profimedia

Moskovski bazen zatvoren je 1993. pa je dve godine kasnije počela izgradnja hrama bazirana na originalnim planovima. Novi/stari hram Hrista Spasitelja je osvštan 2000. godine.

Opera Liseu u Barseloni

Vek i po staru opersku zgradu uništio je požar 1994. godine tokom radova na novoj pozornici. Neoštećeni su bili jedno predvorje i luk iznad gledalaca.

Foto: Profimedia

Pet godina radova i oko 110 miliona evra bilo je potrebno za obnovu. Ponovo je otvorena 1999. godine identična originalu.

La Feniće u Veneciji

Slavni La Feniće tako je nazvan jer je obnovljen na mestu teatra koji je izgoreo 1773. godine.

Otvoren 1792. kao jedna od najlepših svetskih operskih kuća, opet je izgoreo do temelja 1836. godine. „Feniks“ je brzo obnovljen i drugi put otvoren naredne godine. U trećem požaru, 1996. godine, samo su spoljni zidovi bili neoštećeni.

Foto: Profimedia

Uz podršku italijanske vlade, UNESCO-a i donatora iz celog sveta, La Feniće je još jednom „nikao iz pepela“ kada je 2003. završen projekat obnove koji je koštao 60 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.