Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe

    0

    Projekat „Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe“ sprovodi Centar za podršku i inkluziju Help Net u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u okviru programa „Migracije za razvoj” koji je deo inicijative »Povratak u nove šanse« nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

    Ovaj osmomesečni projekat obuhvatao je direktan rad sa povratnicima i povratnicama iz Nemačke i drugih zemalja, kao i pripadnicima i pripadnicama osetljivih društvenih grupa, a imao je za cilj jačanje njihovih kompetencija i konkurentnosti na tržištu rada u domenu pružanja usluga u zajednici. U saradnji sa licenciranim pružaocima usluge pomoći u kući iz Šapca, Bečeja, Novog Bečeja, Bačke Topole, Kikinde, Bele Palanke, Raške i Sjenice, 141 gerontodomaćin i gerontodomaćica stekli su sertifikate za pružanje ove usluge, njih 100 dobilo je mogućnost za plaćenu radnu praksu, dok je polovina dobila stalno zaposlenje u ovoj oblasti.

    Saradnja stručnih radnika i radnica u oblasti socijalne zaštite, mentora i mentorki, trenera i trenerica i osoba koje pripadaju osetljivim društvenim grupama pokazala je kako može doneti brojne benefite  u oblasti pomoći u kući . Iako primarno namenjen povratničkoj populaciji, ovaj projekat je pokazao da sveobuhvatni pristup može da ima i više dobrih učinaka – obezbeđivanje kvalifikacija koje omogućavaju zapošljavanje, ali i odgovaranje na stalno rastuće potrebe u lokalnim zajednicama.