Naučite da kao najveći gastronomski stručnjaci kombinujete ove tri namirnice

Neka od nezaboravnih gurmanskih iskustava sastoje se od samo tri elementa: hleba, vina i sira.

Svaki od njih ima toliko varijanti da čak i somelijeri i njihove kolege u svetu hleba i sira mogu da se trude celog života, a da ne iskuse sve savršene varijacije.

Ipak, ove tri kombinacije toliko odišu elegancijom i jednostavnošću da bi ih preporučili i neki od najbolji svetski somelijera.

  1. BAGET, ŠAMPANJAC I KAMAMBER SIR

Baget je jedan od simbola francuske kuhinje. Njegovo testo toliko je delikatno da je propisano regulativama francuske vlade, a oblikuje se u dugačku veknu kako bi baget bio što hrskaviji. Šampanj je region u Francuskoj po kom je nazvano najčuvenije penušavo vino na svetu. Često se pravi od mešavine pino noara, šardonea i pino menijea. Sir kamamber sličan je briju, pravi se od kravljeg mleka i ima kremastu strukturu, i aromu zemlje, jaja i pečurki.

Kako šampanjac na poseban način prolazi kroz proces fermentacije koji mu osim nota zelene jabuke, pikantnog citrusa i prženog badema daje i ukus kvasca i prepečenog hleba, idealan je za kombinovanje sa bagetom. Dodajte ovome i malo kakamber sira poznatog po aromi prženog badema, namažite ga na baget i uz čašu šampanjca dobićete savršen ručak u francuskom stilu.

  • HLEB PAIN BOULE, VINO SANSER I KOZJI SIR – ŠEVR

Hleb Pain boule ime je dobio po svom okruglom obliku i možda vam je više poznat kao klasični „francuski hleb”. Ima meku, hrskavu strukturu, ali je blag i zato savršeno podržava ukus Senser vina, ali i resku aromu čuvenog francuskog kozjeg sira – Ševra. Selo Sanser je smešteno u Dolini Loare u Francuskoj i dom je slikovitih i čuvenih vinograda u kojima se uzgaja sorta grožđa sovinjon blan. Ovo vino je suvo i ima laganu, mineralnu kiselost, kao i čitavu lepezu ukusa citrusnog voća, uključujući limun, limetu i grejpfrut, sa notama biljaka kao što su orlovi nokti, razno cveće i sveže pokošena trava.

Arome trave u ovim vinima besprekorno se uklapaju sa hrskavošću pain boule hleba, dok će ševr, ali i bilo koji domaći kozji sir besprekorno povezati celu kombinaciju u obrok pun hedonizma.

  • RAŽANI HLEB, KJANTI VINO  I PARMEZAN REĐANO

Ražani hleb je poznat po specifičnim karakteristikama ove žitarice i bogatoj, gustoj teksturi. Kjanti je crno vino Toskane, koje se pravi od sorte grožđa sanđoveze i obično se meša sa raznim drugim sortama, kao što su kanajolo, kolorino, merlo i širaz. Velika koncentracija sanđovezea – od 80 do 100 odsto – daje ovom vinu srednju jačinu, ali i robusnu, suvu strukturu i ukus crvenog bobičavog i šumskog voća, kao i notu egzotičnih začina poput muskatnog oraščića. Poreklo parmezana Ređano je istoimena italijanska regija, a kako je on bogat mastima i ima jak ukus, punoća ražanog hleba savršen je pratilac ovog sira i tamnih, suvih vina.

I pored bezbroj recepata gastronomskih remek-dela dostupnih širom sveta, ipak nikada ne treba zanemariti uživanje u jednostavnosti koje samo hleb, vino i sir mogu da priušte. Ponekad je to sve što vam je potrebno.

Izvor: https://www.wtso.com/blog/a-meal-of-simple-elegance-wine-bread-and-cheese/

Autor teksta je Pol Stern somelijer sa sertifikatom Court of Master Sommeliers

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.