Obradović: “Zakonom zabraniti rad nedeljom, tada je porodica na okupu”

1
(BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

(Beta) – Predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je danas da se u Srbiji zakonom zabrani rad nedeljom i u privatnom sektoru za sve one čiji rad tog dana nije neophodan.

“Nedelja je dan kada porodice treba da budu na okupu, ali i dan posvećen Bogu. Pored toga što su radnička prava u Srbiji veoma ugrožena, pa se neretko dešava da radnici na razne načine budu uslovljavani i ucenjivani za posao, o neradnoj nedelji gotovo da se uopšte ne razmišlja”, naveo je on u pisanoj izjavi.

Istakao je da nijednu vlast u prethodnih nekoliko decenija nije interesovalo da zakonski uredi nedelju kao neradni dan, odnosno da ograniči rad svima onima čija delatnost nije u javnom interesu ili u službi zaštite zdravlja.

“U našem okruženju, primera radi, nedeljom prodavnice ne rade u Crnoj Gori već godinu i po dana, a sada istu praksu uvode i Slovenija i Hrvatska. I mnoge evropske države, poput Grčke, Austrije, Belgije, Кipra, Češke, Francuske, Nemačke, Madjarske, Islanda, Luksemburga, Holandije, Španije, Poljske i Velike Britanije su zakonski uredile neradnu nedelju, odnosno tačno se zna ko sme, a ko ne da radi nedeljom”, dodao je on.

1 KOMENTAR

  1. Ово није прави одговор на председниково: “нећу да забраним рад недељом” ! Потребно је само да се примењује радно законодавство, да се рад недељом не условљава и плаћа како је прописано и у том делу би могло да се нађе места за побољшање односно додатно стимулисање. Па ко нема породицу (тренутно, или стално), а жели да заради, нека има и ту прилику. Рад не треба заабрањивати, само га треба класификовати и сразмерно платити, а то је теже него доносити забране и свакако не делује довољно популистички.

Comments are closed.