“Obradović je mali čovek iz Valjeva koji je stigao do Špigla”: Veljko Lalić u Novom danu

0

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić rekao je u emisiji Novi dan na N1 da je Aleksandar Obradović mali čovek iz Valjeva koji je stigao do Špigla, a da je afera Krušik otkrila mehanizam ove vlasti i trgovinu uticajem, kao i to da ako ste bliski vlasti možete sve, a ako niste ne možete ništa.

Nedeljnik je za ličnost godine proglasio uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, kojem je u sredu ukinut kućni pritvor i pušten je da se brani sa slobode.

“Najnejasnija mi je bila novinarska organizacija, neverovatno mi je da novinari kažu da Obradović nije uzbunjivač jer nije ispoštovao proceduru. Kome da se javite ako ne medijima? Kome se javio Snouden?”, pita urednik Nedeljnika.

On otkriva da je Obradović u ispovesti za Nedeljnik ispričao da je u otkrivanje afere ušao pošto je na televiziji gledao ministra Nebojšu Stefanovića kako objašnjava da njegov otac nije proda ni jedan jedini metak. Tada je, kako kaže Lalić, rekao: “E nećeš više”!

Lalić je istakao i da je afera Krušik uzdrmala svetsku javnost i pokazala model stranačkog zapošljavanja i kako se trguje moći.

“Situacija sa ocem Nebojše Stefanovića gde se oni sve više zakopavaju kako nije imao nikakvu funkciju. Ako nije imao funkciju onda je išao samo da trguje uticajem. To je jedna potpuna inverzija događaja, ali ona stvara veliki problem jer Krušik nije jedini”, naveo je Lalić.

Prema njegovim rečima vlast ima moć da iz afera izlazi neokrznuta i dodaje da je pitanje do kada će biti u mogućnosti da to radi.

Za zemlju u kojoj je sve to moguće kaže da je postala “pa šta Srbija”.

“Mislim da je to veliki problem kada ćemo da stanemo sa tim pa šta. Nije normalno da javnost prihvata taj odgovor”, napomenuo je Lalić.

“Tragična pauza MSP zbog Dojčinovića”

Lalić je povodom deportacije urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao da je to šokantno u 21. veku i istakao slabu reakciju Ministarstva spoljnih poslova.

“To je osnovna uloga države, da štiti svakog svog građanina ma ko bio. Zadrška vlasti je bila gotovo kao da se raduje”, rekao je Lalić u Novom danu i dodao da država ne treba da kvari odnose sa drugom državom, već da štiti svog građanina.

Glavni urednik Nedeljnika očekuje da će posle “tragične pauze” koju je Ministarstvo napravilo, reakcija biti snažnija.

“Kombinacija izbora i protesta – suštinska”

Govoreći o predstojećim izborima i odluci dela opozicije da ih bojkotuje, Lalić se osvrnuo na kolumnu Boška Jakšića iz poslednjeg Nedeljnika i rekao da je kombinacija protesta i izbora suštinska, što su prema njegovoj oceni pokazali i izbori u Budimpešti i Istanbulu, gde je opozicija osvojila te gradove uprokos vlasti Viktora Orbana i Tajipa Redžepa Erdogana.

“Ne smeju da budu nasilni protesti. Kako radikalizujete protest padne biračko telo, ljudi ne vole konflikte, posebno danas u vreme društvneih mreža”, naveo je Lalić.

On je rekao i da bojkot nije cilj i ponavlja pitanje evroparlamentaraca koji su posredovali u dijalogu – šta je to na šta ti pristaješ.

“Mislim da će sledeća godina biti vrlo važna. Sledeća godina može da bude godina demokratizacije Srbije”, ocenio je Lalić.