Oboljenje o kome se malo zna – adenomioza

0

Autor: Jelena Pack, dipl. naturopatije, predsednica Udruženja žena Žuto UŽE

Adenomioza je zajedno sa endometriozom jedno od centralnih tema u Udruzenju žena Žuto UŽE upravo iz tog razloga što se o ovom oboljenju jako malo zna. Obzirom da je u svetu mesec april izabran za širenje informacija na temu adenomioze, želimo da iskoristimo priliku i objasnimo ženama sa kakvim se stanjem suočavaju a da možda nisu ni čule za pojam adenomioze i osvestimo širu zajednicu o učestalosti ovog problema. Obolelima od ove bolesti je veoma često nemoguće zbog jakih simptoma da obavljaju svakodevne aktivnosti, pa tako ta žena postaje problem ne samo za sebe, već i za svoje okruženje, što na žene itekako ostavlja emocijonalne posledice.Tim ženama je potrebna podrška i priznavanje da su njihovi simptomi stvarni, obzirom da je je dijagnostika još uvek veoma otežana, i to dobijaju kroz podelu iskustava koje svakodnevno delimo u sklopu Udruženja. 

Svaki boljni ciklus ili samo bolni PMS koji se ponavlja mesecima i godinama je ogromni indikator da se možda radi o oboljenju kao što je endometrioza ili adenomioza. Adenomioza se, za razliku od enometrioze, može naći bilo gde u telu obolele, to je stanje kada endometrijsko tkivo urasta u mišićne zidove materice. Uz adenomiozu se u oko 20% slučajeva javlja i endometrioza. Prisutna je uglavnom kod žena starosti između 35 i 45 godina života. U osnovi je benigno oboljenje, ali daleko je od toga da su simptomi blagi. U većini slučajeva žena oseća bol u stomaku, jake menstualne grčeve, bol u donjem delu ledja , bol tokom seksulanog odnosa, bol u mišićima ili u preponama koji se širi duž nogu ali i različite simpome kao što je glavobolja, mučnina, bol prilikom ovulacije itd. Kao i endometrioza, adenomioza je povezana sa ciklusom i hormonskim promenama u toku ciklusa žene, jer urastajuće tkivo pod uticajem estrogena raste, puca i stvara jako bolne senzacije. Simptomi adenomioze se često smanjuju ulaskom žene u menopauzu kada i hormonska produkcija počinje da se smanjuje.   

Lečenje adenomioze je uglavnom simptomatsko i uključuje ili operaciju ili hormonsku terapiju ali ni tada to ne predstavlja trajno rešenje i zato se ugrožene žene obražaju Udruženju, gde nailaze na podršku i razmenjuju informacije sa ženama sa sličnim problemima. Udruženje okuplja žene koje se osim sa ova dva problema, suočavaju sa neplodnošću, imaju ciste, miome, policistične jajnike, insulinsku rezistenciju, probleme štitne žlezde, fibrocističnih dojki itd.

Kao dipl. naturopata često savetujem ženama prirodne metode tretiranja simptoma koji uključuju adekvatnu ishranu prilagođenu ovim stanjima, zatim neophodnu prirodnu suplementaciju, psihoemocionalnu podršku, ali i metode opuštanja i specifične fizio terapije. Primenom ovih metoda je moguće smanjiti simptome ovih bolesti i omogućiti ženi jedan funkcionalan život i vratiti joj osmeh na lice.