Objavljeni rezultati iz srpskog jezika

0

Danas je održan jedan od tri završna testa na maloj maturi – test iz srpskog jezika i književnosti.

Testiranje je počelo jutros u 9 sati i trajalo je do 11 časova. Prvi utisci su, prema pisanju emdija, da je test bio lakši od probnog, naglašavaju veći broj pitanja na zaokruživanje.

Najviše muke deci je zadalo pitanje ko je od ponuđenih istorijskih ličnosti učestvovao u razvoju jezika u IX veku kao i oko pitanja u kome se traži da se odredi poenta pesme Desanke Maksimović.

Na današnji ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, došlo je 98,55 odsto učenika osmog razreda osnovnih škola u Srbiji, objavilo je Ministarstvo prosvete.

Vlada je prenela da Ministarstvo zasad sada nije dobilo informacije koje bi “mogle ukazivati na ozbiljnija odstupanja od procedura”.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Ministarstvo prosvete je objavilo rezultate testa koji su polagali osmaci.

Sutra (četvrtak, 24. jun) srednjoškolci će polagati test iz matematike, takođe od 9 do 11 sati, a rešavaće takođe 20 zadataka.

Na kombinovanom testu (petak, 25. jun) će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. Testovi iz srpskog i matematike nose maksimalno po 13 poena, dok kombinovani vredi 14.

Rezultati će biti objavljeni u nedelju, 27. juna do 10 sati.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 2. jula do 8 sati.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs/ je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi su 3. i 4. jula.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele učenika po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

Pogledajte rešenja današnjeg testa.