Ružić: Ispit za osmake kontroliše 12 hiljada kontrolora, policija, supervozori…

0
scrennshot/N1

(Beta) – Ministar prosvete, Branko Ružić, izjavio je u Skupštini Srbije da je danas, testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika, počeo završni ispit za osnovce u svih 247 osnovnih škola i da će ispit polagati 68 hiljada osmaka.

Završni ispit nadgleda 12 hiljada kontrolora, 12.700 pregledača, 1.700 supervizora uz asistenciju MUP-a i Pošte Srbije.

“Pripadnici policije će biti prisutni ova tri dana od nula do 24, tako da je to jedan veliki sistematski poduhvat koji svake godine, kao Vlada Srbije i resorno ministarstvo unapredjujemo”, rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Dragana markovića da li policija i toliki broj kontrolora treba da kontroliše male maturante kao da ništa ne znaju, a to je i veliki trošak, Ružić je odgovorio da policija nije u učionicama, već je zadužena da prati testove dok se distrubuiraju.

“Supervizori nisu eksterno finansirani, nego su to nastavnici, kao i pregledači, tako da u tom smislu nema bilo kakvog troška”, rekao je Ružić.

Posle današanjeg testa iz jezika, djaci sutra polažu test iz matematike, a prekosutra, u petak, kombinovani test iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.