Poznati ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za hemiju: Bendžamin List i Dejvid Mekmilan osvojili priznanje zbog istraživanja o molekularnoj konstrukciji…

0

Bendžamin List i Dejvid Mekmilan su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Oni su nagradu dobili za razvoj preciznog novog alata za molekularnu konstrukciju: organokatalize. Ovo je imalo veliki uticaj na farmaceutska istraživanja.

Mnoga istraživačka područja i industrije zavise od sposobnosti hemičara da konstruišu molekule koji mogu formirati elastične i izdržljive materijale, skladištiti energiju u baterijama ili inhibirati napredovanje bolesti. Ovaj rad zahteva katalizatore, supstance koje kontrolišu i ubrzavaju hemijske reakcije, a da ne postanu deo konačnog proizvoda. Na primer, katalizatori u automobilima pretvaraju toksične materije u izduvnim gasovima u bezopasne molekule. Naša tela takođe sadrže hiljade katalizatora u obliku enzima, koji izlučuju molekule neophodne za život, navodi se u obrazloženju.

Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća i prvi put je dodeljena 1901. godine.

Nobelovu nagradu za hemiju dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka za izuzetne doprinose raznim poljima hemije.