Objašnjenje Tužilaštva za odbacivanje prijave protiv Lečića: “Ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno delo, cenjena je i predstavka Merime Isaković…”

0
Foto Dalibor Danilović

Više tužilaštvo u Beogradu obrazložilo je danas odluku o odbacivanju krivične prijave protiv glumca Branislava Lečića, a koju je podnela glumica Danijela Štajnfeld.

Tužilaštvo je u saopštenju koje je prenela Nova.rs navelo da “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

“U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma „Zaceli me“, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji ni jedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnete krivične prijave.

Punomoćniku oštećene je dostavljen primerak rešenja o odbačaju, a ukoliko oštećena nije zadovoljna donetom odlukom, ima pravo na blagovremeno podnošenje prigovora Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

***

Advokat Danijele Štajnfeld Božo Prelević rekao je danas za Nedeljnik da će se žaliti na ovu odluku i poručio je da ta odluka nije konačna.

“Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu”, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

***

Nova.rs je prenela i reakciju advokatskog tima Branislava Lečića.

„Ukoliko je medijska informacija tačna, Branislav Lečić, njegova porodica, prijatelji, poslovni saradnici, ali i njegovi advokati, odbačaj krivične prijave doživljavaju kao čekanu pravdu.
Iako u ovom trenutku nemamo uvid u obrazloženje rešenja o odbačaju krivične prijave, ukazujemo javnosti da su sve izjave g-đe Danijele Štajnfeld međusobom kontradiktorne i da sve medijske interpretacije obiluju nelogičnostima, dok samo postupanje i ponašanje g-đe Danijele Štajnfeld, koja se kao obrazovana glumica čija karijera direktno zavisi od popularnosti, obratila najpre medijima, izradila film sa sobom u glavnoj ulozi, radila na popularnosti tog filma, samo po sebi ukazuje na motivisanost koja je, najblaže rečeno, veoma neuobičajena a svakako neviđena kod navodnih „žrtava silovanja““, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Punomoćnici Branislava Lečića obaveštavaju javnost da osim dokaza koji su do sada medijski interpretirani – postoje i drugi dokazi koji nepobitno ukazuju na činjenicu
da Branisav Lečić sa navodima g-đe Štajnfild nema ništa, i ti dokazi još uvek nisu prezentovani javnosti, ali jesu državnim organima. Među ovim dokazima spada i onaj iz
kog proističe da je se sa audio snimkom koji je javnosti prezentovan – pre prezentacije sečenjem i pakovanjem manipulisalo. A pri tom još postoje i dokazi značajniji i važniji od
tog“, navodi se u saopštenju.