Obilan doručak je dobar: Sagoreva duplo više kalorija, gubite kilograme i održava nivo šećera u krvi

0
Foto: Profimedia

Ukoliko za doručak imate obilan obrok mogli biste da sagorite duplo više kalorija nego da takav obrok ostavite za večeru.

To bi moglo biti ključno za gubitak kilograma, a da pritom održite stalni nivo šećera u krvi, rekli su istraživači sa Univerziteta Libek u Nemačkoj.

Njihova studija otkrila je da obilan doručak ubrzava metaboličke procese u organizmu dijetom indukovane termogeneze (DIT).

DIT se odnosi na broj kalorija koje telo potroši da bi se zagrejalo i probavilo hranu. To je zapravo proces zagrevanja tela da bi podržalo varenje i transport krvi tokom jela, piše Dejli mejl, prenosi N1.

Pokazalo se da je dvostruko veći učinak kod osoba koje jedu za doručak kaloričniju hranu nego za večeru. S druge strane, “niskokalorični doručak povećava apetit, posebno kada su u pitanju slatkiši”, istakli su istraživači.

Otkrića objavljena u časopisu “Clinical Endocrinology and Metabolism” zasnovana su na laboratorijskom eksperimentu u kome je učestvovalo 16 muškaraca.

Oni su jednog dana konzumirali niskokaloričan i visokokaloričan doručak i večeru, a drugi dan obrnuto.

DIT je bio 2,5 puta veći kada su jeli visokokalorični obrok ujutru, nego uveče. Različita vremena uzimanja obroka utiču na to koliko kalorija će telo koristiti da bi to učinilo.

Studija je takođe pokazala da su povećane koncentracije šećera u krvi i insulina, izazvane konzumiranjem hrane, manje nakon doručka nego nakon večere.

Rezultati su takođe pokazali da oni koji štede sve svoje kalorije za kraj dana mogu da se suoče sa posledicama jer više pojedu.

Studija dodaje sve veće dokaze da je najbolji način gubitka kilograma jesti najveći obrok ujutru, a najmanji uveče.

“Ako jedete više za doručak nego za večeru možete sprečiti gojaznost i visok nivo šećer u krvi”, rekao je dr Rihter, neurobiolog sa Univerziteta Libek.

I gojaznost i visok šećer u krvi mogu dovesti do mnoštva problema opasnosnih po život, uključujući kardiovaskularne bolesti dijabetes, pa i karcinom.

Prethodna istraživanja pokazala su da je DIT niži kod ljudi koji imaju problem sa gojaznošću. To se smatra merilom koliko dobro funkcioniše naš metabolizam. DIT može da se razlikuje u zavisnosti od obroka i obično je sporiji uveče i tokom noći.

Studija iz 2017. godine u koju je bilo uključeno preko 50.000 odraslih, je otkrila da je obilan doručak, srednji ručak i manja količina hrane za večeru dovela do nižih BMI, odnosno nižih indeksa telesne mase.

Američki i češki nutricionisti pratili su učesnike sedam godina i otkrili su da je to što su imali najveći obrok ujutru bila jedna od najefikasnijih strategija za sprečavanje gojaznosti na duže staze.

Profesorka Daniela Jakubovic je, kao autor jedne studije, otkrila da je konzumiranje čokolade ujutru, kada je naš metabolizam najbrži, sprečilo žudnju za slatkim kasnije u toku dana.