U prisustvu predstavnika evropskih i međunarodnih organizacija za standardizaciju, predstavnika tela za standardizaciju iz susednih zemalja, kao i predstavnika Ministarstva privrede i drugih brojnih zvanica, Institut za standardizaciju Srbije juče je i svečano proslavio 85 godina standardizacije na ovim prostorima, Dan Instituta za standardizaciju Srbije i Svetski dan standarda.

Otvarajući svečanost, pomoćnik ministra privrede, Aleksandar Starčević, istakao je da je standardizacija oslonac privrednog i tehnološkog razvoja društva, a da primena standarda omogućava i podstiče razvoj svih onih koji žele da idu u korak sa vremenom.

„O značaju Instituta najbolje govore tri stvari. Prvo – 85 godina duga tradicija i iskustvo, drugo – priznanje da je Institut ravnopravan partner u standardizaciji na međunarodnom i evropskom nivou, a treće – neprestana težnja ove institucije da se razvija i unapređuje svoj rad“, istakao je Starčević.

Podsećajući na prvi institucionalizovani pristup standardizaciji na ovim prostorima i osnivanje Jugoslovenskog komiteta za normalizaciju 1934. godine na Tehničkom fakultetu u Beogradu, kao i na istorijat tela nadležnih za poslove standardizacije tokom proteklih 85 godina, direktor Instituta za standardizaciju Srbije, Tatjana Bojanić, naglasila je da je 1963. godine Zavod za standardizaciju Jugoslavije raspolagao sa 3.600 nacionalnih standarda iz raznih oblasti, a da danas Institut raspolaže sa više od 30.000 srpskih standarda.

Kako je ona istakla, za ovih 85 godina promenilo se mnogo toga, ali je jedno ostalo isto – nastojanje da se uslovi života, proizvodi ljudskog rada i upravljanje poboljšaju i olakšaju uz pomoć standarda.

Institut je na ovoj svečanosti imao posebnu čast da ugosti i direktora evropskih organizacija za standardizaciju CEN i CENELEC, Elenu Santjago Sid i generalnog sekretara Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, Serhija Muhiku. Oni su se takođe ovom prilikom obratili prisutnima.

„Iako najmlađa punopravna članica evropske zajednice za standardizaciju, Institut za standardizaciju Srbije je pokazao impresivan napredak. Ovo je jedna uspešna priča i učešće srpskih eksperata u zasedanjima evropskih tehničkih komiteta potvrđuje tehničku ekspertizu srpskih stručnjaka, što sve doprinosi zajedničkom tržištu“, istakla je u svom obraćanju gospođa Santjago, napominjući da joj je veliko zadovoljstvo što je prvi put gost i Instituta za standardizaciju Srbije i Beograda.

Bogatu istoriju standardizacije na ovim prostorima naglasio je u obraćanju prisutnima i generalni sekretar ISO-a, gospodin Muhika, zahvaljujući kojoj Institut ima i budućnost koja obećava. On je naglasio da je saradnja ISO-a i ISS-a dugotrajna i uspešna i da je ISS član velike međunarodne porodice.

„ISS je, zapravo, ISO u Srbiji i u tom smislu ISO je u sigurnim rukama“, istakao je gospodin Muhika.

Institut je ovom prilikom Eleni Santjago i Serhiju Muhiki dodelio priznanja za izuzetan doprinos za razvoj, primenu i promociju standarda i za unapređenje standardizacije u Republici Srbiji.

U ovako bogatoj istoriji standardizacije na ovim prostorima oblast u kojoj su standardi sve vreme igrali najvažniju ulogu jeste građevinarstvo i u tom cilju je tokom svečanosti bilo reči i o nekim od primera gradnje iz prošlog veka kojima je naša zemlja zavredela pažnju svetske javnosti i koji su postali primer gradnje za 21. vek. Potom su prisutnima predstavljeni i objekti kojima Srbija ide u korak sa svetom, a to je zelena gradnja, što je apsolutni imperativ za budućnost.

Kako je ovom prilikom proslavljen i Svetski dan standarda, takođe je bilo reči i o standardima u oblasti video-tehnologija koji su tema ovogodišnjeg Svetskog dana standarda.

Inače, Institut je ovaj jubilej obeležio pod motom „Živeti kao sav normalan svet“, čiji je cilj da se šira javnost upozna sa važnošću primene standarda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.