Obeležen Svetski dan psorijaze

0
Foto: Profimedia

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P obeležilo je Svetski dan  borbe protiv psorijaze pod sloganom “Ujedinjeni u akciji” podsećajući javnost na važnost odlaska kod  dermatologa, jer terapije i za najteže oblike psorijaze postoje u Srbiji već dve godine i dostupne su  trošku  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P koji se i sam dugo bori sa ovom bolešću ističe da biološka terapija u potpunosti može da promeni život pacijenta i stavi bolest pod kontrolu i da je zato važno da se pacijenti sa psorijazom što pre jave svome dermatologa, dobiju sve važne informacije o najoptimalnijim terapijama i što pre počnu sa lečenjem.

On je naglasio da su pored postojećih terapija, u Srbiji registrovani i novi biološki lekovi koji su efikasniji od postojeće terapije međutim, još nisu na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Kecić kaže da se nada da će nadležni u ovoj ustanovi imati razumevanja, kako bi svi pacijenti u Srbiji koji boluju od teških oblika imali najoptimalnije terapije za psorijazu.

Psorijaza je sistemska inflamatorna bolest koja značajno utiče na kvalitet života, posebno pacijenata sa težim oblikom bolesti. Izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijazni artritis, i Kronova bolest.

Rasprostranjenost psorijaze je 2% u opštoj populaciji, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Oko 30% pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući i biološke lekove.

Vladimir Kecić je istakao daUdruženje Pacijenti protiv psorijaze – 3P svojim aktivnostima želi da informiše pacijente, da ih motiviše i ohrabri da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze. Primenom biološke terapije se povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet života, omogućavaju se nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti.