Klub volontera UniCredit Banke uređivao specijalni rezervat prirode

 

Klub volontera UniCredit Banke proteklog vikenda imao je priliku da u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara, pokaže šta sve, uz podršku koordinatora iz Arhus centra Novi Sad, može da se postigne za jedan dan.

Zaposleni u UniCredit Banci, organizovani u interni Klub volontera, zajedno sa članovima svojih porodica, ne samo da su uživali u pejzažima netaknute prirode, već su i u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara doprineli uređivanju i ulepšavanju tog mesta. Tako je napravljena nova maketa rezervata koja prikazuje delove “Potkovicu” i “Kupinske grede”, zamenjen je deo gaznih dasaka na pristanu za katamaran i čamce, a postavljene su i četiri info table. Za najmlađe članove Kluba volontera, organizovan je edukativni čas na otvorenom, gde su mogli da čuju o bogatoj istoriji močvarno-šumskog kompleksa, koje je stecište za brojne retke biljne i životinjske vrste.

Kako bi se radovi izveli najefikasnije, banka je Javnom Preduzeću Vojvodina šume usmerila i novčanu donaciju.

Svetlana Bunčić, direktorka Identiteta i komunikacija UniCredit Bank, izjavila je tim povodom: “Prepoznavanje prirode kao neprocenjivog dela života svih nas nije samo trend, već nužnost koja nam omogućava kvalitet življenja i prosperitet, a društveno odgovorne kompanije kakva je i naša banka su tu da na to posebno ukažu. Upravo članovi našeg Kluba volontera u tome prednjače i svojim primerom podstiču sve nas da se uključimo u inicijative koje doprinose očuvanju i poboljšanju kvaliteta života u zajednici. Obedska bara je važno prirodno dobro za Srbiju, a ova volonterska akcija je bila prava prilika da se svi timski angažujemo na zajedničkom cilju njenog očuvanja i ulepšavanja, kao i poboljšavanja njenog statusa u društvu”.

“Udruženje Arhus cetar Novi Sad je civilna organizacija koja je podržala inicijativu pokrenutu od strane Unikredit banka Srbija kao društveno odgovorne kompanije, jer imaju volonterski klub i rade na održivim promenama. Zaposleni Unikredit volonteri poklonili su svoje slobodno vreme za uređenje i očuvanje Specijalnog rezervata prirode “Obedska bara“. Volontirali su iz srca. Svi danas pozivaju na pokretanje udruženih klimatskih akcija, evo mi smo je sproveli za buduće generacije, zajedno Unikredit banka, JP Vojvodinašume i Arhus centar Novi Sad.“ – rekla je Darija Šajin, kordinatorka volonterskih akcija u ovoj organizaciji.  

 

Specijalni rezervat prirode Obedska bara, prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih. Obedska bara je poznata zbog raznovrsnih močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara je 1977. godine je dodata na listu Ramsarske konvencije. Bila je to prvo nalazište takve vrste u Srbiji. Godine 1989. proglašena je za međunarodno važno područje za ptice (IBA).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.