O trećoj dozi vakcine Evropski regulator odlučuje početkom oktobra

  0

  (Beta-AFP) – Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da će početkom oktobra odlučiti da li da odobri upotrebu treće doze vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida-19 za populaciju stariju od 16 godina. 

  Istovremeno će agencija odlučiti o davanju dodatne doze vakcine Fajzer i Moderna osobama sa slabim imunološkim sistemima, rekao je novinarima Marko Kavaleri, koji je zadužen za strategiju vakcinacija u evropskoj agenciji.

  Kavaleri je rekao da zaštita od kovida-19 ima tendenciju da se smanjuje u mesecima posle prvih doza. Zbog toga EMA razmatra zahtev Fajzera za upotrebu treće doze najmanje šest meseci posle druge za osobe starije od 16 godina. 

  Rezultat te procene očekuje se početkom oktobra osim ako budu potrebne dodatne informacije.

  On je takodje ocenio da postaju sve opipljiviji dokazi da treba dati treću dozu posle prve osobama sa slabim imunitetom koje “slabo odgovaraju” na prve doze.

  EMA će ukazati da li treba da se uključe posebne preporuke u informacijama o preparatima vakcina Moderna i Fajzer za takve osobe. On je rekao da je uzeto u obzir da neke države članice EU već daju treću dozu za tu grupu stanovnika.