Brojni svetski mediji preneli su vest da je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ nedavno objavilo, posredstvom i zahvaljujući Nedeljniku, dva pisma koje je napisao, kako su naveli, „pronalazač s kraja 19. i početka 20. veka, pionir u istraživanju električne energije“, Nikola Tesla.

Iz Adligata su za agenciju AP izjavili da su nedavno dobili pisma od kolekcionara i potvrdili njihovu autentičnost iz više izvora. Dana 28. decembra 1934. i 12. januara 1935. pisma su poslata tadašnjem jugoslovenskom konzulu u SAD Radoju Jankoviću, preneo je Njujork tajms.

„Ovo je prvi put da javnost ima potpun i slobodan pristup ovoj dokumentaciji“, rekao je Viktor Lazić iz Adligata. On je objasnio da se znalo da pisma postoje, ali da im se 20 godina nije moglo ući u trag, navodi Vašington post.

Napisana na ćirilici, pisma otkrivaju Tesline veze sa drugim značajnim srpskim pronalazačem Mihajlom Pupinom, rekao je Lazić.

Pisma su, podsetimo, ekskluzivno objavljena u Nedeljniku.

Tesla je najpoznatiji po razvoju naizmenične struje koja je doprinela distribuciji elektrčne energije na velikim udaljenostima, navode agencije. Eksperimentisao je sa rendgenskom i radio tehnologijom, radeći u rivalstvu sa Tomasom Edisonom. Proizvođač automobila „Tesla“ dobio je je ime po njemu, preneo je Čikago tribjun.

Etnički Srbin, rođen je 1856. godine u austrijskom carstvu, današnjoj Hrvatskoj, Tesla je veći deo svog života proveo u inostranstvu, radeći u Budimpešti i Parizu pre emigracije u SAD 1884. godine, preneo je Ej-Bi-Si njuz.

U Beogradu, Muzej Nikole Tesle odaje priznanje nasleđu ovog naučnika i u njemu je izložen širok spektar ličnih stvari, desetine hiljada dokumenata i nagrada, objavio je Dejli mejl.

Kustoskinja Milica Keslar rekla je da muzejski arhiv uključuje i nacrte nedavno objavljenih pisama.

„Jedina razlika je u tome što su oni pisani olovkom i sadrže Tesline primedbe i beleške“, rekla je Keslar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.