O Euromelanomu i prevenciji

0

Prof. dr Željko Mijušković, dermatovenerolog

Kampanja Euromelanom održava se u većini evropskih država od 2008. godine sa ciljem da se putem medija prenese poruka o zaštiti od UV zračenja, poruka o samopregledu kože i pravovremenom javljaju dermatologu.

O prevenciji melanoma ne treba razmišljati samo u vreme letnjih meseci kada je planiran odlazak na odmor, već se o koži moramo brinuti stalno, u svim situacijama u kojima je koža izložena suncu. Brojke o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnostikovan rak kože svake godine, više od 100.000 slučajeva melanoma se dijagnostikuje svake godine, a više od 22.000 Evropljana svake godine umre od melanoma,

Prema podacima studije organizacije Euromelanom, 91% Evropljana shvata da izlaganje UV zracima može dovesti do zdravstvenih problema, 40% Evropljana se ne štiti od sunca tokom svakodnevnih aktivnosti, van perioda godišnjih odmora,  samo 14% osoba se štiti od sunca tokom cele godine, pa je zbog toga cilj ove kampanje i da se promoviše zaštita od sunca tokom svakodnevnih aktivnosti.

Preventivne mere podrazumevaju izbegavanje izlaganju UV zracima od 11 do 18 časova tokom letnjih meseci, nošenje šešira, odeće naočara za sunce, samopregled mladeža, i odlazak kod dermatologa jednom godišnje.

Ovogodišnja kampanja posvećena melanomu pod sloganom “Rak kože: vaša prošlost određuje vašu budućnost” ima za cilj da skrene pažnju da životne navike, zanimanje i prošlost utiču na vaš rizik za razvoj melanoma. Kampanju u Srbiji organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanom Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju, Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju.

Zbog pandemije uzrokovane Covid-19 virusom nacionalni tim Euromelanom 2021 odlučio je da ove godine ne obavljamo preventivne preglede već da održimo edukativna predavanja na dečjim odbojkaškim i vaterpolo kampovima u Srbiji i da kroz medijsku kampanju i društvene mreže pokušamo da podignemo svest o značaju pravilnog ponašanja u spoljnjoj sredini, samopregledu kože i ranoj detekciji melanoma. U Srbiji je od 2019. godine zabranjeno korišćenje solarijuma za osobe mlađe od 18 godina, pa je cilj ovih edukacija bio i da upozori na neželjene efekte (povećan rizik od nastanka karcinoma kože i prerano starenje kože) korišćenja solarijuma. Euromelanom kampanja dobila je podršku nekadašnjeg odbojkaškog reprezentativca Vanje Grbića, Vaterpolo saveza Srbije i Ministarstva zdravlja, a prvi put i podršku Ministarstva omladine i sporta. Takođe, kampanju su podržale i druge javne ličnosti u Srbiji.