O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, pričati danas: Sve tajne Zorana Radmilovića; Zdravko Krivokapić otvoreno o svemu; Kako je sastavljena Vlada Srbije

0
Foto: Profimedia

Urednik u Nedeljniku Veljko Miladinović odmah po okončanju razgovora sa Zdravkom Krivokapićem napisao je na našoj internoj grupi – u kojoj se, u ovo koronarno doba, osmišljava dobar deo sadržaja koji je pred čitaocima i ovog četvrtka – jednu rečenicu: “Kako je to kad običan čovek dođe na vlast.” Ako smo i imali dilemu oko toga kako će izgledati naslovna strana novog Nedeljnika, to ju je odagnalo.

A nije da nije bilo kandidata: Dušan Telesković, posle teksta o KiM koji se prepričavao i citirao, napisao je veliki dosije o Evropi, a pokrio je i formiranje nove vlade Srbije; Ana Mitić, koja iz dana u dan na sajtu Nedeljnika prati kovid-19, pokušala je da nas ohrabri, ali i da objasni vesti o vakcini koja predstavlja spas; Branko Rosić pričao je sa povratnikom Rašom Andrićem…

Ono što će, ipak, zaokupiti pažnju svih, od Niša do Enkoridža, jesu predsednički izbori u SAD. Važni za život svakog od nas i naše dece. Kako će izgledati svet posle utorka?

Svi čitaoci dobijaju veliki poklon, poslednju knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”. Aleksandar Đuričić je pokušao – i uspeo – da sažme genijalni duh i nepatvoreni talenat velikog Zorana Radmilovića.

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i koje druge teme će obeležiti ovaj dan.

ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ – Profesor na Mašinskom fakultetu u Podgorici, dojučerašnji politički anonimus – kako i sam sebe definiše – spletom okolnosti uleteo je u vrh crnogorske politike. Ako ste se nekada pitali šta biste uradili da vam daju vlast na jedan dan, znate koliko to deluje nezamislivo. O svemu tome, ali i o formiranju vlade u Crnoj Gori i odnosima sa Beogradom, Krivokapić je govorio za novi Nedeljnik.

VLADA – Iako predstavljen kao “ženska vlada” sa skoro 50 odsto žena na ministarskim mestima, što je, s pravom, pohvaljeno u zapadnoj javnosti, novi kabinet Ane Brnabić (koliko god da je njen) više se može tumačiti kao odraz dogovora u Vašingtonu nego unutrašnjeg dijaloga predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Analiza u novom Nedeljniku.

LALIĆ – “U vladi postoje samo četiri velike pozicije – premijer, ministri finansija, unutrašnjih i spoljnih poslova. Šta nam onda pokazuje nova vlada?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

Naslovna strana novog Nedeljnika

EVROPA ZDAJ – Pritisnuta ekonomskim problemima, migrantskom krizom, Bregzitom, odnosima sa Rusijom, SAD i Kinom, ali i pitanjima o njenoj budućnosti i treba li da se širi dalje na Zapadni Balkan, EU ostaje najveći mirovni projekat na svetu koji je potpuno eliminisao rat kao sredstvo rešavanja spornih pitanja. Šta je vezivno tkivo Evrope? Šta je danas Evropa i šta je Srbija njoj? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – “Hoće li Gordana Čomić pomoći Luki Kebari da upozna srpsku opoziciju?”, pita Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na nstore.rs

AMERIKA – Jedan od dvojice ljudi u dubokoj osmoj deceniji života, Donald Tramp ili Džozef Bajden, vratiće se i posle januara 2021. u Belu kuću, u dobro poznate odaje i hodnike. Ali svet van Pensilvanijske avenije 1600 izgledaće potpuno različito, u zavisnosti od toga ko će u sredu ujutru po srpskom vremenu – ili kasnije, ukoliko se ishod bude doveo u pitanje – održati pobednički govor. Kako smo stigli dovde, koje su lekcije iz 2016. i šta one znače za 2020. i naredne četiri godine? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

RAŠA ANDRIĆ – Od “Kengura” (a pre “Kengura” bile su “Munje”) do novog filma koji je Radivoje Raša Andrić snimio “Leto kad sam naučila da letim” prošlo je mnogo vremena. O tome zašto je napravio toliku pauzu, o tome da li će njegovi junaci ikada odrasti, o politici, društvu, fudbalu i naravno Duletu Saviću (i Saletu Iliću), Andrić je (napokon) pričao za Nedeljnik.

A koje će vam vesti danas privući pažnju?

HOĆE LI BROJEVI NASTAVITI DA RASTU?

Prema najnovijem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 1.328 osoba. Preminulo je pet pacijenata. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da su brojevi zabrinjavajući, ali da se situacija drži pod kontrolom.

Najavio je oštre sankcije za one koji ne poštuju postojeće protivpandemijske mere.

Tokom protekle nedelje, u 56 osnovnih i srednjih škola u Beogradu bilo je uglavnom pojedinačnih slučajeva zaražavanja koronavirusom, kaže epidemiolog Predrag Кon i dodaje da je situacija u školama za sada dobra.

“Uvođenje dodatnih mera mora biti u skladu sa situacijom. Mi pored povećanja broja zaraženih imamo i punjenje bolnica. Sigurno je da nam sve to stoji nad glavom za neke nove restriktivne odluke. Za sada je najvažnije da se građanima kaže, naročito u Beogradu, da izbegavaju skupove i nose maske”, rekao je Kon.

Kada smo kod Kona, građane Srbije brine i rast Konovog koeficijenta. Odnos broja testiranih i broja pozitivnih do 19. oktobra bio je oko 6 odsto, a onda je došlo do naglog skoka.

Prilikom poslednjeg preseka iznosio je 13,70 odsto.

NOVOFORMIRANA VLADA – KOJI SU PRVI KORACI?

Srbija je sinoć dobila novu vladu koju su većinom glasova izabrali poslanici nakon glasanja javnom prozivkom.

Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 poslanika, protiv je bilo pet poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene.

Brnabić je izlažući ekspoze na početku jučerašnje sednice naglasila da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će imati šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

“Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije”, naglasila je Brnabić.

VESTI IZ SVETA

Beloruski ministar policije: “Pucaćemo na demonstrante ako bude neophodno”

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Juri Karajev upozorio je sinoć da vlasti neće oklevati da odobre upotrebu bojeve municije protiv demonstranata ako to bude neophodno.

U sinoć objavljenom intervjuu na Jutjubu, Karajev je rekao da je policija tokom dvoipomesečnih protesta bila “previše tolerantna” prema demonstrantima i da će zauzeti čvršći stav.

“U toku je rat. Postoji neskriven pritisak (demonstranata) podstaknut nekažnjivošću i nedostatkom straha. Policajac je zamalo ubijen, davili su ga, a on je samo ispalio hice upozorenja u vazduh”, naveo je Karajev.

Dodao je da radi na promeni takvog stava policajaca i da im ukazuje da njihovi životi zavise od toga “koliko brzo potežu pištolj”.

Karajev je rekao da će policija nastaviti da se pretežno oslanja na nesmrtonosno oružje, ali da će koristiti bojevu municiju ako se suoči s nasilnom reakcijom demonstranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije već je pre dve nedelje upozorilo da policija na demonstracijama neće oklevati da koristi bojevu municiju “ako bude neophodno” jer su one postale “ekstremno radikalne”.

U Francuskoj u petak ponovni karantin, škole će ostati otvorene

Francuska će od petka ponovo biti u karantinu u cilju sprečavanja drugog talasa korona virusa, a karantin će trajati najmanje do 1. decembra, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i dodao da će škole ostati otvorene, javila je agencija Frans pres.

“Odlučio sam da se od petka ponovo uvedem karantin koji je (u proleće) stopirao virus. Ta mera se odnosi na celu teritoriju zemlje”, rekao je Makron u televizijskom obraćanju. 

Makron je rekao da će barovi, restorani i prodavnice sa sekundarnom robom biti zatvoreni od petka. 

“Biće zatvoreni barovi, restorani i trgovinske radnje koje su prošlog proleća označene da prodaju sekundarnu robu”, rekao je predsednik Francuske. 

Italija prijavila najviše novozaraženih koronavirusom u jednom danu, oko 25.000 

Italija je prijavila nešto manje od 25.000 novih infekcija koronavirusom, najviše u jednom danu od početka epidemije.

U prethodna 24 časa u Italiji je od posledica korona virusa umrlo još 205 osoba.

U bolnice širom zemlje primljeno je gotovo 1.000 ljudi, a na odeljenja intenzivne nege smešteno je 125 pacijenata.

Italija, koja je u prvim mesecima epidemije bila najteže pogođena evropska zemlja, registrovala je do sada oko 590.000 infekcija korona virusom i 38.000 smrtnih ishoda. Više smrtnih slučajeva od posledica infekcije u Evropi ima jedino Velika Britanija.

ŠTA PIŠE ŠTAMPA

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 29. oktobar 2020. godine pišu o izglasanoj novoj vladi Srbije, o povećanom broju zaraženih korona virusom i mogućnostima za uvođenje novih mera, nastavku dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji i o drugim temama.

BLIC – List donosi objašnjenje kako će nova vlada sprovesti šest glavnih ciljeva “Analiza ekspozea Ane Brnabić”. O reakciji države na treći talas korona virusa pod naslovom “Oštrije kazne za kršenje mera, da izbegnemo policijski čas”.

VEČERNJE NOVOSTI – O najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti “Zabrana kretanja samo ako dođemo do ambisa”. List prenosi da je Srbija dobila novu vladu i prenosi izjavu premijerke Ane Brnabić “Gradimo zemlju pobednika”.

DANAS – List piše o nagradi koja im je dodeljenja pod naslovom ” ‘Danas’ priznanje posvetio osnivačima”. “EP šalje dva pisma Ivici Dačiću”, list navodi da će Evropski parlament uskoro zvanično zatražiti nastavak dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji.

POLITIKA – Intervju sa direktorom kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjanom Ivanušom “Očekuje se pogoršanje epidemiološke slike”. Intervju sa stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijanom Sosa “Prošli ste bolje od drugih – rizici ostaju”.

NA DANAŠNJI DAN

1969. – Uspostavljena prva udaljena veza između dva kompjutera na univerzitetima Stanford i Kalifornija. Taj događaj označava početak ere Interneta. Da se to nije dogodilo, ovaj tekst ne bi bio na vašem uređaju…

PREPORUKA ZA ČITANJE

Skrolujte na početak teksta, uz novine ide i knjiga na poklon.