O čemu ćete pričati danas: U svetu jača a u Srbiji slabi korona, reditelji protiv vlasti i ko je novi predsednik Čilea

0
Beta/(Joerg Sarbach/dpa via AP)

Dobro jutro,

Nova radna nedelja počinje sukobom koji je tinjao, pa se razbuktavao i prethodnih nedelja, pa se tako održava kontinuitet jasnih odnosa prezira između nekih od najvažnijih reditelja naše kinematografije i predstavnika vlasti. I dalje jedni drugima šalju vrlo oštre poruke, a javnost se u svakoj od situacija određuje prema tome ko priča i šta priča.

Za to vreme, javnost se određuje i prema vestima o tome kakva je epidemiološka situacija u državi, a poslednjih desetak dana čini se da je situacija sve bolja i da korona u Srbiji slabi. Paradoksalno, u ostatku sveta divlja Omikron.

Pogledajte koje su najvažnije i najzanimljivije vesti o kojima će se danas pričati.

KORONAVIRUS

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.282.461 slučaj koronavirusa, testirana je 7.064.541 osoba, a od posledica infekcije preminuo je 12.401 kovid pacijent. Procenat smrtnosti je 0,97, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su potvrđena 802 nova slučaja koronavirusa, od 8.168 testiranih osoba. Od posledica koronavirusa preminulo je 37 osoba.

Hospitalizovano je 2.488 pacijenata, među kojima je 125 na respiratoru.

Iako se nastavlja se pad broja ljudi u bolnicama, nadležnu upozoravaju na oprez budući da u Srbiji još nije registrovan slučaj zaraze novim, omikron sojem virusa koji širom sveta utiče na rast bilansa novozaraženih.

Omikron je do sada potvrđen u više od 20 američkih saveznih država i oko 90 zemalja, a otkriven je u Južnoj Africi krajem novembra.

REDITELJI PROTIV VLASTI

Reditelj Srđan Dragojević komentarisao je putem Tvitera medijsku hajku protiv kolege Gorana Markovića i uputio molbu predsedniku države Aleksandru Vučiću da učini nešto po pitanju onoga što se već duže od nedelju dana dešava proslavljenom reditelju.

„Poštovani Gospodine Vučiću, pošto vaši saradnici ističu da Vi, lično ‘omogućavate’ poznatim umetnicima da stvaraju, voleo bih da to demantujete. U vašim ustavnim ovlašćenjima ovo nije predviđeno i siguran sam da je u pitanju, blago rečeno, nonsens. Ali, zamolio bih vas da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, afirmišete prestanak medijske hajke na našeg eminentnog umetnika, Gorana Markovića“, napisao je Dragojević, prenosi Nova.rs.

„Pored toga, držeći se čvrsto Ustava, predlažem da se obratite ministarki kulture, gospođi Maji Gojković i zatražite od nje da iskoristi svoje pravo da poništi nelegalnu i nelegitimnu odluku UO Filmskog centra Srbije, donetu da bi se poznatom umetniku uskratilo pravo na stvaralaštvo. Verujem da ćete se složiti da je svaki građanin Srbije slobodan da javno iznosi svoje stavove i da zbog njih ne smeju biti ugrožena njegova prava na rad“, dodao je Dragojević.

Filmski centar Srbije, na čijem čelu je Jelena Trivan, odbio je da podrži filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika. Kada je Marković javno rekao da je u pitanju politička odluka, tabloidna mašinerija je krenula u napad koji traje već dve nedelje.

Među onima koji su se priključili hajci na Markovića našla se i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

„Кaže da je depresivano potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je ‘dno dna’. Bernar Anri Levi mu je ‘vrh vrhova’! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag“, napisala je ministraka na Instagramu.

„Vidim da su na mene nasrnuli i predsednica Vlade i dvoje njenih ministara. Sa druge strane stojim samo ja i imam svoje delo kao poslednju odbranu“, kratko je prokomentarisao Marković za Nova.rs.

NOVI PREDSEDNIK ČILEA – GABRIJEL BORIĆ

Levičar Gabrijel Borić, poreklom iz Hrvatske, postaće novi predsednik Čilea, nakon što je pobedio na predsedničkim izborima u nedelju.

Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić (35) je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Кasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sledeće godine.

Nakon proglašene pobede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, preneo je Rojters.

“Uništavanjem sveta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu”, poručio je on.

Protivnik Кast je u nedelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsedniku hrvatskog porekla.

Hrvatski mediji izveštavaju o pobedi Borića, s obzirom na to da najmlađi čileanski predsednik vuče korene iz Hrvatske.

Gabrijelova majka potiče iz špansko-katalonske porodice, a otac Luis dete je emigranta s ostrva Ugljan. Hrvati su se tokom kampanje rado prisećali da je Borić pre desetak godina prešao okean kako bi obišao kuću svojih predaka na Ugljanu, u kojoj odavno niko ne živi.

OSTALE VESTI

Profesor Ristić pozvao na javni čas

Prorektor za medjunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić upitao je večeras premijerku Srbije Anu Brnabić i ministarsku rudarstva Zoranu Mihajlović ko je inicirao i odobrio formiranje Radne grupe za implementaciju projekta Jadar.

On je u saopštenju pitao Brnabić i Mihajlović i zašto je usvojen “Prostorni Plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit”, kao i ko je odobrio ostvarenje “Akcionog plana relokacije stanovništva”, kupovinu zemljišta i nekretnina, posle čega je započelo iseljavanje.

“Ko je dao nalog Zoranu Drobnjaku, direktoru JP Putevi Srbije da ovlasti “Rio Sava exploration” d.o.o, da sakuplja uslove i mišljenja za izradu tehničke dokumentacije za putnu infrastrukturu neophodnu za realizaciju projekta “Jadar”? Ko je odobrio izdavanje lokacijskih uslova za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit”, pitao je Ristić.

On je kazao da je na protestu ispred vlade u subotu obavestio prisutne o odluci vlade o formiranju Radne grupe, koju je potpisala premijerka, a koja izmedju ostalog ima zadatak da razmatra najsloženija pitanja u oblasti implementacije projekta “Jadar” i davanje predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja u pogledu saradnje, analize implementacije tog projekta i koordinacije rada nadležnih organa i institucija u cilju pune i blagovremene implementacije operativnih pitanja.

Radna grupa, kako tvrdi Ristić pozivajući se na informacije iz Službenog glasnika, može angažovati stručnjake iz različitih oblasti, kao i tražiti od organa državne uprave i drugih organizacija podatke, dokumenta i izveštaje, koji su od značaja za izvršenje zadataka iz tačke 2. ove odluke.

“Za predsednika Radne grupe je imenovana ministarka Zorana Mihajlović, a za zamenika predsednika državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike”, rekao je on.

Dodao je da su za članove izabrani generalni direktor “Rio Sava Exploration” d.o.o. Beograd i rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektima odobrenja, ispred “Rio Sava Exploration” d.o.o. Beograd.

“Moju zbunjenost pojačava i stav da u aktivnostima Radne grupe mogu učestvovati drugi sekretar u ambasadi Australije u Srbiji i direktor Svetske banke u Srbiji. Kakve veze ima drugi sekretar ambasade u Australiji sa mukama naroda u Gornjim Nedeljicama”, naveo je Ratko Ristić.

On je dodao da “iako ništa nije odlučeno” ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je 19. oktobra ove godine lokacijske uslove, postupajući po zahtevu “Rio Sava exploration” d.o.o, za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit, na k.p. u KO Gornje Nedeljice i KO Slatina, u skladu sa “Prostornim Planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit”.

Ristić je odbacio navode Mihajlović da se on protivi razvoju Srbije navodeći da je potpuno privržen razvoju i napretku Srbije, ali nikako po cenu uništenja velikih površina obradivog zemljišta, šuma, zagadkljenja podzemnih i površinskih voda i degradacije biodiverziteta.

“Posebno me boli, kao Srbina i gradjanina ove zemlje, da se prećutno odobrava ‘Akcioni plan relokacije stanovništva’, odnosno, raseljavanje meštana jadarskih sela, rušenje njihovih kuća i zauzeće zemljišta. To je poraz koncepta suvereniteta države Srbije, gde strana privatna kompanija izmešta naš narod sa njegove zemlje, u njegovoj državi, uz prećutnu podršku grada Loznice i vlade Srbije”, naveo je Ristić u saopštenju.

On je Brnabić i Mihajlović pozvao na javni čas o negativnim efektima aktivnosti na istraživanju, iskopavanju i preradi litijuma, navodeći da će naknadno obavestiti o vremenu i mestu održavanja tog javnog časa.

“Lek protiv koronavirusa smanjuje verovatnoću nastanka komplikacija”

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da lek protiv koronavirusa smanjuje verovatnoću da nastanu komplikacije usled infekcije, ukoliko se uzme na vreme.

Kisić Tepavčević je za televiziju Pink kazala da je lek potrebno koristiti do petog dana od početka infekcije koronavirusom, navodeći da lek nije prevencija bolesti.

„Ukoliko se lek uzme na vreme, u prvih pet dana, onda se smanjuje rizik od komplikacija i smrtnih ishoda“, kazala je.

Prema njenim rečima, lek je važan za sve one kod kojih su moguće komplikacije, pre svega za osobe starije od 65 godina, ali i za gojazne osobe i osobe sa malignim oboljenjima.

Patrijarh Porfirije: Za vaspitanje dece najvažnija je molitva roditelja

Patrijarh srpski Porfirije poručio je povodom današnjeg praznika Detinjci da je za vaspitanje dece najvažnija molitva roditelja.

„Tiha i istrajna roidteljska molitva treba da stoji iza svakog dečijeg uspeha, ali i pada“, naveo je patrijarh.

Srpski patrijarh je istakao da roditeljska molitva treba da blista oko deteta, kao što na glavi kralja blista kruna.

„Bez nje svaki trud i uspeh je prolazan, jer samo molitvom stižemo u jednu netruležnu slavu Carstva Božijeg“, naveo je patrijarh na svom Instagramu.

Prema njegovim rečima, Sveti Nikola je bio sav pogružen u revnost za Hrista i Crkvu, a deca često imaju bezazlenu revnost koju treba mudro usmeravati ka Hristu.

„Zato je za vaspitanje dece najvažnija molitva roditelja“, savjetuje srpski patrijarh.

„On je Putin, ko će njega da zarazi“

“Oko predsednika Rusije Vladimira Putina nalazi se neophodni broj specijalista, koji obezbeđuju da ne bude u epidemijskoj opasnosti”, rekao je Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov u filmu “Opasni virus. Druga godina” Naili Asker-zade na TV Rusija 1.

Na pitanje da li postoji neki plan, u slučaju da neko zarazi Putina, Peskov se našalio: „Pa, slušajte, on je Putin, ko će njega da zarazi“, prenose RIA Novosti.

On je takođe rekao da je ubeđen da će Svetska zdravstvena organizacija u toku narednih nekoliko meseci priznati rusku vakcinu Sputnjik V.

„Da, našu vakcinu još nije odobrio SZO. I možemo dugo spekulisati šta se krije iza toga – neke predrasude prema nama ili apsolutno birokratski problemi. Postoje poteškoće u vezi sa popunjavanjem dokumenata vezanih za pružanje potrebnog skupa informacija, jer mi imamo svoje zahteve, i druga strane ima svoje zahteve. Za usklađivanje tih zahteva potrebno je vreme“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o nepriznavanju ruske vakcine.

Portparol Kremlja je i pre dva dana u intervjuu na televiziji RTVI odgovarao na zanimljiva pitanja o tome da li je Putinu poznata teorija o njegovim dvojnicima i kako na nju reaguje, o mogućnosti pomilovanja aktiviste Alekseja Navaljnog, da li su Putin i američki predsednik Džozef Bajden prijatelji.

Sa teorijom da Putin ima dvojnike, predsednik Rusije je „naravno“ upoznat, kaže Peskov i dodaje da na nju reaguje tako što se nasmeje.

O mogućnosti da Navaljni bude pomilovan, kazao je da postoji određena procedura, uključujući i priznanje krivice.

„Slušajte, ne znam. Ovo je prerogativ osuđenika i služenja kazne, komisije – najpre u zatvoru, pa u regionu, pa centrala, i onda šef države. Postoji određeni red predviđen zakonom: osuđeni priznaje krivicu, govori o tome da priznaje krivicu, koju krivicu, i dalje ide po tom lancu“, kazao je Peskov.

Moskovski sud osudio je Navaljnog u februaru na 3,5 godina zatvora, nakon što je sud doneo odluku da je on prethodno prekršio uslovnu kaznu, ali je istaknuto da će mu zatvorska kazna biti umanjena za onaj period koji je proveo u kućnom pritvoru. Navaljni, jedan od najistaknutijih Putinovih kritičara, uhapšen je na ruskoj granici 17. januara, po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom.

A na pitanje da li su Putin i Bajden prijatelji, Peskov je rekao da nisu, nisu imali mnogo prilika da komuniciraju, ali kada jesu njihov razgovor je bio pun uvažavanja.

Prema njegovim rečima, oni su se sretali kada je Putin bio premijer na raznim međunarodnim događajima, ali nije bilo puno prilika za komunikaciju.

Dodaje da, „nažalost, u ovom slučaju postoji ozbiljno razilaženje u konceptualnom pristupu veoma važnim pitanjima: Putin je govorio o našim ‘crvenim linijama’, o našim nacionalnim interesima, Bajden je takođe govorio o svojoj nespremnosti da prizna naše ‘crvene linije’“.

„Sve u svemu, možemo reći da je ugodno razgovarati sa Putinom i Bajdenom, u smislu da oni iznesu svoje stavove, razgovaraju o problemu i daju jasan odgovor: da ili ne“, kazao je Peskov.

KORONA I SPORT

Omikron je učinio svoje.

Veliki broj sportskih događaja otkazan je proteklog vikenda i sada više ne muče muku sa koronom samo pojedine ekipe kada im ovaj virus uđe u svlačionicu, već čitave lige.

Tako je u Premijer ligi otkazano čak šest utakmica ovog vikenda, a Jirgen Klop je nakon meča sa Totenhemom kritikovao gust raspored u vreme masovnog širenja novog soja virusa.

Slična situacija pogodila je i NBA.

Prethodne noći bilo je nekoliko otkazanih mečeva, a pojedini timovi su se protvorili u “pokretne bolnice” koliko zaraženih igrača imaju.

Neki od stručnjaka tvrde da je razlog to što su sportisti, zbog kraćeg izostanka sa treninga, birali da prime jednu dozu vakcine Džonson i Džonson, a da je Omikron uspeo da zaobiđe tu zaštitu.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradske dnevne novine na naslovnim stranama izdanja za ponedeljak, 20. decembar 2021. godine pišu o najavi golmana Milana Borjana da će napustiti Crvenu zvezdu, o novom soju korona virusa, kompaniji Rio Tinto i najavama iskopavanja litijuma u Srbiji, ali i o drugim društvenim i političkim temama.

BLIC – List donosi istraživanje agencije Faktor plus “SNS 57 odsto, opozicija 12 odsto, socijalisti devet odsto, zeleni sedam odsto”. O novoj varijanti korona virusa pod naslovom “Cela Evropa u paklu omikrona”. List donosi tekst “Kako bi izgledao povratak obaveznog služenja vojske”.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše da “Papa želi dogovor sa pravoslavljem”. Intervju sa potpredsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem “Tek slede pritisci stranaca na Srbiju”.

DANAS – “Golman Milan Borjan odlučio da ode ćutke i bez skandala”, piše list. O aktivisti koji je dobio sedam krivičnih prijava od v.d. direktora bolnice u Novom Pazaru pod naslovom “Preko jednog plašenje svih”.

NOVA – Intervju sa profesorom i članom SANU Vladicom Cvetkovićem “Moramo znati ko je kome šta obećao oko ‘Rio Tinta'”. Pod naslovom “Poternice za novinarkom i advokatom” o dešavanjima u Šapcu nakon protesta od pre nekoliko nedelja.

POLITIKA – O poseti predsednika države Aleksandra Vučića termoelektrani u Kostolcu “Izdržaćemo zimu bez većih problema”. List donosi tekst “Uticaj hrvatske tajne službe na haške postupke”.