Dobro jutro,

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi je posetila Tajvan, a Kini se to nikako nije svidelo, i svet sada svedoči novim tenzijama na relaciji Peking – Vašington.

Skupština Srbije ponovo radi, a na konstitutivnoj sednici izabrani su predsednik (Vladimi Orlić), sedam potpredsednika i generalni sekretar. Bilo je i ostavki, uvreda, optužbi, svađa, ali to je već opšte mesto…

Srbija se suočava sa demografskim izazovima, a oni neće pogoditi Beograd. Regionalna depopulacija je najveći problem, a manji gradovi u najvećem riziku.

TENZIJE NA ISTOKU – SAD, KINA, TAJVAN

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi izjavila je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa tajvanskom predsednicom Tsai Ing Ven da želi da „nedvosmisleno jasno“ stavi do znanja da SAD neće napustiti Tajvan.

„Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo. Radujem se što ću ovu nagradu izložiti u kabinetu predsednika ili je nositi tamo, na Kapitolu kao simbol našeg dragocenog prijateljstva“, rekla je Pelosijeva nakon što je primila najveću civilnu počast Tajvana.

Pelosijeva je navela da SAD žele da Tajvan „uvek ima slobodu i sigurnost“ i da „neće odustati od toga“.

„Iako poštujemo politiku jedne Kine, naša solidarnost sa Tajvanom je važnija nego ikad“, rekla je Pelosijeva.

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obaveštenje Kine da avioni ne bi trebalo da ulaze u vode u kojima se održava vojna vežba „provokacija koja izaziva međunarodni poredak“ i da će Tajvan ostati u kontaktu sa zemljama uključujući SAD kako bi se izbegla eskalacija tenzija. BBC navodi da je tajvanska vlada oštro osudila planove Kine za vojne vežbe na lokacijama oko ostrva, kao odgovor Pekinga na posetu Pelosijeve.

Tajvanska vojska navela je da su takve vežbe „upad u teritorijalni prostor Tajvana“ i da „predstavljaju blokadu tajvanskog vazdušnog i morskog prostora“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo dolazak Nensi Pelosi, rekavši da ozbiljno šteti miru i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. U saopštenju objavljenom neposredno nakon dolaska Pelosijeve u Tajvan, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da njena poseta ozbiljno utiče na političke odnose Kine i SAD, i da Peking ulaže snažan protest Sjedinjenim Državama.

„Svrha vojne operacije je odlučna odbrana državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti i odlučno sprečavanje spoljnog uplitanja i separatističkih pokušaja usmerenih prema ‘nezavisnosti Tajvana’ „, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kijan.

SKUPŠTINA

Vladimir Orlić iz SNS-a izabran je sa 154 glasa za predsednika Skupštine Srbije. Protiv je bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su se izjašnjavali javnim glasanjem. O predsedniku parlamenta izjašnjavalo se 230 poslanika.

„Moje čvrsto opredeljenje je da će narodnu volju morati da poštuje svako“, rekao je Orlić u prvom obraćanju poslanicima u parlamentu.

Izabrano je i sedam potpredsednika parlamenta, kao i radna tela. Za potpredsednike Narodne skupštine izabrani su Sandra Božić iz SNS-a (sa 194 glasa), Snežana Paunović iz SPS-a (194), Elvira Kovač iz SVM-a (194), Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (195), Božidar Delić iz koalicije NADA (197), Borko Stefanović iz SSP-a (204) i Zoran Lutovac iz DS-a (207).

Srđan Smiljanić izabran za generalnog sekretara.

Ana Brnabić podnela je ostavku na poslaničku funkciju, rekao je predsedavajući Vladeta Janković koji je potom odredio pauzu od 15 minuta.

DEMOGRAFIJA

Naučni savetnik u Institutu za društvene nauke Vladimir Nikitović izjavio je da je „regionalna depopulacija naš najveći demografski problem“, napominjući da „neće propasti ni Beograd, ni Niš, ni Novi Sad, propašće manji gradovi koji su osnova razvoja jedne države“.

„Negativne emigracione stope iz većine gradova u Srbiji neće promeniti mere koje stimulišu rađanje. Nastaviće se porast stanovništva u Beogradu, Novom Sadu…iako ti gradovi, takvi kavi su, postaju neuslovni za ovoliki broj stanovnika“, rekao je Nikotivić, jedan od autora stude „Ljudski razvoj  kao odgovor na demografske promene“, za list Danas.

Kako je naveo, „ako se nastave postojeći trendovi u stopama rađanja i doživljenja – što podrazumeva njihovo blago poboljšanje – 18 od 25 oblasti u Srbiji bi do 2100. godine izgubilo više od polovine svog stanovništva“.

„Borska oblast bi dočekala kraj ovog veka bez mladog stanovništva, što je već sad slučaj u nekim naseljima u tom području. Čak i kada bi se ostvario scenario viskog fertiliteta, koji podrazumeva idealno sprovođenje politike usmerene ka povećanju broja rođenih, u 12 od 15 oblasti bi se taj broj stanovnika više nego prepolovio do 2100. godine“, rekao je Nikitović.

I DRUGE VESTI

Petković: “Vozač saniteta Dejan Spahić pušten na slobodu posle sedam sati”

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je kosovska polcija, posle sedam sati, pustila na slobodu vozača saniteta Dejana Spahića. Petković je na Tviteru naveo da se čuo sa Spahićem koji se, kako je napisao, uprkos svemu kroz šta je prošao, dobro drži.

“Beograd je Dejanu obezbedio advokata i svu potrebnu podršku koja je na kraju zajedno sa zalaganjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića urodila plodom da on bude pušten kući”, naveo je Petković.

Kanzas na referendumu glasao za očuvanje prava na abortus 

Američka država Kanzas odlučila je većinom glasova građana na referendumu da zaštiti pravo na abortus u toj državi, nakon što je Vrhovni sud SAD u junu poništio to pravo na federalnom nivou.  Prema većini prebrojanih glasova, građani Kanzasa odlučili su da pravo na abortus ostane u ustavu države, sa oko 20 odsto razlike. Izlaznost je bila blizu tipičnoj izlaznosti na jesenjim izborima za guvernera. Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je rezultate referenduma.

„Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca se slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti. Američki narod mora da nastavi da koristi pravo glasa da zaštiti pravo žena na abortus“, saopštio je Bajden.

Teleskop Džejms Veb otkrio spektakularnu sliku galaksije

Američka svemirska agencija Nasa objavila je danas retku i izvanrednu sliku galaksije udaljene 500 miliona svetlosnih godina, galaksije Kolski točak, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom svemirskom teleskopu Džejms Veb. Kao i za naš Mlečni put astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan događaj joj je dao formu, sudar sa drugom manjom galaksijom, koja se ne vidi na slici.

Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog tog izgleda dobila je ime. Prvi prsten, koji je više u centru, je jako svetao, a drugi, spolja, je u ekspanziji 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

Fotografiju i duži izveštaj pročitajte OVDE.

Zekić: Nije nas pritiskala vlast kod dodela frekvencija, nego TV N1 i Nova S 

Predsednica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da vlast nije pritiskala to telo, prilikom dodela nacionalnih frekvecija, već da su to činili  N1 i Nova S, kao i da će se uskoro objaviti obrazloženje kako su donete odluke.

„Da, od prvog dana. I u tome su N1 i Nova S prednjačile, iako zakon to izričito zabranjuje. Ako pitanje insinuira da li je bilo pritisaka vladajućih stranaka, toga zaista nije bilo. Da je Srpska napredna stranka (SNS) tražila bilo šta od nas, moj odgovor bi bio isti kao i za opozicione stranke i medije – odbij u troskocima“, rekla je Zekić, za list Danas, na pitanje da li je bilo pritisaka sa strane prilikom odlučivanja.

Vesić: Srbijom neće upravljati ni Rusija ni SAD, u vladi će biti srpske patriote

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić izjavio je da novom Vladom Srbije neće upravljati niko iz Rusije i SAD, već da će u njoj sedeti „srpske patriote“.

„Našom vladom neće upravljati niko iz Rusije, niko iz Amerike, kao što neće upravljati ni (evroposlanica) Viola fon Kramon, koja ima svoju poslaničku grupu u Skupštini Srbije, kao da su u Bundestagu“, rekao je Vesić za televiziju Hepi.

VESTI IZ SPORTA

Adriana Vilagoš ponovo šampionka sveta uz nacionalni rekord u bacanju koplja

Mlada srpska atletičarka Adriana Vilagoš odbranila je titulu juniorske prvakinje sveta u bacanju koplja, na šampionatu u kolumbijskom Kaliju. Vilagoš je do drugog svetskog zlata stigla novim nacionalnim rekordom i rekordom šampionata za starije juniorke dobacivši kopljnj na 63,52 metra. Pored ovog fantastičnog rezultata, u trećoj seriji imala je još tri hica preko 60 metara. Vicešampionka sveta postala je Valentina Barios iz Kolumbije sa 57,84 metara, dok je treće mesto zauzela atletičarka iz Urugvaja Manuela Rotundo rezultatom 55,11.

I Bogdan Vidojković se plasirao u veliko finale trke na 110 metara sa preponama, nakon što je u polufinalu ostvario rezultat 13.70, što je stotinku sporije od nacionalnog rekorda koji je istrčao u kvalifikacijama. Finale je na programu u noći između srede i četvrtka.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

ALO – „Svet će videti srpske suze“ o filmu „Oluja“. Nakon hapšenja vozača saniteta na severu Kosova, list piše „Kurti se sveti, otet Srbin“.

BLIC – List prenosi istraživanje o putevima droge na Balkanu u tekstu pod naslovom „Srbi glavni na Balkanskoj ruti kokaina“. „Zvezdi preti Makabi a Partizanu Dnjepar“, o nastupima fudbalera Crvene Zvezde i Partizana na evropskoj sceni.

VEČERNJE NOVOSTI – „U dozvoljeni minus samo ako se mora“, o tome da banke najavljuju veće kamate. „Jedan vek a dve golgote“, o 27. godišnjici akcije „Oluja“.

DANAS – „Opozicija: Orlić je trenirano oružje u rukama naprednjaka“, o stavovima poslanika opozicije o novom predsedniku skupštine Srbije Vladimiru Orliću. „Nacionalni stadion kao Vučićev legat“, o tome da vlast na odustaje od izgradnje sportskog borilišta za fudbalsku reprezentaciju Srbije.

INFORMER – Nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, list piše „Bajden preti ratom Kini“. „Zvezda juri čak 30.000.000 evra“, o kvalifikacijama srpskih timova za evropska takmičenja.

KURIR – „Lider Al Kaide iskasapljen sa dva nindža projektila“ o vojnoj operaciji u Kabulu. O sednici na kojoj je izabran novi predsednik Skupštine Srbije, list piše „Prštalo tokom izbora Orlića“.

NOVA – „Prvi okršaji vlasti i opozicije u Skupštini“, o tome da je u Srbiju vraćen parlamentrani život. „Vučić potrošio duplo više na sebe nego na stranku“, o bilansu izborne kampanje Srpske napredne stranke.

POLITIKA – „Vučić: Bili smo na korak od katastrofe na KiM“, o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Onlajn tržište i dalje izvor opasnih proizovda“, o situaciji sa onlajn kupovinom.

SRPSKI TELEGRAF – O konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, list piše „Vlast kao plavi šlem, miri opoziciju koja se kolje“. List donosi i navodni „Američki tajni plan za Srbiju“, nakon povećanja tenzija na Kosovu.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

216. p.n.e. – Državnik i general Kartagine Hanibal je u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, naneo najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, zapamćena po izreci „Hanibal ante portas“ (Hanibal pred vratima).

2008 – Preminuo je ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljinovog režima u delima o zatvorima za sovjetske građane gulazima, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon čega je proteran. U Rusiju se vratio posle raspada SSSR. Najpoznatija dela „Arhipelag GULAG“, „Prvi krug“, „Jedan dan u životu Ivana Denisoviča“, „Odeljenje za rak“, „Crveni točak“ i „200 godina zajedno“.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo, samo se u planinskim predelima na jugu sredinom dana i posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Vetar će biti slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura biće od 11 do 20, najviša od 30 do 34 stepena Celzijusa.

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i toplo. Vetar će biti slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura biće od 17 do 20, a najviša oko 32 stepena Celzijusa. Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti glavobolјa i smanjena koncentracija.

U izveštaju su korišćene vesti agnecije Beta.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/
Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.