Domaća reč, sedam slova – Fantazi: Priča o igri koje je promenila način na koji gledamo fudbal

0
Screenshot Fantasy Premier League / Tim potpisnika ovih redova, izabran na draftu interne Nedeljnikove fantazi lige.

Jedna od omiljenih srpskih rečeničnih konstrukcija počinje ovako: “Što nisam vlast samo jedan dan…” Obično je odgovor – sreća što nisi, a zapravo bi trebalo da bude drugačije. Razmislite samo koliko bi dobro bilo da svaka “kafanska priča” – ali i bez navodnika kafanska – može da dobije svoju praktičnu potvrdu, da može da bude testirano koliko taj kafanski stručnjak što bi da bude vlast stvarno zna, jer su svi vrhunski stručnjaci kada njihovo geopolitičko, medicinsko, pa i sportsko znanje ne može da se proveri i praktično primeni. 

Ta mogućnost ipak postoji, doduše isključivo za sport (samoinicijativne provere medicinskog znanja nisu preporučljive). Samo je potrebno da napravite nalog na nekoj “fantasy” platformi.

Kada su 1962. godine Okland Rajdersi u NFL-u imali negativnu seriju rezultata (a negativna je bila i igra, vrlo) njihovi su navijači, ali i oni koji ih mrze imali teoriju šta je razlog tome. Naravno, svako svoju. Tako je vlasnik Okland Rajdersa Bil Vikenbah prilikom jednog poslovnog puta od bukvalno svakog sagovornika – u taksiju, u lobiju hotela, u razgovoru sa sobarom – dobio “stručnu ekspertizu” o tome kako bi Rajdersi trebalo da poprave situaciju. A onda je besan zbog svih “stručnjaka” seo u bar sa prijateljima, tražio od konobara tri blokčeta i tri olovke i zamolio prijatelje da naprave svoj idealan tim iz početka. Prvo su bili zbunjeni, misleći da njihov prijatelj u besu predlaže da pokušaju da kupe novu franšizu, a onda su shvatili da je njegova ideja na nivou mašte. Ali vrlo praktične. 

Te večeri je u baru organizovan “virtuelni draft”, a pred početak nove NFL sezone, u dnevnoj sobi vlasnika Rajdersa sedelo je desetak ljudi sa blokovima i olovkama i vodila se žestoka borba da svako napravi svoj idealan tim za novu sezonu. Onaj koji je tog dana bio najgori, Vikenbahov prijatelj Endi, nekoliko godina kasnije pokrenuo je fantazi u svom baru – igru koju danas igraju mnogi sportski fanatici širom sveta u različitim sportovima, sa idejom da kreiraju svoje timove i realnim ostvarenjima igrača dobiju valorizaciju svojih procena.

CEO TEKST O IGRI KOJA JE PROMENILA NAČIN NA KOJI GLEDAMO FUDBAL PROČITAJTE U LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA. POTRAŽITE GA NA KIOSCIMA ILI NA NSTORE.RS

NAPOMENA: NAREDNI BROJ NEDELJNIKA IZLAZI 11. AVGUSTA