O čemu ćete pričati danas: Šta je Vučić rekao o Rio Tintu , Grčiću, referendumu; bivša državna sekretarka ponovo u pritvoru; Božić po gregorijanskom kalendaru…

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dobro jutro,

Predsednik Srbije je juče gostovao na televiziji Prva gde je, između ostalih tema, govorio o tome zašto je Rio Tinto stao sa projektom “Jadar”, da li će Milorad Grčić ostati na funkciji u EPS-u, kao i zašto bi građani trebalo da, prema njegovom mišljenju, izađu na referendum i zaokruže “da”.

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić, praznik Hristovog rođenja.

VUČIĆ O REFERENDUMU, RIO TINTU, GRČIĆU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć na televiziji Prva gde je govorio o predstojećem januarskom referendumu i opštim izborima koji slede u aprilu. Takođe, je potvrdio da je istina da je Rio Tinto “stao sa projektom nakon odluka države”, te da v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić neće ubuduće biti na funkciji u EPS-u.

Vučić je rekao da su ruske rakete “kornet” najbolje na svetu i da ih je Srbija platila po, kako je naveo, pristojnoj ceni a 30 odsto je platila unapred.

Kada je reč o energetskoj krizi koja je prethodnih nedelja pogodila Srbiju, Vučić je rekao da Milorad Grčić više neće biti direktor Elektroprivrede Srbije. Rekao je i da Srbija sada nema nikakvih problama ni sa strujom, ni sa snabdevanjem gasom.

Predsednik Srbije je izjavio da opozicioni političari prete da će on otići u zatvor ili da će ga streljati ukoliko se povuče sa predsedničke funkcije, navodeći da njegovo nekandidovanje na predsedničkim izborima znači da će se povući bez borbe.

Govoreći o referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, Vučić je rekao da javnost reaguje na svaku odluku pravosuđa i da ga često optužuju da on vrši pritisak, navodeći da je je cilj referenduma da se “više nikada ne ponovi da političari odlučuju o tome ko je sudija kao što je bilo 2009. godine”. Vučić je ocenio da će biti veoma loše ako ne prođe referendum i da bi se time poslala loša poruka i pozvao građane da zaokruže “da”, jer je cilj da političari više ne određuju ko će biti sudija.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) rekao je da je definitivna njegova odluka da se neće kandidovati za predsednika stranke i naveo da za tu funkciju ima četiri ili pet kandidata.

Vučić: “Rio Tinto stao sa projektom”; Grčić više neće biti direktor EPS”; “građani da zaokruže ‘da’ na referendumu”

DIJANA HRKALOVIĆ PONOVO U PRITVORU

Nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović vraćena je u pritvor posle usvajanja žalbe Tužlaštva za organizovani kriminal, prenosi RTS. MUP je saopštio da su “pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili večeras D. H. i sproveli je u pritvorsku jedinicu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu” zbog opasnosti od bekstva.

Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra donelo je odluku o ukidanju pritvora Dijani Hrkalović, a Apelacioni sud ranije danas je ukinuo to rešenje i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva. Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnom predlogu protiv Dijane Hrkalović predložilo je sudu da je osudi na kaznu od pet godina zatvora zbog dva krivična dela trgovina uticajem.

Sumnjiči se da je uticala na načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izveštaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, poznatom kao “ubistvo na šinama”, za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”.

Protiv nje je proširena istraga zbog sumnje da je zajedno sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, kome se u BiH sudi zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela. Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja. Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Hrkalovićeeva je bila državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova do maja 2019, a radni odnos u MUP-u je prekinula početkom juna 2019. godine. 

BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić, praznik Hristovog rođenja. Širom sveta, u katoličkim crkvama služene su ponoćne mise, a u Beogradu je u Crkvi Blažene Djevice Marije misu predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Ponoćnu misu u Bazilici Svetog Petra predvodio je papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve. Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja. Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici. U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

I DRUGE VESTI

Milanović: “Hrvatska vojska na Kosovu čuva remek-dela srpske sakralne arhitekture…”

Hrvatski kontingent u Kampu “Vilađo Italija” kod Peći ugostio je predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Na kraju posete Milanović je zaključio da je situacija u kampu „odlična“ i da je „ovo dobro videti da bi se čovek uverio da to sve ima smisla“. Istakao je da stacionirana Hrvatska vojska „paradoksalno“ čuva Pećku patrijaršiju i manastir Visoki Dečani „remek-dela srednjovjekovne srpske sakralne arhitekture“.

Srbija nije više na nemačkoj listi epidemiološki visokorizičnih zemalja

Srbija od danas više nije na nemačkoj listi epidemiološki visokorizičnih zemalja. To za naše građane znači da mogu ući u Nemačku bez karantina, uz negativan PCR test, sertifikat o vakcinaciji ili sa potvrdom o preležanom kovidu 19.

Srbija je na toj listi bila od 5. septembra.

Dijana Hrkalović vraćena u pritvor zbog opasnosti od bekstva 

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović vraćena je u pritvor u Centralni zatvor nakon što je usvojena žalba Tužilaštva za organizovani kriminal, javljaju mediji. Kako piše portal Nova.rs, Specijalni sud odredio je Hrkalović pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda, kojim je 10. decembra ukinut pritvor Hrkalović i naložio je da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva, piše Nova.rs

“Priroda je naša apoteka, naš supermarket i naš način života”: Borba za zemlju predaka i spas Amazona…

Žene autohtonih naroda u Brazilu su tradicionalno bile isključene iz procesa donošenja odluka i nije im bilo omogućeno da preuzmu ulogu lidera koja je tradicionalno bila rezervisana za muškarce. Međutim, ovakva podela se promenila prethodnih godina, otkako su eskalirale pretnje o oduzimanju zemlje i prirodnih resursa, prenosi CNN. Žene sada ruše barijere, iskazuju svoje mišljenje i pridružuju se prvim redovima u borbi protiv uništavanja šuma i preobimnih iskopavanja koja mogu dovesti do klimatske katastrofe.

Jedna od ovih žena je O-e Kajapo Pajakan je pripadnica Mebengokre naroda iz plemena Kajapo u Brazilu i Nakon što je njen otac Paulinjo Pajakan, inače legendarni vođa Kajapo plemena, preminuo nakon borbe sa koronavirusom u junu prošle godine, 38-godišnjakinja je preuzela ulogu vođe plemena i postala pionirka u borbi žena domorodačkog stanovništva za zaštitu životne sredine. Pajakan kaže da su žene autohtonih naroda na području Brazila uvek bile snažne. Ali, kako su se pretnje po okolinu pogoršale, one su odlučno izašle iz svojih domova u potrazi za obrazovanjem, kako bi njihov glas mogao da se čuje u krugovima koji su tradicionalno okupirani od strane muškaraca.

Više pročitajte OVDE.

Ključ zatvorske ćelije Nelsona Mandele na aukciji: Južnoafrički ministar traži otkazivanje prodaje

Ključ ćelije u zatvoru na Roben ajlendu u kojoj je bio Nelson Mandela, ikona borbe protiv apartheida i prvi južnoafrički crni predsednik, treba da bude ponuđen na aukciji u SAD, čemu se oštro usprotivio južnoafrički ministar. Ključ je među Mandelinim stvarija koje prodaje aukcijska kuća Gernsi u Njujorku 28. januara. Većinu stvari dali su članovi Mandeline porodice da sakupe novac za planirani muzej i vrt oko njegovog groba, dok ključ prodaje bivši čuvar u zatvoru gde je bio Mandela i koji je postao njegov prijatelj.

“Neshvatljivo je da aukcijska kuća Gernsi, koja je očigledno svesna bolne istorije naše zemlje i simbolizma tog ključa uopšte razmatra njegovu prodaju bez prethodne konsultacije sa južnoafričkom vladom, južnoafričkim vlastima zaduženim za nasleđe i Muzejem Roben ajlenda” gde je bio zatvoren, rekao je južno afrički ministar za sport, umetnost i kulturu Nati Mtetva u saopštenju.

Zla kob Deda Mraza: “Armija ga oborila nad Češkom, posle imao sudar”

 Zla kob prati Deda Mraza ovog Božića u Češkoj pošto su ga prvo oborili lovci Gripen češkog vojnog vazduhoplovstva u odbrani tradicije da u toj zemlji božićne poklone ne deli deci on već na Badnje veče dete Isus a posle se Deda Mraz zablenuo u mobilni telefon, izazvao sudar i poslednje poklone morala je da odnese češka policija. Češko vojno vazduhoplovstvo diglo je lovačke avione kada je u vazdušni prostor Češke uleteo Deda Mraz na sankama a pošto nisu uspeli s njim da uspostave vezu da mu poruče da leti dalje, jer u Češkoj poklone deci deli dete Isus, Deda Mraza i njegovu zapregu su oborili.

“Kod nas poklone deci deli dete Isus”, upozorila je u tom šaljivom božićnom video klipu češka armija, a tokom snimanja videa nije povređen nijedan irvas, a ni Deda Mraz. Posle kratkog pregovaranja komandosi su pohvatali irvase. Deda Mrazu su dali nove sanke iz Uprave državnih materijalnih rezervi i obezbeđena mu je pratnja do granice. Deda Mraz je nastavio svoj božićni put, saopštila je armija.

VESTI IZ SPORTA

Vakcinacija u muškom singlu…?

Kao uslov za učešće na Australijan openu postavljena je vakcinacija i to vakcinama određenih proizvođača. Već je naznačen da neke vakcine „ne vode“ u Melburn. Priča se uveliko i o potencijalnim odstupanjima od ovog pravila, ali za sada samo u teoriji se zna kako će to funkcionisati. Prema poslednjim informacijama, od 100 najboljih igrača na svetu samo njih petorica nisu primila vakcinu. Tako bar tvrdi Sajmon Higson iz ATP.

“Od sto najboljih na ATP listi, 95 odsto je vakcinisano”, poručio je Higson na Tviteru.

O ČEMU PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – O novoj varijanti koronavirusa pod naslovom “Tri ključne stvari o omikron soju”. Intervju sa glumcem Ljubomirom Bandovićem “Mi Srbi smo udareni u glavu”.

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom “‘Ubica’ tenkova stigao u Srbiju”, o isporuci ruskog “Korneta”. List piše o navodima da bivšu sekretarku MUP-a “Dijanu će vratiti u pritvor”.

DANAS – O upozorenju Instituta za javno zdravlje Batut o nedovoljnom broju vakcinisane dece MMR vakcinom “Kraj pandemije može biti početak epidemije”. Izjava lidera stranke Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića “Pretnje meni dolaze odakle i bager”.

NOVA – O uticaju blokada saobraćajnica u Srbiji na rejting vladajuće stranke, pod naslovom “Podrška Vučiću u padu, 15 odsto manja nego što mu njegovi prikazuju”. List piše da će biti novog suđenja za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac ukoliko se utvrdi ko je isekao snimak “Babiću, nisi se izvukao za nesreću na rampi”.

POLITIKA – “Protivoklopne rakete ‘kornet’ stigle u Srbiju”, prenosi list. O odluci o kućnom pritvoru Darku Šariću pod naslovom “Šarić na slobodi uz nanogicu”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1642. – Rođen je engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije (1666) smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna su i njegova otkrića na području matematike, optike, mehanike i astronomije. Epohalnim delom smatra se njegov rad pod naslovom “Matematički principi filozofije prirode” (1687).

1977. – Preminuo je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svetsku slavu stekao je u SAD ulogom sentimentalnog klovna-lutalice u komedijama nemog filma. Dobitnik je Oskara za životno delo 1972. (“Moderna vremena”, “Svetlosti velegrada”, “Veliki diktator”).

1991. – Mihail Gorbačov je podneo ostavku na mesto predsednika SSSR-a i predao dužnost Borisu Jeljcinu.

2006. –  Preminuo je legendarni “kralj soula” Džejms Braun koji je 1992. dobio Gremi nagradu za životno delo. Njegov ples na sceni bio je uzor mnogim zvezdama poput Mika Džegera i Majkla Džeksona. Poznati hitovi su mu “Out of Singht”, “Sex Machine”, “I Got You” (I Feel Good) i “Say It Out Loud I’m Black and I’m Proud”.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i toplo sa slabom kišom na severu koja će tokom noći zahvatiti i ostale krajeve, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod. Najniža temperatura biće od jedan do devet stepeni, najviša od osam na jugoistoku do 16 stepeni na zapadu.

U planinskim predelima se predviđa brzo otapanje snežnog pokrivača. I u Beogradu će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Najniža temperatura osam a najviša 13 stepeni.

* U izveštaju su korišćeni izveštaji Agencije Beta…