Vučić: “Rio Tinto stao sa projektom”; Grčić više neće biti direktor EPS”; “građani da zaokruže ‘da’ na referendumu”

1
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao jeda su ruske rakete “kornet” najbolje na svetu i da ih je Srbija platila po, kako je naveo, pristojnoj ceni a 30 odsto je platila unapred.

“Uzeli smo rakete iz Rusije. Kornet rakete su najbolje na svetu, nešto bolje od džavelina američkog, veliko pojačanje za kopnenu vojsku Srbije”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je rekao da Hrvatska još nije nabavila francuske avione “rafal”, već da će ih dobiti “tek za tri godine”.

“Hrvatska je tek potpisala ugovor za avione ‘rafal’, i to za polovne. ‘Rafali’ su izvanredni avioni, voleo bih kada bismo mi mogli da ih nabavimo, možda ne polovne”, naveo je.

On je rekao da bi Hrvatska za tri godine sa 12 aviona “rafal” bila nešto snažnija od Srbije zbog boljih radara.

“Ranije bi mogli da vide naše avione, nešto bi dalje videli nego Srbija, ali verujem da ćemo mi za tri godine drastično da osnažimo i ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, tako da nema bojazni za Srbiju”, rekao je.

Naveo je da je jačanje Vojske Srbije potrebno jer se “na malom i slabom svi iživljavaju”.

“To smo mogli da vidimo 1990-ih, kao i 17. marta 2004. kada je došlo do pogroma na Kosovu, i 2008. povodom proglašenja nezavisnosti Kosova”, dodao je.

Vučić je rekao da Srbija danas ima 15 puta snažniju vojsku nego pre sedam, osam godina i najavio da će država svake godine davati 200 miliona evra za namensku industriju.

Kada je reč o energetskoj krizi koja je prethodnih nedelja pogodila Srbiju, Vučić je rekao da Milorad Grčić više neće biti direktor Elektroprivrede Srbije. Rekao je i da Srbija sada nema nikakvih problama ni sa strujom, ni sa snabdevanjem gasom.

“Ako ne izađem na izbore, znači da dobrovoljno pristajem da me streljaju” 

Predsednik Srbije je izjavio da opozicioni političari prete da će on otići u zatvor ili da će ga streljati ukoliko se povuče sa predsedničke funkcije, navodeći da njegovo nekandidovanje na predsedničkim izborima znači da će se povući bez borbe.

“Ako ne izađem na izbore, znači ja dobrovoljno pristajem da me streljaju. Da mi proteraju porodicu”, rekao je Vučić.

Govoreći o referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, Vučić je rekao da javnost reaguje na svaku odluku pravosuđa i da ga često optužuju da on vrši pritisak, navodeći da je je cilj referenduma da se “više nikada ne ponovi da političari odlučuju o tome ko je sudija kao što je bilo 2009. godine”.

“Više ih neće parlament birati. To je mnogo bolje nego ovo danas, sudije će biti potpuno nezavisne. To je suštinska stvar”, naveo je.

Vučić je ocenio da će biti veoma loše ako ne prođe referendum i da bi se time poslala loša poruka i pozvao građane da zaokruže “da”, jer je cilj da političari više ne određuju ko će biti sudija.

“Zdravstvenim radnicima 10.000 dinara krajem januara ili početkom februara” 

Vučić je najavio da će zdravstvenim radnicima isplatiti 10.000 dinara jednokratne pomoći krajem januara ili početkom februara iduće godine.

Vučić je za televiziju Prva rekao da javni dug Srbije neće preći 57 odsto BDP-a.

“Plate nam rastu brzo, najviše u vojsci i u zdravstvu. Moraćemo da vodimo i o policiji računa. Ono gde je značajan, ali nedovoljan, su penzije i zato ćemo da im pomažemo kad god možemo”, rekao je predsednik Srbije i dodao da najavljena jednokratna pomoć od 20.000 dinara penzionerima iduće godine nije zbog izbora.

Prema njegovim rečima, Srbija se suočava sa finansijskim problemima koje, kako je naveo, vlast rešava.

Vučić je ponovio da cena struje neće rasti niti će biti restrikcija, navodeći da je Srbija danas pokrila 90 odsto struje svojom proizvodnjom.

“Razgovaraću sa Putinom, tražiću isporuku veće količine gasa” 

Vučić je izjavio je da će razgovarati telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i tražiti isporuku veće količine gasa.

” (U subotu) ću ponovo razgovarati sa predsednikom Putinom. Dosadan sam kao stenica. Tražiću isporuku većih količina gasa od 1. januara, između ostalog”, rekao je Vučić

Vučić se 25. novembra sastao sa Putinom u ruskom gradu Sočiju i dogovorio da Srbija u narednih šest meseci plaća ruski gas po istoj ceni kao do sada, 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Srbija trenutno od Rusije na dnevnom nivou uvozi šest miliona kubnih metara gasa, a Vučić je nedavno najavio da će od Moskve tražiti povećanje na deset miliona kubnih metara gasa.

Vučić je rekao da će sa Putinom pričati “i o svim drugim važnim stvarima”.

“Kraj je godine, analiziramo kroz šta smo sve prošli i šta nas čeka”, rekao je Vučić o najavljenom razgovoru s Putinom.

O vraćanju Hrkalović u pritvor: “Nije bitan pritvor, bitno je kakva će kazna biti” 

Vučić je nagalasio jda je nije važno da li je bivša sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović u pritvoru, već da je važno kakva kazna će biti.

Hrkalović je sinoć u pritvor u Centralni zatvor nakon što je usvojena žalba Tužilaštva za organizovani kriminal, javili su mediji.

Vučić je rekao da je “verovatno tužilac to tražio”.

“Nije važno da li je ona u pritvoru ili nije, a ne znam koliko je smislen pritvor posle svega. Nije pitanje pritvora, već suđenje i kakvu ćeš kaznu da dobiješ. Pritvor se određuje kada postoji mogućnost uticaja na svedoke ili bekstva”, rekao je predsednik Srbije.

“Srbija će se usprotiviti eventualnim sankcijama Republici Srpskoj” 

Vučić je izjavio da će se Beograd usprotiviti eventualnom uvođenju sankcija političarima iz Republike Srpske, navodeći da to nije način za rešavanje problema u Bosni i Hercegovini.

“Brine me sve što se dešava u BiH. Podrazumeva se da ćemo se usprotiviti sankcijama, one ne rešavaju bilo šta. Protiv bilo koga da uvode sankcije u BiH, mi to ne bismo podržali, a naravno da nećemo podržati ako ih uvode Republici Srpskoj”, rekao je Vučić.

Vučić je odbacio spekulacije da vrši bilo kakav pritisak na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne pada mi na pamet da tako razgovaram sa njim. Imam odnos poštovanja sa gospodinom Dodikom. Ne naređujem nikome, uprkos uvreženom mišljenju u srpskoj javnosti, ne naređujem nikome ni u vladi Srbije”, rekao je Vučić.

On je naveo da Republika Srpska “ne može bez Srbije, u gotovo svakom smislu”, ali da Beograd zbog toga “nema pravo da ucenjuje Republiku Srpsku ni na koji način”.

“Nisam uvek potpuno saglasan sa Dodikom, ali neću o tome nikada da govorim u javnosti, jer je to loše, neodgovorno i donosi katastrofalne posledice po opstanak srpskog naroda”, rekao je Vučić.

“Neću se kandidovati za predsednika SNS, za tu funkciju ima četvoro ili petoro kandidata” 

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) rekao je da je definitivna njegova odluka da se neće kandidovati za predsednika stranke i naveo da za tu funkciju ima četiri ili pet kandidata.

“Ako se ne budem kandidovao za predsednika Srbije, logično je da ne budem predsednik stranke. A ako odem na izbore i pobedim, bio bih rasterećen i u formalnom smislu i u svakom drugom – svi građani bi mi bili jednaki”, rekao je Vučić.

On je rekao da je na kongresu stranke obećao da će biti nosilac liste.

“Rezultati do kojih smo došli su rezultati SNS, ali i građana Srbije i svih onih koji su zajedno sa nama taj posao obavljali. Moj posao je da obezbedimo još četiri godine stabilnosti, ja ću to da pokušam”, rekao je Vučić.

“Zadovoljan sam reakcijom Rame na paljenje srpske zastave” 

Vučić je izjavio da je zadovoljan reakcijom premijera Albanije Edija Rame i dobrog dela albanskog društva na paljenje srpske zastave u Tirani.

“I ovde su skidali i spaljivali zastave Albanije kada je Rama dolazio. Naravno da je to loše, užas, necivilizovano je paliti tuđe zastave, ali zadovoljan sam zbog reakcije Rame i dobrog dela albanskog društva, kao i zbog reakcije dobrog dela srpskog društva”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Rama je osudio paljenje srpske zastave na protestu u Tirani u ponedeljak, organizovanom protiv samita inicijative Otvoreni Balkan i Vučićevog dolaska u Albaniju.

Vučić je rekao i da Srbija ima dobre i prijateljske odnose sa Albanijom i dodao da je Rama zbog toga pod velikim pritiskom, između ostalog i iz Prištine.

Naveo je da je Otvoreni Balkan “najveći mirovni projekat koji je Balkan sam napravio” i ocenio da ta inicijativa, čiji su deo Srbija, Albanija i Severna Makedonija “može da bude mašina rasta i razvoja cele Evrope”.

“Ne razumem one koji neće da uđu u Otvoreni Balkan (Prištinu, Crnu Goru i BiH). To nije ni velika Srbija, ni velika Albanija, to je samo naš zajednički rad i borba da imamo pravo na budućnost o kojoj sami odlučujemo”, rekao je Vučić.

“Omikron soj je napad na zdravstveni sistem, brine me da ne možemo to da podnesemo” 

Vučić je rekao da brine zbog nove varijante koronavirusa i da brine da zdravstveni sistem Srbije neće moći da podnese toliki broj hospitalizacija, koliki je u nekim zemljama sveta.

“Omikron soj je napad na zdravstveni sistem pre svega. Šta da radite ako imate svakog dana po 15 hiljada ljudi. Mi da uz sve svoje maksimume možemo da smestimo 20.000 ljudi”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

On je istakao da je država obezbedila “najbolje što postoji”, ali da ne može da izgradi bolnica koliko je potrebno ukoliko novi talas pandemije u Srbiji bude kao u nekim zemljama.

“Jedino mislim da napravimo još jednu veliku bolnicu. Gledam i šta da nabavljamo drugo za strateške rezerve”, naveo je predsednik Srbije.

“Rio Tinto stao sa projektom, nakon odluke države” 

Vučić je potvrdio da kompanija za Rio Tinto staje sa projektom Jadar, jer je takvu odluku donela država.

Vučić je rekao da ta kompanija mora da stane da projektom ukoliko tako odluči država.

On je najavio da će ponovo posetiti Gornje Nedeljice i Donje Nedeljice, kako bi se uverio da je ispunjeno sve što je prethodno sa građanima tog kraja dogovorio.

1 KOMENTAR

  1. “Podrazumeva se da ćemo se usprotiviti sankcijama, one ne rešavaju bilo šta.” – А.В. Или, негде то оне изгледа решавају, а негде то баш никако не иде. Нешто нам председник није баш конзистентан у изјавама. Јер, како онда објаснити “двојни стандард”, да то у случају БиХ, односно Републике Српске, не би било делотворно, док у случају Белорусије, где се Србија од скоро придружила новом кругу, оштријих санкција, ће то дати резултат ?

Comments are closed.