O čemu ćete pričati danas: Šapićev tim, EU i ruski energenti i dešavanja u NBA ligi

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Dobro jutro,

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izabrao je svoj tim koji će u narednom periodu biti zadužen za vođenje glavnog grada. Najveću pažnju izazvao je izbor aktuelnog predsednika GO Obrenovac Miroslava Čučkovića za novog gradskog menadžera.

Evropska unija najavila je sastavljanje hitnog plana kojim bi pomogla svojim članicama da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata od kojih se neki nalaze na listi sankcija.

Ugovori u vrednosti od preko milijardu dolara su potpisani prethodnog dana od strane NBA klubova. Nikola Jokić je potpisao najunosniji, a uzbuđenja nije manjkalo ni kada su u pitanju trejdovi i zahtevi za istima.

ŠAPIĆ PREDSTAVIO SVOJ TIM

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je svoj tim i pomoćnike u Starom dvoru.

Kako prenose Novosti, on je saopštio da će novi gradski menadžer Beograda biti Miroslav Čučković, aktuelni predsednik GO Obrenovac. On će biti zadužen za ravnomeran razvoj grada.

Aleksandar Savić, pomoćnik gradonačelnika biće zadužen za komunikaciju sa gradskim opštinama i javnin preduzećima. Savić je ranije bio predsednik opštine Voždovac.

Predrag Lukić, biće zadužen za javni prevoz u Beogradu. Sada je direktor saobraćaja u Lasti, gde radi od 2004.godine. Šapić je rekao da je Lukić prošao sve sektore u Lasti i ima veliko iskustvo.

Cvijo Babić, radi u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, kao glavni inženjer za vodovodni sistem. On će se baviti komunalnom delatnošću i komunalnim preduzećima, koje su ključne za funkcionisanje grada.

Vesna Vidović izabrana je za zamenicu gradonačelnika. Ona je zadužena za oblast socijalne i dečje zaštite, te za školsko i predškolsko obrazovanje.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je, nakon što je Miroslav Čučković izabran za novog gradskog menadžera, da njegovo imenovanje sve govori. “Pokazalo se u poplavama kakav je menadžer, karijeru gradi na preletanju i priklanjanju onome ko je na vlasti. Ništa dobro ne možemo očekivati, ni u najgorim košmarnim snovima niste mogli da očekujete da posle tima koji je faktički predvodio Vesić možete da dobijete tim koji će predvoditi Čučković”, rekao je Lutovac.

Navodi da je i on i ranije bio u vlasti, ali se pita šta ga kvalifikuje da je i dalje tu.

Lider DS kaže da od Šapića nema apsolutno nikakva očekivanja.

„On to već pokazao izborom gradskog menadžera, možemo da čujemo lepe reči, obećanja, ali nema osnova da će biti nešto bolje“, rekao je i dodao da su Šapić i Vesić nažalost bili u Demokratskoj stranci, ali da na sreću takvih ljudi više nema u stranci, prenosi N1.

PLAN EU O OSLOBAĐANJU ZAVISNOSTI OD RUSKIH ENERGENATA

Evropska komisija je obećala da će ovog meseca sastaviti hitan plan čiji je cilj da pomogne zemljama članicama da se liše ruskih energenata u vreme ruskog rata u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će inicijativa da se nadogradi na potezima EU kojim je Unija rešila da prestane s nabavkom ruskog uglja, nafte i prirodnog gasa i da će ići paralelno sa naporima bloka da ubrza razvoj obnovljivih izvora energije kao što je energija na vetar ili sunce.

“Pripremamo hitne planove za Evropu”, rekla je Ursula fon der Lajen u češkom gradu Limoišlu, gde je došla sa komesarima da obeleži početak češkog šestomesečnog predsedavanja Unijom.

“Cene energenata su visoke, narod, s pravom, očekuje da uradimo nešto po tom pitanju”, rekla je ona.

Dodala je da će plan koji treba da bude izrađen oko sredine jula, biti usmeren na dve ključne tačke uključujući imati jasnu ideju gde da se smanji snabdevanje energentima iz Rusije i to uraditi na “pametan način” kao i okupljanje EU zemalja suočenim sa problemima snabdevanja.

“Potreban nam je dobar zajednički plan da energija teče ili gas teče gde je najpotrebniji”, rekla je Ursula fon der Lajen.

Dodala je da će plan biti razrađen u saradnji sa češkom vladom čiji je premijer Peter Fijala ukazao na političke pritiske širom EU da se deluje. Češki premijer rekao je da je to najveći test Unije u narednim mesecima.

Evropska komisija je u maju najavila plan nazvan RipauerIJu (REPowerEU) koji pokriva pitanja logistike, štednje energije, smanjenja emisije i obnovljivih izvora energije. Predlaže se paket od gotovo 300 milijardi evra koji uključuje efikasniju upotrebu goriva i brže uvođenje energije iz obnovljivih izvora.

Sledeći korak je da se zemljama članicama EU stavi na raspolaganje 300 milijardi evra koji idu uz ovaj plan o energiji, rekla je Fon der Lajen i dodala da računa na češko predsedavanje da postigne brzo usvajanje propisa prema tom planu.

Ta investiciona inicijativa namenjena je da pomogne zemaljama EU da počnu da se odvajaju od ruskih fosilnih goriva ove godine. Cilj je da se Rusija liši desetina milijardi evra prihoda pošto je ona glavni snabdevač nafte, gasa i uglja u zemljama EU, i da se ojača evropska politika za očuvanje klime.

EU nastoji da se oslobodi od zavisnosti od ruskih energenata većom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, štednjom i diversifikacijom dobavnih pravaca.

Evropska komisija je 18. maja predstavila plan “REPowerEU”, svoj odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Taj plan predviđa prestanak zavisnosti od ruskih energenata do 2027. godine.

NBA PRELAZNI ROK

Počeo je period godine kada igrači kojima je istekao ugovor sa NBA timovima odlučuju o svojoj sudbini. Kao i obično, u prvih nekoliko sati nakon otvaranja “pijace” zaključen je najveći broj ugovora koji su, mahom skladišteni u fiokama generalnih menadžera, čekali na paraf.

Međutim, ovoga puta su udarne vesti stigle nešto ranije nego što je to očekivano. Samo nekoliko sati pre otvaranja tržišta slobodnih agenata, došlo je do košarkaškog zemljotresa sa epicentrom u Bruklinu, a pokrenuo ga je Kevin Durent, zatraživši da bude trejdovan iz ekipe Netsa.

Samo sat vremena nakon objavljivanja ove informacije, pojavila se nova, nešto očekivanija. Preko pola lige okrenulo je broj generalnog menadžera Netsa Šona Marksa kako bi iskazali svoje interesovanje za Durenta, koji navodno vidi Finiks kao svoju najpoželjniju destinaciju.

Međutim, loše vesti za navijače Netsa nisu se zaustavile na tome. Iako se prethodnih dana govorilo o tome da je odlučio da ostane, Kajri Irving je sada bliže odlasku iz Bruklina. Navodno je Durentova odluka bila ta koja je promenila Irvingovo mišljenje, a odmah se pojavio i najveći favorit za njegov potpis. Lejkersi, naravno. Prema izvorima iz SAD, Lebron Džejms ima veliku želju da ponovo zaigra sa Irvingom, sa kojim je Klivlendu doneo titulu u legendarnoj seriji protiv Golden Stejt Voriorsa.

Kada su slobodni agenti u pitanju, najznačajniji, ali i najočekivaniji posao je sklopljen u Denveru. Nikola Jokić je potpisao najveći ugovor u istoriji NBA lige i još pet godina će nosti dres tima iz Kolorada. Za tih pet godina, prihodovaće 264 miliona dolara i na taj način dobro naplatiti dve uzastopne MVP titule. Njemu će se na treninzima pridružiti Diandre Džordan, koji je odlučio da kao slobodan agent potpiše ugovor sa Nagetsima.

Nakon Jokićevog, potpisano je još nekoliko maksimalnih ugovora. Devin Buker se obavezao na vernost Finiksu, a za to će biti nagrađen sa 214 miliona dolara u naredne četiri godine.

Dugo se nagađalo gde bi Bredli Bil mogao da nastavi karijeru, naročito otkako je rekao da je doneo odluku, ali da će sačekati pravo vreme da je objavi. Odlučio je da ostane Čarobnjak, a Vašington će na njegov račun u narednih pet godina uplatiti 251 milion dolara.

Još jedan ugovor vredan preko 200 miliona dolara potpisao je Karl Entoni Tauns, koji će i naredne četiri godine provesti u Minesoti. Prihodovaće 224 miliona dolara.

Dža Morent više nije na debitantskom ugovoru. Zvezda Memfisa je potpisala ugovor na pet godina, tokom kojih će zaraditi 193 miliona dolara.

Saga oko Džejelena Brunsona takođe je dobila svoj epilog. Nakon što su se odrekli velikog broja igrača kako bi napravili mesta u seleri kepu, Niksi su uspeli da angažuju nekadašnjeg igrača Dalasa, koji će u naredne četiri godine zaraditi 104 miliona dolara.

Portland je završio dva velika posla i sa velikim očekivajima će ući u narednu sezonu. Anferni Simons je potpisao novi četvorogodišnji ugovor vredan 100 miliona dolara, a iz Voriosa stiže Geri Pejton Drugi, koji će u Oregonu provesti naredne tri sezone i prihodovati 28 miliona dolara.

Čikago je potpisao Andrea Dramonda, Memfis produžio Tajusa Džounsa, a Detroit u svoje redove doveo Marvina Beglija Trećeg.

Lu Dort će u naredne četiri godine ostati član Oklahome i zaradiće 87.5 miliona dolara, a na isti period je i Bobi Portis potpisao za Milvoki, gde će zaraditi 49 miliona dolara.

I DRUGE VESTI

Zbog štrajka se otkazuje 20 odsto današnjih letova na pariskom aerodromu Roasi

Aviokompanje će morati da otkažu svaki peti let pre podne na pariskom aerodromu Roasi Šarl de Gol (Roissy-Charles-de-Gaulle) zbog štrajka, koji se najavljuje takođe za vikend od 9. i 10. jula, saopštio je sindikat.

Kako je navela Generalna uprava za civilnu avijaciju pošto nije rešen spor, traži se od aviokompanija da smanje svoj program letova između 7.00 i 14.00 za 20 odsto na prvom francuskom aerodromu Šarl de Gol, na severoistoku Pariza.

Radnici na francuskim aerodromima štrajkuju nezadovoljni platama. Zbog štrajka je na pariskim aerodromima Šarl de Gol i Orli otkazano 17 odsto letova. Radnici su planirali da održe proteste na oba aerodroma.

Oni traže retroaktivno povećanje plata do početka ove godine od šest odsto, dok je uprava aerodroma ponudila povećanje od tri odsto.

Vatrogasci na aerodromu Šarl de Gol takođe štrajkuju, zbog čega je aerodrom morao da zatvori neke piste. Vatrogasci imaju posebne zahteve u vezi sa visinom plate.

Uprava je odlučila da uvede ova preventivna otkazivanja zbog štrajka vatrogasaca na aerodromu zbog čega će biti zatvoren deo pista i prema tome smanjen kapacitet.

U Španiji protesti zbog smrti migranata na špansko-marokanskoj granici

Hiljade ljudi u nekoliko španskih gradova je protestovalo zbog smrti namjanje 23 migranata prošle nedelje na granici između španske enklave Melilje u Africi i Maroka, uz sve više poziva za nezavisnu, prekograničnu istragu.

Demonstracije se održavaju pod sloganom “Crni životi su važni” (Las Vidas Negras Importan), poput istog slogana na protestima u Americi.

Migranti iz podsaharske Afrike i tražioci azila su nastradali 24. juna kada su u više navrata pokušali da pređu ogradu koja deli teritoriju Maroka od španske teritorije Melilje.

Očekuje se da će se protest održati i u Rabatu, glavnom gradu Maroka, da se oda počast žrtvama.

U Madridu demonstranti su napunili trg Kaljao sa natpisima “Granice ubijaju”, “Ni jedno ljudsko biće nije nelegalno”.

U Barseloni učesnici među kojima su mnogi bili iz afričke dijaspore uzvikivali su slogane protiv rasizma i kolonijalizma.

Marokanske vlasti navele su da su migranti stradali kada je nastao metež tokom njihovog pokušaja prelaska.

Video snimci i slike koje su se pojavile posle te tragedije izazvale su ogorčenje i osude nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava i zvaničnika među kojima je bio i generalni sekretar UN.

Vlasti u Maroku i Španiji su takođe javile da je 140 policajaca sa marokanske strane i 60 policiajaca i pripadnika Civilne garde sa španske strane povređeno.

Ukrajinska vojska optužila Ruse da su gađali Zmijsko ostrvo fosfornim bombama

Ukrajinska vojska optužila je Ruse da su fosfornim bombama gađali Zmijsko ostrvo u Crnom moru odakle su se ruske snage pre dva dana povukle.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni napisao je na Telegramu da su ruske oružane snage oko 18.00 izvršile dva vazdušna napada na Zmijsko ostrvo sa fosfornim bombama, i optužio Moskvu da “se ne drži sopstvenih izjava”.

Ruska vojska u četvrtak je saopštila da se povukla sa ove simbolične teritorije u znaku “dobre volje” pošto je “ostvarila” “zacrtane ciljeve”.

Ukrajinska vojska je navela da je primorala Ruse da napuste Zmijsko ostrvo, jer nisu mogli da se odupru ukrajinskoj artiljeriji.

“Jedina stvar u kojoj je neprijatelj koherentan jeste njegova konstantna ‘preciznost’ da gađa”, rekao je Zalužni.

On je uz poruku objavio video snimak na kome se vidi kako avion leti iznad Zmijskog ostrva i baca najmanje dve bombe koje pogađaju cilj i koje ostavljaju slabe bele tragove u nebu, što je znak da su fosforne bombe.

Fosforne bombe spadaju u zapaljivo oružje čija je upotrebazabranjena protiv civila, ali ne protiv vojnih ciljeva, prema Konvenciji potpisanoj 1980. u Ženevi.

Kijev je optužio Moskvu da ih koristi više puta od kraja februara, uključujući na civilno stanovništvo što ruska vojska kategorički negira.

Mediji: “Demonstranti upali u sedište libijskog parlamenta u Tobruku” 

Demontranti su upali u sedište libijskog parlament u Tobruku na istoku zemlje u protestu zbog pogoršanja uslova života i političke blokade, preneli su tamošnji mediji.

Više televijiza javilo je da su demonstranti upali u zgradu i da su je demolirali. Slike prenete u medijima pokazuju guste stubove crnog dima oko zgrade gde su besni mladi demonstranti palili gume.

Drugi mediji kažu da je deo zgrade parlamenta zapaljen.

U parlamentu nije bilo nikoga kada su demonstranti ušli, jer je petak neradni dan u Libiji.

Jedan demonstrant je buldožerom srušio deo ulaza u dvorište zgrade, što je olakšalo demonstrantima da upadnu unutra.

Automobili poslanika su zapaljeni.

Drugi demonstranti, neki od kojih su mahali zelenim zastavama bivšeg režima Maamer Gadafija i razbacivali okolo dokumente koje su pokupili u kancelarijama.

Demonstracije se događaju u vreme kada je zemlja pogođena poslednjih dana prekidima struje, kao i blokadom više naftnih instalacija zbog političkih svađa između rivalskih strana.

Druge demonstracije protiv uslova života i političara održane su u Tripoliju i drugim libijskim gradovima ali nisu prijavljeni nikakvi incidenti.

Dve vlade se od marta svađaju za vlast jedna bazirana u Tripoliju koju od 2021. predvodi Abdelhamid Dbeibah i druga koji vodi Fathi Bašaga i koju podržavaju parlament u Tobruku, i maršal Kalifa Haftar koji je moćnik na istoku.

Predsednički i parlamentarni izbori trebalo je da se održe u decembru prošle godine u Libiji na kraju mirovnog procesa pod pokroviteljstvom UN posle nasilja 2020. godine. Ali su izbori odloženi na neodređeno vreme zbog tenzija između rivalskih politika i tenzija u zemlji.

Poslednja runda pregovora koji se vode uz posredovanje UN između predsednika dva rivalska paralmenta završena su bez dogovora o ustavnom okviru koji bi omogućio održavanje izbora.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – Posle poruke Kristofera Hila list piše “Vlast hoće u EU, desničari ne veruju Americi”. Centralna tema naslovne strane “Posle gotovo dva i po meseca u inkubatoru – “Beogradske četvorke uskoro stižu kući”.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše da je EU saučesnik Prištine “Brisel znao za Kurtijev opasan plan”. “Krtice” iz policije na direktnoj vezi sa narko bosom “Šarić iz ćelije davao naređenje potpukovniku MUP-a”.

DANAS – Dve decenije od uvođenja u obrazovni sistem verska nastava ima brojne probleme “Veronauka u praksi van kontrole prosvetnih vlasti”. Ambasador SAD Kristofer Hil kaže “Vučić i ja se ne slažemo u svemu, ali nastavićemo da razgovaramo”.

NOVA – Koliko su koštale kampanje kandidata za predsednika Srbije “Vučić potrošio šest miliona, Ponoš ni 500 hiljada evra”. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio tim “Miroslav Čučković gradski menadžer”.

POLITIKA – Uoči početka konsultacija o parlamentarnoj većini “Socijalisti čekaju Vučićev poziv”. Potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević navodi “Politiku vraćamo sa ulice u institucije”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1992. – Umro je Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio je nekoliko godina u zatvoru. Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije u Srbiji (“Vreme čuda”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”).

1778. – Umro je francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka (“Emil”, “Rasprava o poreklu i osnovama nejednakosti među ljudima”, “Pismo Dalamberu”, “Ispovesti”).

1877. – Rođen je nemački pisac Herman Hese dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. (“Igra staklenih perli”, “Stepski vuk”, “Demijan”, “Sidarta”).

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, dok će od sredine dana biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni i gradom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Samo će se na severozapadu Srbije u toku celog dana zadržati suvo. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar, ponegde kratkotrajno pojačan. Najniža temperatura biće od 15 do 23, a najviša od 32 do 34 stepena Celzijusa.

U Begradu će veći deo dana biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne su, uz lokalni razvoj oblačnosti, u pojedinim delovima grada mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura biće oko 23, a najviša oko 33 stepena.