O čemu ćete pričati danas: Reakcije na odluku Vrhovnog suda SAD, samit G7 u Nemačkoj i Đokovićev stav o vakcinaciji

0
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Dobro jutro,

Odluka Vrhovnog suda SAD da ukine ustavno pravo na abortus izazvala je veliki broj reakcija u Sjedinjenim državama, ali i širom sveta. Sada je odluka na saveznim državama, a neke od njih su već odlučile da potpuno ili delimično zabrane abortus, što je dovelo do serije protesta.

U Nemačkoj će se održati samit zemalja G7 sa motom “Napredak za pravedan svet”. Na samitu je pretežno trebalo da se govori o klimatskim promenama i rešavanju problema gladi u svetu, ali ključna tema biće ipak rat u Ukrajini.

Ukoliko ne dođe do većih promena, Novak Đoković propustiće ovogodišnji Ju Es open. On je pred početak Vimbldona rekao da nije promenio svoju odluku o vakcinisanju, što znači da neće moći da uđe na teritoriju SAD i bori se za trofej na poslednjem Grend slemu u sezoni.

UKIDANJE PRAVA NA ABORTUS U SAD

Abortus je već bio ilegalan u više američkih država u subotu, a zabrane su uvedene tek nekoliko sati nakon što je američki Vrhovni sud poništio slučaj “Roj protiv Vejda”, a mnoge su stupile na snagu i pre organizovanja protesta protiv odluke suda, koji su pogodili celu Ameriku.

Odluka Vrhovnog suda značila je ukidanje presedana koji je pružao ustavno pravo na abortus, na federalnom nivou. Posledično, sada je na saveznim državama da odluče da li će zadržati pravo na abortus u svojim zakonodavstvima, da li će ograničiti pravo na abortus, ili ga u potpunosti zabraniti. Procene su analitičara da će se, naposletku, većina američkih saveznih država odlučiti na zabranu abortusa, piše Gardijan.

Među prvim državama koje su zabranile skoro sve abortuse bila je Juta, gde je, nakon presude, njena zabrana abortusa već stupila na snagu u petak uveče. Republikanski senator Jute, Danijel Mekej, rekao je da bi bilo pogrešno da žene iz Jute traže abortus u susednim državama, ali da on nema neposredne planove da ih spreči u tome.

Ustanove su obaveštene da je izvođenje abortusa sada kršenje zakona, za koje je predviđena kazna do deset godina zatvora, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp se u oglasio povodom odluke Vrhovnog suda i rekao da je reč o pozitivnoj presudi.

“Današnja odluka je najveća životna pobeda jedne generacije. Zajedno sa drugim odlukama koje su nedavno objavljene, bila je moguća samo zato što sam ispunio sve što sam obećao, uključujući nominovanje i dobijanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca potvrđena u Vrhovnom sudu. Bila mi je velika čast da to uradim”, rekao je Tramp.

Dao je još jednu kratku izjavu o njujorškom zakonu o oružju.

“Ovo vraća svu moć odlučivanje u države, kojima je oduvek i pripadala“, rekao je Tramp.

Nekoliko senatora koji su nedavno odobrili imenovanje pomenutih sudija odgovornih za ovu odluku reklo je da se “osećaju prevarenim”, piše Gardijan.

Ovi političari su ukazali na prethodne izjave Trampovih imenovanih sudija Breta Kavanoa i Nila Gorsača, koji su tvrdili da neće glasati za poništenje slučaja “Roj protiv Vejda”.

“Osećam se prevareno“, rekla je senatorka Mejna Suzan Kolins za Njujork tajms. Na podužem sastanku 21. avgusta 2018, republikanaci su navodno ispitivali Kavanoa da objasni zašto mu se može verovati da neće glasati za poništavanje ovog slučaja presedana.

SAMIT G7 U NEMAČKOJ

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u subotu uveče u Nemačku na samit G7 na kome će sa saveznicima razgovarati o ujedinjenom frontu protiv Rusije i novom napadu slabosti svetske ekonomije.

Američki predsednik je sleteo u Minhen (južna Nemačka) iz Vašingtona i do mesta samita trebao bi biti prevezen vojnim helikopterom.

Njegov prvi susret biće sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u nedelju.

Moto samita je „Napredak za pravedan svet”. Važne teme trebalo bi da budu klimatske promene i borba protiv gladi i siromštva, međutim glavna tema će biti ruski agresorski rat na Ukrajinu i njegove dalekosežne i egzistencijalne posledice. „G7 je ove godine od izuzetnog značaja”, ističe kancelar Šolc koji se nada da će G7 biti u znaku odlučnosti i jedinstva, piše Dojče Vele.

Nemačka kao domaćin ima ključnu ulogu i Šolc bi mogao da iskoristi tu priliku da popravi svoj oskrnavljen ugled. Poslednjih nedelja Nemačka je morala da trpi brojne međunarodne kritike. Kancelar je, doduše, kratko nakon izbijanja rata najavio zaokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i veliko naoružavanje Bundesvera, ali nakon toga se ništa nije desilo.

ĐOKOVIĆEV STAV PO PITANJU VAKCINACIJE NEPROMENJEN

Srpski teniser Novak Đoković potvrdio je na konferenciji za novinare da nije promenio svoju odluku po pitanju vakcinacije protiv koronavirusa.

Zbog te odluke Đoković, ako se u međuvremenu ne promeni stav američke vlade, neće moći da učestvuje na predstojećem Ju Es openu.

Američke vlasti su ostale pri odluci da je za ulazak na teritoriju Sjedinjenih Država obavezna potvrda o vakcinaciji.

Na pitanje novinara, na konferenciji pred start Vimbldona, da li ostaje pri odluci o vakcinaciji, Đoković je odlučno odgovorio: “Da”.

“S obzirom na okolnosti neću smeti da uđem u SAD. To je dodatni motiv da igram dobro na Vimbldonu”, izjavio je Đoković.

Ako se ne promeni stav američke vlada, Vimbldon će Đokoviću biti poslednji grend slem u sezoni.

“Voleo bih da idem u SAD, ali u ovom trenutku to nije moguće. Ne mogu mnogo da uradim po tom pitanju. Sve zavisi od američke vlade da li će prihvatiti da pusti nevakcinisanu osobu na svoju teritoriju”, dodao je Đoković.

Đoković, koji se trenutno nalazi na trećem mestu ATP liste, tri puta je slavio na Ju Es openu, a u karijeri je osvojio 20 grend slem titula.

I DRUGE VESTI

Broj preminulih migranata u Melilji porastao na 23

Dvadeset i tri migranta poginula su u pokušaju prisilnog prelaska gotovo 2.000 ilegalnih imigranata afričkog porekla u petak u špansku enklavu Melilja, na severu Maroka,  objavile su vlasti Maroka.

“Petoro migranata je umrlo, čime je broj umrlih porastao na 23”, rekao je izvor iz vlasti u pokrajini Nador za AFP, dodajući da “18 migranata i pripadnik policije ostaju pod lekarskim nadzorom”.

Prethodne službene informacije su govorile o 18 mrtvih migranata.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Španiji i Maroku zatražile su da dve zemlje istraže smrt migranata.

Organizacija Amnesti Internešenal (Amnesty International) izrazila je “duboku zabrinutost” zbog događaja.

“Iako su migranti možda postupili nasilno u pokušaju da uđu u Melilju, kada je u pitanju kontrola granica nije sve dozvoljeno”, izjavio je tor Amnestija za Španiju Esteban Beltran.

Na istragu smrti migranata pozvalo je i pet marokanskih organizacija, kao i APDHA, grupa za zaštitu ljudskih prava iz južne španske regije Andaluzije.

Međunarodna organizacija za migracije i Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija izrazile su “duboku tugu i zabrinutost” zbog događaja na granici Maroka i Melilje.

“Cene goriva nerealno niske, mogu da dovedu do nestašice”

Cene goriva na tržištu su nerealno niske i kao takve se ne mogu održavati u dužem periodu jer su u direktnoj korelaciji sa snabdevenošću tržišta, zbog čega bi moglo da dođe do nestašice, ocenio je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

“To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec – dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, da takve cene utiču i na snabdevenost”, rekao je Mićović za N1.

Istakao je da Srbija, ali i druge zemlje sveta moraju da redukuju svoju potrošnju goriva i naglasio da se to ne dešava ni u jednoj zemlji.

“Potrošnja u Srbiji je veća za 17 procenata nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno – redovno snabdevanje tržišta”, rekao je on.

Mićović je podsetio da već pet meseci sve države određuje maksimalne cene goriva i istakao da to “dosta dugo traje”, kao i da te cene “ne prenose na pravi način udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija”.

“One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte”, rekao je Mićović.

Španija usvojila paket mera za ublažavanje ekonomskih posledica rata u Ukrajini

Vlada Španije usvojila je paket hitnih mera za ublažavanje ekonomskih posledica ruske invazije na Ukrajinu.

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da je rat u Ukrajini stvorio “izuzetnu neizvesnost u evropskoj i međunarodnoj ekonomiji”, i samim tim i u ekonomiji Španije.

“Zbog toga, ublažavamo taj efekat sredstvima koja su nam dostupna, deleći ekonomske i društvene troškove rata pravedno i jednako”, rekao je Sanšez.

Ukupna vrednost paketa iznosi više od 9 milijardi evra.

On uključuje umanjenje poreza na električnu energiju sa deset na pet odsto i jednokratnu isplatu od 200 evra Špancima koji zarađuju manje od 14.000 evra godišnje, a već ne primaju beneficije.

Trajanje više ranije objavljenih mera, poput smanjenja cene benzina za 20 odsto i povećanje beneficija za 15 odsto, biće produženo.

Vlada je takođe saopštila da radi na porezu na “ekstraprofit” koji energetske kompanije ostvaruju zbog porasta cena energenata, izazvanog ratom u Ukrajini.

“To je inicijativa u skladu sa javnim mnjenjem u našoj zemlji”, rekao je Sančez.

U Kanadi pronađeni zamrznuti ostaci mladunčeta vunastog mamuta

Na severozapadu Kanade pronađeni su očuvani ostaci mladunčeta vunastog mamuta, zamrznuti u permafrostu, javio je BBC.

To je prvo takvo otkriće u Severnoj Americi.

Smatra se da je mumificirano mladunče staro više od 30 000 godina. Pronašli su ga rudari u regiji Klondajk, koja pripada kanadskoj teritoriji Jukon.

Vlada Jukona saopštila je da je to “najbolje očuvan mumificiran primerak mamuta pronađen u Severnoj Americi”, i da je takvih primeraka u svetu do sada pronađeno samo dva.

Pretpostavlja se da se radi o ostacima mladunčeta ženskog pola.

Ono je iste veličine kao i mladunče pronađeno u sibirskom permafrostu 2007. godine, čija se starost procenjuje na oko 42 000 godina, saopštila je vlada Jukona.

VESTI IZ SPORTA

Omladinci Srbije porazom završili učešće na Evropskom prvenstvu

Fudbalska reprezentacija Srbije do 19 godina poražena je od Austrije sa 3:2, u meču poslednjeg, trećeg kola Grupe B Evropskog prvenstva.

Srbija je ovim porazom završila učešće na EP u Slovačkoj, osvojivši jedan bod iz tri meča.

Strelci za Srbiju bili su Marko Lazetić u 44. i Petar Ratkov u 88. minutu.

Golove za Austriju postigli su Leopold Kverfeld u 25. i 56. i Lukas Valner u 66. minutu.

U istom terminu, u istoj grupi, Engleska je pobedila Izral sa 1:0.

U dalju fazu takmičenja plasirali su se Engleska i Izrael. Englezi su zauzeli prvo mesto u grupi sa devet bodova, dok je Izrael drugi sa četiri poena.

Austrija je i pored pobede eliminisana sa evropskog prvenstva zauzevši treće mesto u grupi sa tri boda.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – List prenosi priče maloletnih migranata u tekstu “Deca iz Avganistana, Sirije… sama u potrazi za boljim životom”. Hirurg Dejan Radenković za list kaže “Rak pankreasa izlečiv savremenim aparatima”.

VEČERNJE NOVOSTI – O najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o podršci države za odmor u Srbiji “Vaučeri od po 15.000 za 200.000 ljudi”. U tekstu “Opasne viruse testirali na 4.400 vojnika slovenske krvi” o navodnim eksperimentima SAD u ukrajinskim laboratorijama.

POLITIKA – U intervjuu za list, ministarka pravde Maja Popović poručuje “Za sudije i javne tužioce biraće se najbolji kandidati”. “Jun već oborio rekorde” o visokim temperaturama u Srbiji.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1867. – Sa Beogradske tvrđave je skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

1541. – U borbi za vlast španskih konkvistadora, u Limi je ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima (1535) Fransisko Pisaro.

1881. – Srpski knez Milan Obrenović zaključio je sa Austro-Ugarskom “Tajnu konvenciju” kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Za uzvrat je dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1892. – Rođena je američka književnica Perl Bak koja je u svojim romanima opisala život u Kini gde je odrasla kao kćerka misionara (“Paviljon žena”, “Dobra zemlja”, “Istok-Zapad”). Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i toplo uz smenu sunčanih intervala i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, osim na severozapadu Srbije gde će biti sunčano, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab do umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 14 do 19, a najviša od 28 do 32 stepena Celzijusa.

U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno i toplo sa sunčanim intervalima, u pojedinim delovima grada sredinom dana kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar će biti slab do umeren severozapadni. Najniža temperatura oko 19 stepeni, a najviša oko 31.

U izveštaju su korišćene vesti agencije Beta