Masovni protesti širom SAD nakon odluke Vrhovnog suda o poništavanju ustavnog prava na abortus: “Ovo je pitanje života i smrti”

0
(Beta/AP Photo/Yuki Iwamura)

Sjedinjene Države zahvatili su masovni protesti kao odgovor na odluku američkog Vrhovnog suda kojom se poništava ustavno pravo na abortus, piše Gardijan.

Ubrzo nakon što je u petak odluka objavljena, kojom se ukida federalna reproduktivna zaštitu koja je na snazi već pola veka, demonstranti su počeli su da se okupljaju u većim gradovima i manjim mestima u širokom spektru zajednica i regiona.

Pored velikih demonstracija ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu – gde su aktivisti uzvikivali: „Ova odluka ne sme da važi. Legalni abortus na zahtev!” i “Nećemo se vratiti!” – demonstranti su se okupili u Njujorku, Los Anđelesu, Čikagu, Ostinu, Hjustonu, Nešvilu, Kanzas Sitiju, Topeki, Talahasiju, Majamiju, Oklahomi, Bojsu, Nju Orleansu i Detroitu. Protesti solidarnosti izbili su i u inostranstvu, u Londonu i Berlinu.

U Arizoni su ljudi koji su protestovali došli u sukob sa policijom kada je ispaljen suzavac.

U Njujorku je najstarija demonstratkinja imala 101 godinu. U pitanju je Lusi Šnajder, koja je na protest stigla sa svojom unukom i nosila je natpis na kome je pisalo: “Stogodišnjak za izbor”.

“Veoma se protivim sadašnjem Vrhovnom sudu i svemu što oni rade. To je jednostavno užasno”, rekla je Šnajderova.

“Želim da žena bude slobodna da abortira ako je potrebno. Nadam se da do toga neće doći, ali želim da ona to može da odluči”, dodala je.

Njena unuka Emili Savin (36) rekla je da se zalaže za izbor (pravo na abortus) još od srednje škole.

„Bilo mi je važno da se borim za ovo. Mislim da ne bih mogla u potpunosti da shvatim da bi to zaista moglo biti oduzeto. Slomljena sam”, rekla je ona.

Do večeri su demonstranti zauzeli Park aveniju na Menhetnu, vičući: „Čije ulice? Naše ulice!” pre nego što su marširali prema Tajms skveru gde su demonstranti skandirali protiv Foks njuza ispred kancelarija ove televizije.

Aktivisti za borbu protiv abortusa takođe su se okupili ispred Suda u vašingtonu proslavljajući odluku ubrzo nakon njenog objavljivanja, dok su kritičari skandirali da je sud „nelegitiman“. Na drugom mestu u glavnom gradu SAD, demonstrant koji se zalaže za pravo na abortus blokirao je most nakon što se popeo na njegov luk i pozvao druge da se uključe u nenasilni građanski otpor.

U nekim liberalnim gradovima, progresivni aktivisti rekli su da žele da vide agresivniji odgovor demokratskih izabranih zvaničnika. U San Francisku, Džeki Filder, bivša kandidatkinja za državni Senat, rekla je da je frustrirana blagom reakcijom demokrata, pre svih, predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“U Kaliforniji smo veoma privilegovani što imamo pristup abortusu i drugim sredstvima za reproduktivnu pravdu, ali zaista moramo da kopamo duboko da shvatimo kako da podržimo ljude u drugim državama. Ovo je pitanje života i smrti“.