O čemu ćete pričati danas: Prva medalja za Srbiju na OI, preporučena treća doza, odjek nesreće na Karaburmi

0
Foto: Beta (AP Photo/Alex Brandon)

Dobro jutro,

A kako i da ne bude kada počne medaljom za Srbiju već prvog dana Olimpijskih igara. Ili već prvog jutra, kako vam draže.

Olimpijske igre će u naredne dve nedelje biti jedna od glavnih tema o kojoj će se pričati, pa će i u svim našim brifinzima, na koje ste navikli, zauzeti važno mesto.

Važno skoro kao koronavirus, koji je neizbežan već godinu i po dana.

Za razliku od antičkog doba kada su Olimpijske igre prekidale ratove, ove u Tokiju nisu prekinule naš rat sa kovidom.

MIKECOVO SREBRO

Srbija je osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Doneo ju je Damir Mikec u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara.

Osvojio je srebrnu medalju, ostvarivši najveći uspeh u svojoj karijeri.

Nakon raspucavanja sa Irancem koji je osvojio zlatnu medalju, Mikec je nasmejan legao na pod, kao da mu je sa srca pao veliki kamen.

Kada je već bilo jasno da će osvojiti medalju, bio je vrlo precizan i pogotkom od 10,3 došao do srebra.

PREPORUČENA TREĆA DOZA

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 202 osobe, od testirana 8.853 uzorka. Od posledica zaraze preminule su tri osobe.

U zemlji se danima beleži trocifreni broj zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da na to utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Upozoravaju da je četvrti talas pred nama, i da će na udaru biti nevakcinisani.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imuni sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svima koji to žele.

Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.

Apeluje na mlade između 18 i 30 godina, da se vakcinišu, kako bi, kako kaže, imali mnogo mirniju jesen nego što nas očekuje.

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 i potvrde o preležanoj bolesti na osnovu faktičkog reciprociteta.

ODJECI NESREĆE NA KARABURMI

Ministarka pravde Maja Popović navela je da će u skladu sa svojim nadležnostima inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak, koji nije odredio pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je stradao devetogodišnji dečak, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

„Povodom opravdanog uznemirenja građana koje se dogodilo zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, da osumnjičenom Lazaru Galiću ne odredi pritvor, zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi, u kojoj je nastradao dečak od devet godina i povređen dečak od četiri godine, u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora, pozdravljam odluku Vanraspravnog krivičnog veća“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Vanraspravno krivično veće Prvog osnovnog suda u Beogradu uvažilo je žalbu javnog tužioca Prvog OJT u Beogradu i preinačilo rešenje sudije za prethodni postupak i osumnjičenom Lazaru Galiću određen je pritvor do 30 dana.

„Kao ministru pravde dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde, tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak. Obezbeđivanje pravne sigurnosti svih naših građana apsolutni je prioritet Ministarstva pravde“, dodaje se u saopštenju.

Dečak je u nedelju uveče s ocem i mlađim bratom od četiri godine prelazio ulicu na pešačkom prelazu, kad je na njih autom naleteo Lazar Galić (38), koji je potom pobegao s lica mesta.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, na kom se Galić branio ćutanjem, tražilo pritvor do 30 dana, ali je on tada pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta.

OSTALE VESTI

Zoran Milanović: Brus Li ima veze sa Srbijom isto koliko i Nikola Tesla

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, povodom kritika iz Srbije zbog Nikole Tesle na budućoj hrvatskoj kovanici evra, da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on juče u poseti Oklaju.

„Nikola Tesla bio je u Srbiji kraće nego ja sada u Oklaju“, rekao je Milanović posle posete Oklaju, mestu nedaleko od Knina.

On je podsetio da je predlog da Teslin lik bude na budućim hrvatskim kovanicama evra stigao iz njegovog kabineta.

Portal Indeks je preneo i da je Milanović izjavio da je „Hrvatska s Teslom imala krizu ideniteta i to je bila nejasna ljubav“. On je dodao da „svojatati Teslu možda nije u redu od Hrvatske, a od Srbije još manje“.

Zemljotres 6,7 stepeni Rihterove skale na Filipinima

Snažan zemljotres magnitude 6,7 osetio se kod Filipina, javio je američki seizmološki institut (USGS).

Zemljotres je udario kod glavnog filipinskog ostrva Luzon u 4.48 po lokalnom vremenu (22.48 u petak po srednjeevropskom vremenu) na dubini od 112 kilometara.

Dodatni potres magnitude 5,8 usledio je nekoliko minuta kasnije, takođe na velikoj dubini.

Filipinska seizmološka agencija saopštila je da se ne očekuju štete, a američki sistem uzbune na cunami odbacio je pretnju.

Komandant policije Katalagana, opštine u provinciji Batangas, južno od Manile i blizu epicentra, rekao je da je potres bio jako snažan i da su zabrinuti ali da su ljudi navikli na potrese i znaju kako da se sklone.

Ministri G20 bez dogovora o ambicioznijim klimatskim ciljevima

Ministri zemalja članica grupe G20 odgovorni za klimu, energiju i zaštitu životne sredine na sastanku u Napulju nisu uspeli da se dogovore o ambicioznijim ciljevima u sprovođenju Pariskog sporazuma o klimi.

Nekoliko zemalja u zajedničkoj završnoj deklaraciji nije želelo da prihvati obavezu zadržavanja globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa, rekao je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Ćingolani posle završetka sastanka juče, prenosi agencija Hina.

Umesto toga, zemlje su se samo obvezale na raniji cilj Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje zadrži znatno ispod dva stepena i nastave napori na njegovom smanjenju na 1,5 stepeni, navodi se u deklaraciji.

Dvodnevni sastanak ministara za životnu sredinu, klimatske promene i energetiku zemalja Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju, završen je juče u Napulju.

SVAKOGA DANA PRATITE REDOVNE PRESEKE REZULTATA NAŠIH SPORTISTA I RASPORED DOGAĐAJA KOJI NAS TOG DANA OČEKUJU

Raspored

Presek

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama  izdanja za subotu najviše pišu o preporuci za primanje treće doze vakcine protiv korona virusa, protestu gradjana u beogradskom naselju Karaburma, odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH a bave se i drugim društvenim i sportskim temama.
ALO – “Uhapšen ubica malog Stefana”, nakon što je u pritvor vraćen vozač koji je oborio dvoje dece na pešačkom prelazu u Beogradu. “Minimalac ide na 35.000”, nakon najave povećanja minimalne naknade. 

BLIC – U tekstu: “Uspeo protest u Beogradu – pritvor za vozača kukavicu” o protestu gradjana na Karaburmi zbog u saobraćajnoj nesreći ubijenog dečaka. U tekstu: “Počele Olimpijske igre: Srbija juri rekordan broj medalja” o nastupu olimpijaca Srbije u Japanu.

VEČERNJE NOVOSTI – U tekstu: “Treća doza šest meseci posle druge” o preporuci da gradjani prime i treću dozu vakcine protiv korona virusa. U tekstu: “Srbima i zatvor za negiranje “genocida”, o odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da nametne zakon o negiranju genocida u BiH.

DANAS – U tekstu: “Ostajemo dok se ubica ne kazni” o protestu gradjana na Karaburmi zbog u saobraćanoj nesreći ubijenog dečaka. U tekstu: “Režimska “artiljerija” u odbrani predsednika” o udaru vlasti na nezavisne medije koji su objavili iskaz Veljka Belivuka, osumnjičenog za najteže zločine, pred tužilaštvom.

INFORMER – “Letovanja su opasna po živote”, povodom sve većeg broja zaraženih koronom u grčkim, turskim i drugim letovalištima. U tekstu: “Koljač sve priznao” navodi se da je dvoje članova grupe Veljka Belivuka spremno da da sve priznaju, a da je još jedan iz te grupe već dao iskaz policiji.

KURIR – “Incko: Pet godina robije ko u BiH negira genocid u Srebrenici”, povodom odluke visokog predstavnika u BiH. “Počele Olimpijske igre, Sonja i Filip nosili trobojku”. List objavljuje i tekst: “Ko bi najviše profitirao uklanjanjem Vučića”. 

POLITIKA – U tekstu: “Gradjani traže pravdu za Stefana” o protestu gradjana na Karaburmi. “Incko u BiH zabranio negiranje genocida”, list piše o odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da nametne zakon o negiranju genocida u BiH.

SRPSKI TELEGRAF – “Svi detalji izveštaja o Srebrenici”, piše list navodeći da će izveštaj predstaviti medjunarodni stručnjak za genocid Gideon Grajf. Tužilac Mladen Nnadić novinarima pokazao nove fotografije nasilja koje su počinili članovi Belivukove grupe u: “Velja Nevolja nožem na ledjima žrtava pisao nazive polnih organa”.

NA KIOSCIMA JE LETNJI DVOBROJ NEDELJNIKA