O čemu ćete pričati danas: Podvlačenje crte – lično, političko i globalno

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dobro jutro,

Poslednje jutro 2021. godine za koju će svako po ličnom sudu i u skladu sa sopstvenim životom pripremiti etiketu najgore, najbolje, bolje od one, lošije od neke druge godine, često nerealno, uvek nabijeno emocijama i pod uticajem čulnog i osećajnog.

Jutro dana u kome svi podvlače crte i prave neke nove liste za 1. januar nove godine, koji je svakome “sezona 1, epizoda 1” iako se glavna uloga ne menja. A od nje sve zavisi.

I kod političara, “svetskih igrača” i kod “običnih ljudi”.

Dok podvlačite neke vaše crte, uz muzičku preporuku kako ste navikli od ovog autora brifinga i ovakvih, opuštenijih najava dana, pogledajte kako te crte izgledaju u Beogradu, u Moskvi i Vašingtonu, u sportu i svemu drugom od čega posredno zavisi život svake glavne uloge.

SRPSKE CRTE

Koronavirus

Od izbijanja pandemije u Srbiji je registrovano 1.297.147 slučajeva zaraze, a umrlo je 12.688 osoba, što je smrtnost od 0,98 odsto.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.949 novozaraženih koronavirusom, od 16.372 testirana, a umrle su 23 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 2.077 zaraženih, od kojih je na respiratorima 21 osoba.

Porast broja inficiranih uoči Nove godine opominje da je virus sa svojim mutacijama i te kako raširen u populaciji.

U Srbiji je, smatraju stručnjaci, epidemija kovida trenutno pod kontrolom i upozoravaju da je oprez neophodan jer se broj novozaraženih menja iz dana u dan.

Pred novogodišnju noć podsećaju sve koji se spremaju za proslavu da je poštovanje mera, nošenje maske, držanje distance obavezno i da je najbolja zaštita od virusa – vakcina.

Predsednička crta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, energetika i unapredjenje zdravstvenog sistema ključni izazovi sa kojima će se zemlja suočiti u 2022. godini.

On je za praznično izdanje Novosti kazao da ga brinu situacija u regionu i “pritisci spolja”, a da je “potpuno miran, srećan i zadovoljan” kada je u pitanju srpska ekonomija.

“Srbija je u poslednje dve godine zaista najuspešnija u celoj Evropi. Mi smo 2021. završili sa ukupnim BDP od 53 milijarde evra. Kad sam postao predsednik Vlade, BDP je iznosio 33 milijarde evra. Sve što su generacije radile i gradile prethodnih decenija vredelo je 33 milijarde evra a samo u poslednjih sedam godina stvorili smo dodatnih 20 milijardi evra”, naveo je Vučić.

Ponovio je da takozvani “srpski svet” nije zvanična politika Srbije, ali da “briga za srpski narod” jeste.

“U tome nema ničeg lošeg i to niko ne može da kritikuje. U čemu je problem što smo dali Nikšiću dva miliona evra? A nije bio srpski svet kad smo dali pet miliona Srebrenici ili Drvaru 1,3 miliona”, rekao je Vučić.

Govoreći o protestima zbog namere kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra, Vučić je kazao da su firmu u Srbiju doveli “i preko Velike Britanije joj se obavezali oni koji danas pozivaju na proteste”.

“U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronadje bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo”, naveo je predsednik Srbije.

Tema godine – zauvek prekinuto ćutanje

One su progovorile. Njihov glas se čuo. Slušali smo ih. Verovali. Neki nisu. Delili se. Kao i oko svih velikih problema. Seksualno nasilje je postalo najvažnija i tema koja je obeležila godinu za nama. Jer prvi put u Srbiji je nekoliko žena i devojaka izgovorilo konkretno ime i u kratkom periodu usudilo da o tome priča javno. Desilo se ono što smo “čekali” – da neko probije tišinu. Nije više moglo da se ćuti. Žrtve su bila i deca.

Okidač da Milena Radulović i grupa glumica urade istorijsku stvar i prijave slučaj policiji, bila je upravo jedna devojčica. Tako je prekinuta tajna koja je trajala 35 godina, pošto je u početku pet devojaka, među kojima su i Milena i Iva Ilinčić, a biće ih još, optužilo Miroslava Miku Aleksića za silovanje i zlostavljanje. Počeće da se javljaju žrtve. Ne zna se koliko ih je. U nekim slučajevima je proces zastareo. Neke se nikada neće javiti. Zakopale su to. Kroz čuvenu školicu glume prošlo je oko tri hiljade dece. Radila je sve do trenutka hapšenja sada 69-godišnjeg reditelja.

Ali njihova priča uzdrmala je sve i uslediće jedan domino efekat u regionu – devojke i žene će javno i anonimno pričati o tajnama koje su godinama čuvale zbog osude, stida, bola… Tako ćemo saznati za nekoliko strašnih priča o seksualnom zlostavljanju u Srbiji. Jer će i druge žene i devojke biti ohrabrene da progovore o tome. Neke javno, neke samo svojim najbližima. I počeće da se otkopava. A one će osetiti da “nisu same”.

Ali i videćemo i to da ove nove generacije više neće da ćute i da imaju nultu toleranciju na seksualno nasilje. Neke devojke i žene će osetiti da će možda konačno bez straha moći na fakultet, posao, da uveče prošetaju gradom same a da ne slušaju gluposti “da izazivaju” ili da je “suknja bila previše kratka” – da su one uvek krive čime se često opravdava seksualno nasilje. 

VELIKU PRIČU O “SRPSKOM METOO POKRETU” PROČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA. KO JE NJEGOV POKRETAČ I KO SU SVE HRABRE ŽENE KOJE SU USTALE ZA BEZBEDNOST BUDUĆIH GENERACIJA

Evropska crta za Srbiju

Nedavno otvaranje klastera dalo je novu energiju našim odnosima – to je pružilo srpskim vlastima priliku da dalje pretoče deklarisane obaveze u konkretne rezultate, posebno u oblasti životne sredine i vladavine prava. Srbija treba da dokaže istinsku posvećenost putu ka EU sa opipljivijim rezultatima, i tome se radujemo, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik ambasador Evropske unije u Srbiji

Ceo intervju pročitajte na linku ispod…

CRTA IZMEĐU MOSKVE I VAŠINGTONA

Američki predsednik Džozef Bajden i ruski šef države Vladimir Putin su tokom telefonskog razgovora upozorili jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, naveli su američki i ruski zvaničnici.

Dva državnika su u četvrtak razgovarali telefonom 50 minuta, saopštila je Bela kuća, prenosi Glas Amerike (VOA).

Nakon razgovora saopšteno je da je Bajden preneo Putinu da će Sjedinjene Države i njeni saveznici odlučno reagovati ako se nastavi invazija na Ukrajinu, navela je Bela kuća.

“Predsednik Bajden je zatražio stišavanje tenzija sa Ukrajinom. Jasno je ukazao da će SAD i partneri odlučno reagovati ako Rusija nastavi sa invazijom na Ukrajinu”, saopštila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

Ruska strana objavila je da je američki predsednik Putinu preneo da je raspoređivanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom neprihvatljivo.

Zvaničnik Kremlja Juri Ušakov preneo je da je Bajden Putinu rekao da će Zapad Rusiji nametnuti sankcije širokih razmera ukoliko bude nastavljena eskalacija na granici sa Ukrajinom.

Istovremeno, naveo je i Putinove reči Bajdenu – da su Rusiji potrebne garancije, odnosno rezultati.

“Sankcije bi doprinele potpunom urušavanju odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije”, preneo je Ušakov deo razgovora dvojice državnika.

(DESNA) CRTA VAKCINACIJE

Te 2021, svet je već drugu godinu živeo u vanrednim i ekstremno kriznim okolnostima „nove normalnosti“. Iste godine, čovečanstvo je već 365 dana imalo dostupne i efikasne vakcine protiv koronavirusa. Pa, ipak, u zoru treće decenije 21. veka, kroz razne svetske paralele i meridijane aktuelni su brojni džepovi i žarišta pandemije, kao i oni delovi planete u kojima je stopa vakcinacije niža – ponegde i drastično – u odnosu na druge.

Ponekad su odskakanja nepravedno opravdana. Recimo, kada u najsiromašnijim zemljama ne postoji dovoljno mogućnosti i uslova da se pokriju kampanje imunizacije stanovništva i dopre do zajednica u ruralnim predelima, čak i nakon što su doze konačno obezbeđene.

Međutim, jaz kriva zaraženih i vakcinisanih između različitih regiona razvijenih država političkog Zapada istraživačima je bio posebno interesantan. Upoređeni su razni faktori koji potencijalno ukazaju na uzroke takovg stanja – socijalni, ekonomski, demografski i kulturni. Ipak, studije u Nemačkoj i Sjedinjenim Državama tokom jeseni istakle su kao značajnu i ideološko-političku dimenziju, pri čemu se naglašava da politički stavovi i ideološka orijentacija značajno utiču na niske nivoe vakcinacije.

Celu analizu pročitajte na linku ispod…

MORALNA CRTA

Vest da je Gilejn Maksvel proglašena krivom po pet od šest tačaka optužnice u kojoj je detaljno opisano kako je delovala i šta je sve decenijama radila madam milijardera Džefrija Epstajna, obradovala je mnoge koji ne veruju u bajke – jer u njima uvek ima veštica i vila – ali veruju da postoji hepiend. Iako niko nije srećan.

Suđenje je trajalo mesec dana, ali kreiranje dokumentacije protiv Maksvelove godinama, a konkretno su četiri žene iznele detalje o seksualnom zlostavljanju iako je bilo mnogo više zlostavljanih devojaka od kojih su neke imale samo 14 godina, dok su na prelazu dva veka u Epstajnovim raskošnim vilama na Floridi, u Njujorku i Nju Meksiku, trpele torturu milijardera i njegove klike.

Kada je Epstajn izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji, mnogi su ostali u strahu da će pravda ostati nezadovoljena. Porota je većala punih pet dana pre nego što je proglasila Maksvel krivom. Ako je pravdu posle svih zala koje su devojčice preživele uopšte moguće zadovoljiti.

SPORT

U 2021. godini Srbija je po prvi put u istoriji imala najboljeg košarkaša, najboljeg tenisera i najboljeg vaterpolistu sveta.

Nikola Jokić je proglaše za MVP-a NBA lige.

Novak Đoković je i pored nekih teških poraza nastavio suvereno da vlada svetskim tenisom.

Filip Filipović je zajedno sa ostalim Delfinima, predvođen najboljim trenerom sveta Dejanom Savićem produžio kontinuitet radosti koju nam vaterpolisti pružaju.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE ZA KRAJ GODINE

Beogradski listovi na naslovnim stranama izdanja za petak, 31. decembar 2021. godine donose novogodišnje intervjue i izjave političara, glumaca i drugih javnih ličnosti.

ALO – “Teže mi je nego u ratu”, izjava epidemiologa Predraga Kona.

BLIC – Na naslovnoj strani najava brojnih intervjua. Ministar finansija Siniša Mali “Moj najveći ponos je moje troje dece”. Glumica Milena Radulović kaže “Najbolja godina u mom životu”. Blic predstavlja 20 veličanstvenih za 2021. godinu i navodi “Vakcina – reč koja je obeležila godinu”.

VEČERNJE NOVOSTI – Na naslovnici predsednik Srbije Aleksandar Vučić “Grabićemo napred, Srbija više nije krpa za gaženje”. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin “Srpski svet kao ključ opstanka”. Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović “Ako bude krize na Kosovu i Metohiji, vojska spremna da pomogne KFOR-u”.

DANAS – Proteklih 365 dana obeležio bunt gradjana i javnih ličnosti “Godina pobune”. O svom društvenom aktivizmu i poslednjoj srpskoj dinastiji govori princ Filip Karadjordjević “Prebijanje gradjana me duboko uznemirilo”. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas tvrdi “Oni koji su opljačkali zemlju završiće u zatvoru”.

KURIR – “Postavili smo Telekom na poziciju broj jedan u Srbiji”, izjava direktora Telekoma Vladimira Lučića.

INFORMER – “Kako da se prijavite za vaših 100 evra”, vodič za prijavljivanje za novčanu pomoć države. “Zaista verujem da Piksi može do polufinala”, izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu.

NOVA – Vladika Grigorije kaže “Stao bih ispred naroda u borbi protiv Rio Tinta”. Režiser Janko Baljak ” Traže moju glavu, nije im dosta moja ostavka”. Glumac Milan Marić “Ili će se otvoriti padobran, ili ćemo svi da izginemo”.

POLITIKA – Anesteziolog iz SAD Nebojša Knežević kaže “Smrtnost od kovida 19 do 14 puta veća kod nevakcinisanih”. Ekskluzivno engleski glumac Tim Rot “Ništa ne bih menjao u karijeri”. Fudbaler Fjorentine i srpski reprezentativac Dušan Vlahović “Želim da budem najbolji na svetu”.

SRPSKI TELEGRAF – “Rusi, dajte S-400”, o razgovoru predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka. “Vučić bi dao život za Srbiju”, izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Idite do kioska ili na Nstore.rs – tamo možete kupiti novogodišnji dvobroj Nedeljnika na duplo većem broju strana. Da lakše prevarite i rusku salatu i pečenje i sve zaključke koji uslede kada se crte konačno povuku.

Srećni vam praznici.