O čemu ćete pričati danas: Omikron stigao u Srbiju, beogradski advokati obustavljaju rad, slučaj Asanž – dokle se stiglo…?

0
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Dobro jutro,

Juče popodne je potvrđen i prvi slučaj omikrona, nove varijante koronaviursa. Tako se ubrzo ostvarilo predviđanje ministra Lončara da je pitanje dana kada će Srbija registrovati slučaj. Prve informacije su bile da je zaražena bila žena koja je doputovala iz Bocvane, a kasnije je potvrđeno da je još tri člana njene porodice pozitivno na novi soj.

Beogradski advokati od danas obustavljaju rad, a tako će biti, kako je saopšteno sve do ispunjenja zahteva.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podneo je žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku nižeg suda ovog meseca da može biti izručen SAD i time se nastavlja borba čoveka koji je obelodanio veliku količinu poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

OMIKRON U SRBIJI

Juče je u Srbiji potvrđen i prvi slučaj nove varijante koronavirusa – omikron – a virusološkinja Tanja Jovanović rekla je da su članovi porodice kod kojih je potvrđena nova varijanta koronavirusa, omikron – dobro. Jovanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je reč o četvoročlanoj porodici koja je turistički posetila Afriku, a da je njihov PCR test po povratku u Srbiju bio negativan.

“S obzirom da su došli iz regiona gde je otkriveno prisustvo nove varijante, morali su da budu u karantinu i povremeno su testirani PCR testom, sledeći uzorak je bio pozitivan”, rekla je Jovanović i dodala da je najpre žena imala simptome te varijante virusa.

Prema njenim rečima, žena je hospitalizovana u Infektivnoj klinici i njen uzorak je stigao u laboratoriju.

Virusološkinja je rekla da je u Srbiji epidemiološka situacija nestabilna i ocenila da će na narednim sednicama Kriznog štaba biti donete dodatne mere da bi se sprečilo širenje virusa.

“Mislim na proširenje trajanja kovid propusnica, ograničenje broja osoba koje mogu da budu na zatvorenom ili u otvorenom. Sledeće nedelje imamo sednicu, videćemo koje će se mere predložiti”, rekla je Jovanović.

BEOGRADSKI ADVOKATI OD DANAS OBUSTAVLJAJU RAD

Beogradski advokati danas počinju obustavu rada koja će trajati do ispunjenja zahteva. Zahtevi se tiču izmena Zakona o parničnom postupku i dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima.

Prema odluci Advokatske komore Beograd (AKB), beogradski advokati u danima obustave rada neće učestvovati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije. To će dovesti do masovnih odlaganja suđenja u svim beogradskim sudovima i pred drugim organima, ali i u drugim gradovima u postupcima u kojima su bili angažovani advokati iz Beograda, prenosi RTS.

Građani će, međutim, moći da angažuju advokate iz drugih komora, a isto će biti na raspolaganju i sudovima, tužilaštvu i policiji kada je u pitanju postavljanje advokata po službenoj duženosti. Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i preispitivanje opravdanosti donošenja izmena o ovom zakonu. Advokati smatraju da ukoliko su izmene potrebne, trebalo bi navesti razloge, a neophodno je formirati i novu radnu grupu Ministarstva pravde u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izabranih predstavnika AKB-a, srazmerno broju upisanih u imenik AKB-a.

Pored toga, traže, kako se navodi u odluci, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu. Odluka o obustavi rada izglasana je na vanrednoj skupštini AKB-a 21. decembra.

ASANŽ

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž podneo je žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku nižeg suda ovog meseca da može biti izručen SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane „Vikiliksa“ za koje su rekli da su doveli živote u opasnost. Asanž je 10. decembra otišao korak bliže suočavanju sa krivičnim optužbama u SAD nakon što je Vašington dobio žalbu na njegovo izručenje na Višem sudu u Londonu.

Sud je rekao da je zadovoljan paketom uveravanja koje su SAD dale u vezi sa uslovima Asanžovog pritvora, uključujući obećanje da ga neće držati u takozvanom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Koloradu i da bi mogao da bude prebačen u Australiju da izdržava kaznu ako bude osuđen. Vrhovni sud je poslednji žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Asanžova verenica Stela Moris rekla je da je presuda Višeg suda pokrenula tri pravna pitanja od opšteg javnog značaja koja imaju uticaj na proceduralne garancije i zaštitu ljudskih prava u širokom spektru drugih vrsta predmeta.

„Prema engleskom zakonu, da bi prijava imala šansu da je razmatra Vrhovni sud, prvo iste sudije Višeg suda koje su naredile ekstradiciju Džulijana Asanža moraju da potvrde da je bar jedan od žalbenih osnova Vrhovnog suda pravno pitanje od opšteg javnog značaja“, navodi se u saopštenju.

I DRUGE VESTI

Nemačka: Poziv jednog pijanca odveo policiju do nacističkog “oltara” 

Policija u istočnoj Nemačkoj saopštila je da ih je poziv jednog pijanog čoveka odveo do skrivenog skladišta oružja i zbirke nacističkih suvenira nalik na oltar, uključujući slike Adolfa Hitlera. Policajci su u utorak, na poziv 53-godišnjeg muškarca koji je tražio pomoć i delovao “zbunjeno”, otišli u njegov stan u gradu Limbah-Oberfronu, u Saksoniji.

Pronašli su kolekciju predmeta među kojima noževe i municiju i “oltarsku dekoraciju” u dnevnoj sobi, sa slikama i simbolima iz nacističkog doba, uključujući Hitlerove. Muškarac je prebačen u bolnicu a policija je sutradan pretresla stan, u prisustvu vlasnika, zbog kršenja zakona o oružju, zaplenivši redenik, bokser i tri noža, navedeno je u saopštenju policije.

Vladimir Rebić više nije direktor policije

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila rešenje o prestanku mandata direktora policije Vladimira Rebića, navodi se u saopštenju Vlada Srbije. Vladimir Rebić je na mesto direktora policije izabran na sednici Vlade 19. decembra  2016. godine.

Direktor policije postavlja se na period od pet godina, pa je Rebiću mandat istekao 19. decembra ove godine.

Đukanović pozitivan na koronavirus

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozitivan je na koronavirus, nakon što je, kao što je ranije saopšteno, imao kontakt sa kovid pozitivnom osobom.

“Predsednik ima blage simptome i oseća se dobro. U skladu sa epidemiološkim merama boravi u samoizolaciji, odakle će obavljati svoje redovne predsedničke dužnosti”, saopšteno je sinoć iz Đukanovićevog kabineta.

Mediji: Izrael odlaže imunizaciju četvrtom dozom vakcine protiv kovida 

Ministarstvo zdravlja Izraela odlučilo je da ne počinje imunizaciju četvrtom dozom vakcine protiv kovida-19 od nedelje, kako je bilo planirano za starije od 60 godina, javio je TV Kanal 13. Kako je navedeno, generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Aš bi tek trebalo da odobri kampanju vakcinacije četvrtom dozom jer trenutno proučava podatke iz Velike Britanije koji nagoveštavaju da omikron soj koronavirusa izaziva manje ozbiljnu bolest od soja delta.

TV Kanal 13 konstatuje da u slučaju da bude više takvih podataka Aš možda neće podržati preporuku od utorka uveče da se u ovoj fazi četvrtom dozom vakcinišu Izraelci stariji od 60 godina, zdravstveni radnici i rizične grupe stanovnika, već da se o tome dalje diskutuje. Izrael je bio na putu da postane prva zemlja u svetu koja bi imunizovala četvrtom dozom vakcine pojedine grupe stanovnika.

U Francuskoj više od 90.000 zaraženih koronavirusom u jednom danu

 U Francuskoj je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo više od 90.000 ljudi, što je rekord od toj zemlji od početka epidemije u martu 2020. godine, saopštile su tamošnje vlasti. Zaraženo je tačno 91.608 ljudi u Francuskoj gde se širi novi soj omikron. 

U proteklih sedam dana u toj zemlji na dnevnom nivou je bilo oko 60.000 zaraženih. Prethodni rekord broja zaraženih od 86.852 zabeležen je u novembru 2020. godine, u jeku drugog talasa epidemije.

VESTI IZ SPORTA

Košarkaši Denver Nagetsa izgubiil su od ekipe Šarlot Hornetsa rezultatom 115:107, u meču u kojem je srpski centar Nikola Jokić povezao 29 poena i 21 skok (22 mu je rekord karijere) za novi dabl-dabl. Učinku je dodao i pet asistencija, za ukupno 35 minuta na parketu. Ipak, kako to obično bude u timu Majkla Melouna, posebno u ovoj sezoni, Jokić je ponovo ostao bez adekvatne pomoći saigrača.

“Džoker” je protiv Hornetsa za poluvreme stigao do dabl-dabl učinka i već na pauzi usmerio Denver ka pobedi, ali su Hornetsi odličnom igrom u oba pravca tokom posledne četvrtine – u kojoj su Nagetsi ubacili svega 13 poena – nadoknadili zaostatak od 17 poena i prekinuli seriju od tri poraza.

(VIDEO) Hornetsi pokvarili MVP veče Nikole Jokića: Kako to obično bude u timu Majkla Melouna, opet je izostala podrška saigrača

Bogdanović od tragičara do junaka

Košarkaši Atlanta Hoksa pobedili su ekipu Filadelfije Seventisiksersa rezultatom 98:96, u meču u koje je srpski košarkaš Bogdan Bogdanović pružio jedno od najlošijih šuterskih izdanja u NBA karijeri. Tek oporavljeni srpski bek je imao 0 od 13 iz igre kada je, četiri minuta do kraja, konačno ubacio iz igre. Do kraj utakmice je malo popravio utisak, šutirajući 4 od 17 iz igre (23 odsto).

Međutim, nisu Bogdanovićusilni promašaju toko meča ubili samo pouzdanje. Pri rezultatu 88-90 za Seventisikserse je povezao četiri vezana pogotka koji su Atlantu odveli na plus šest, na manje od minut i po do kraja utakmice. Prvo je pogodio trojku, nakon tehničke Džoela Embida i slobodno bacanje, da bi potom vezao tri šuta za dva i umesto tragičara postao junak Hoksa u Vels Fargo Centru.

(VIDEO) Bogdanović od tragičara do junaka u poslednjih četiri minuta meča: Atlanta pobedila Filadelfiju bez pomoći Janga…

O ČEMU PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – U tekstu “Đukanović se povlači sa čela DPS” o navodnim promenama na političkoj sceni Crne Gore. 

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom “Za Dijanu pet godina zatvora” list piše da je Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo pet godina zatvora za bivšu državnu sekretarku MUP zbog dva krivična dela trgovine uticajem. 

DANAS – O dodatnom uvozu gasa zbog remonta u EPS-u pod naslovom “Ruski gas nas dnevno košta 3,1 milion dolara”. “Bojkot referenduma je besmislen”, kaže za list Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd. 

NOVA – U tekstu “Vučićevih 100 sati u dnevnicima za godinu dana” list piše da je predsednik Srbije i lider SNS višestruko bio prisutniji u informativnim programima televizija sa nacionalnom frekvencijom od svih opozicionih stranaka zajedno. 

POLITIKA – “Registrovan prvi slučaj omikrona u Srbiji”, nova varijanta koronavirusa potvrđena kod osobe koja se u Srbiju vratila iz Bocvane. Pod naslovom “Počela obnova Sava centra” o rekonstrukciji najpoznatijeg kongresnog centra u Beogradu.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1863. – Rođen je Ljubomir Davidović. S Jašom Prodanovićem osnovao je 1901. Samostalnu radikalnu stranku, a od 1912. bio je na čelu te stranke. Bio je ministar prosvete u vladi Nikole Pašića i jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Od 1919. predsednik je novoformirane Demokratske stranke. Dva puta je bio premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. i 1924.

1865. – U mestu Pulaski u američkoj državi Tenesi osnovana je rasistička organizacija belaca Kju-Kluks-Klan.

1996. – Tokom građanskog protesta u Srbiji zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora, jake policijske snage intervenisale su u centru Beograda da bi razdvojile dva skupa pristalica predsednika Srbije Slobodana Miloševića i opozicione koalicije “Zajedno”. Pred početak mitinga iz pištolja je teško ranjen Ivica Lazović, član Srpskog pokreta obnove.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji ujutru vedro uz slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano i toplije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Krajem dana očekuje se naoblačenje, a uveče će u Vojvodini padati slaba kiša. Duvaće umeren i jak, južni i jugozapadni vetar. Na visinama do 1.500 metara nadmorske visine će se topiti sneg. Jutarnja temperatura kretaće se od minus sedam na jugoistoku do tri na severu, a najviša dnevna od osam na jugoistoku do 17 stepeni na zapadu.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplije.  Jutarnja temperatura biće od jedan do tri, a najviša dnevna oko 16 stepeni.

* U izveštaju su korišćeni izveštaji Agencije Beta…