O čemu ćete pričati danas: Novi mandatar, dogovor Beograda i Prištine i sudbina Evroprajda

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Dobro jutro,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije. On je istakao da njen mandat neće trajati četiri godine, kao što je uobičajeno, već da će do izvesnih promena doći 2024. godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj saopštio je da su Beograd i Priština došli do dogovora kada je u pitanju ukidanje dokumenata za ulazak/izlaz u Srbiju za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a takozvano Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Vučić je izjavio da će Evroprajd koji je bio zakazan za septembar biti otkazan, a “desničarima i drugima” da ove godine “neće imati koga da biju”. Vlada Srbije saopštila je da “s obzirom na trenutku političku političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije”, trenutno ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije.

NOVI MANDATAR

Predsednik Aleksandar Vučić predložio je dosadašnju premijerku Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

“Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade. Njen mandat će trajati kraće i doći će do promena u Vladi 2024. godine”, naveo je Vučić u obraćanju iz predsedništva.

Vučić je rekao da je Brnabić predložio nakon što je saslušao mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

“Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji. Kad je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića ni najveća politička stranka u zemlji nije želela da se izjašnjava jer oboje imaju njihovu političku podršku”, kazao je Vučić.

On je dodao da je odluka o izboru Ane Brnabić za mandatara posledica dogovora unutar Srpske napredne stranke (SNS), ali i razgovora sa koalicionim partnerima.

“Kod nas nema nikakvih trzavica, svađa, problema. U Anu Brnabić imam bezgranično poverenje jer je pokazala izuzetnu marljivost”, rekao je predsednik Srbije i lider SNS.

Najavio je da će dosadašnji gradonačelnik Novog Sada i kandidat za mandatara Miloš Vučević biti potpredsednik Vlade Srbije.

“Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlade, mislim da će uneti dodatnu ozbiljnost i odgovornost”, rekao je Vučić.

Dodao je da će lider SPS i predsednik Skupštine Srbije u prethodnom mandatu Ivica Dačić “pored važnog ministarskog mesta” obavljati i funkciju koordinatora službi bezbednosti.

“Ivica Dačić će imati još značajniju funkciju u državnom aparatu. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade”, rekao je Vučić.

DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE

U okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a takozvano Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, objavio je na Tviteru Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, navodeći da je postignut dogovor.

„Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Aljbina) Kurtija u tom cilju“, naveo je zvaničnik EU.

„Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu“, dodao je Borelj.

Premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu reciprocitet i ocenio da je “sporazumom građanima Kosova i Srbije omogućeno da bez prepreka prelaze granice između dve države”.

“Normalizujuća rešenja treba da imaju reciprocitet iznutra, kako to podrazumevaju dobrosusedski odnosi”, napisao je Kurti na Fejsbuku reagujući na sporazum o ličnim dokumentima koji je postignut.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozdravila je postizanje dogovora o dokumentima u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Fon Kramon je na svom Tviter nalogu napisala da se nada da će brza primena tog dogovora dovesti i do pronalaženja rešenja za registarske tablice.

“Lepo je čuti da je postignut dogovor pod vođstvom EU, uz nedvosmislenu podršku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara”, dodala je Viola fon Kramon.

“Nadamo se da će brza implementacija dovesti do pronalaženja rešenja za automobilske registarske tablice i približiti nas konačnom sporazumu o normalizaciji”, navodi se u objavi.

SUDBINA EVROPRAJDA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Evroprajd koji je zakazan za septembar biti otkazan.

“Biće otkazana Parada ponosa koja je bila zakazana u septembru, ili kako se to čudo već zove… Idemo u mnogo dublje krize”, rekao je Vučić.

Poručio je “desničarima i drugima” da ove godine “neće imati koga da biju”.

“Vidim na Kosovu nema reda da ga brane… Ali zato da biju slabije u Beogradu, to hoće”, zaključio je Vučić.

Vlada Srbije saopštila je da “s obzirom na trenutku političku političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije”, trenutno ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd 2022 (Euro Pride) u Beogradu.

U saopštenju posle sednice, iz Vlade je navedeno da je na takvu odluku uticala i “činjenica da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost”.

Vlada je usvojila i zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima takva vrsta rasvete nije neophodna.

“Počev od večeras, planirano je da se isključi dekorativna rasveta na zgradi Vlade Srbije, zgradi Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, zgradi Predsedništva, kao i na drugim zgradama i objektima gde nije neophodna”, piše u saopštenju.

Vlada Srbije je apelovala na druge institucije i organizacije da primene tu preporuku kao “primer odgovornog i racionalnog ponašanja, kako bismo zajednički dali doprinos u rešavanju izazova energetske krize sa kojima se suočava veliki broj zemalja”.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda, ističe da ne postoji odlaganje niti otkazivanje ove najveće evropske LGBT+ manifestacije (EuroPride 2022).

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Evroprajd nedelje, jedino je moguće zabranti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godina bila protivustavna i mi bi smo se žalili u skladu sa porukom o pravnom leku“, naglašava Miletić za povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd koji je zakazan za septembar biti otkazan, s tim što nije precizirao da li misli na protestnu šetnju koja je zakazana za 17. septembar ili celu manifestaciju, prenosi Danas.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Evroprajd biti otkazan, oglasio se Marko Mihailović, koridnator Evropajda (EuroPride 2022), saopštavajući da će se ova manifestacija ipak održati, jer „ne može biti otkazana“.

„Država Evroprajd ne može da otkaže – može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava kao i presuda ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011,12,13. god. proglašavaju neustavnim“, istakao je Mihailović na svom Tviteru.

Kako je naglasio, ova manifestacija će se održati kao što je i predviđeno.

I DRUGE VESTI

Stojković: “Zabrana Evroprajda je uzurpacija prava i vlasti”

Profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković ocenila je da je zabrana Evroprajda (Europride) uzurpacija prava i vlasti i istakla da pravo na život ne smeju da imaju samo članovi Srpske napredne stranke i nosioci najviših državnih funkcija.

“Zabranom manifestacije Evroprajd, na koju predsednik nema ustavno pravo, Aleksandar Vučić zadao je još jedan udar na slobode garantovane Ustavom Srbije”, navela je Stojkovićeva u saopštenju.

Ona je dodala da će šetnja građana i pripadnika LGBT zajednice pokazati solidarnost sa svakom ugroženom društvenom grupom.

Lajčak: “Zahvalan sam Eskobaru i američkoj diplomatiji na podršci dijalogu Beograda i Prištine”

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je zahvalan specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu Beograda i Prištine.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan i “američkoj diplomatiji na njihovom snažnnom angažmanu u podršci dijagolu koji posreduje Evropska unija”.

Njegova izjava dolazi nakon što je ranije šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio da je Srbija pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a samoproglašeno Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Borel je na Tviteru naveo da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU “postignut dogovor”.

“Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije, koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija o tome”, naveo je Borelj.

Petković: “Dobijene su garancije EU da će Srbi moći slobodno da se kreću sa srpskim ličnim kartama”

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković izjavio je da je prihvaćen uslov Beograda i dobijene su garancije EU da će srpski narod na Kosovu i Metohiji moći slobodno da se kreće sa srpskim ličnim kartama.

“To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza”, naveo je Petković u saopštenju.

Ovim dogovorom Srbima sa Kosova i Metohije neće biti potreban nikakav papir da bi živeli u svojim kućama.

Tepić: “Problematično je što je Vučićević prvi saopštio odluku o otkazivanju Evroprajda”

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je da je problematično to što je urednik Informera Dragan Vučićević prvi saopštio odluku o otkazivanju Evroprajda.

“Zašto je to rečeno samo njemu (Vučićeviću), ali ne i građanima i organizatorima, posebno je pitanje. Na državi je sada obaveza da obezbedi maksimalnu sigurnost za sve učesnike ili da pribegne formalnoj zabrani održavanja”, rekla je Tepić za portal Nova.rs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Evroprajd biti otkazan zbog političke situacije u Srbiji.

Organizatori Evroprajda rekli su da manifestacija ne može biti otkazana i dodali da će Evroprajd biti održan po planu, 17. septembra u 17.00 ispred Narodne Skupštine.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – O novom mandataru Vlade Srbije, “Brnabić premijerka do 2024. godine”.

VEČERNJE NOVOSTI – Izbor mandatara Vlade Srbije, “Ana vodi Vladu još dve godine”. Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za list, “Za Donbas je rat završen 24. februara”.

POLITIKA – Neurohirurg Danica Grujičić za list, “Neću odbiti mesto ministra zdravlja”. O početku školske godine, “Šta nas čeka u novoj školskoj godini – Štrajk, nova matura i redovna nastava”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

2014. – Nekadašnji ministar inostranih poslova SFRJ, jugoslovenski i srpski funkcioner i publicista, direktor Radio Beograda, direktor i glavni urednik Politike, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji,  Mirko Tepavac, preminuo je u Beogradu u 93. godini.

430. – Preminuo je biskup Aurelije Avgustin Sveti Avgustin, jedan od najznamenitijih crkvenih učitelja. Napisao je oko 90 dela od kojih je najpoznatije “O Božijoj državi”. Imao je niz sledbenika, a u katoličkoj crkvi postoji više redova i kongregacija nazvanih po biskupu Avgustinu.

1749. – Rođen je nemački pisac Johan Volfgang Gete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao u gotovo svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru (“Faust”, “Verter”, “Vilhelm Majster”, “Ifigenija na Tauridi” “Egmont”).

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti sunčano, toplo i sparno vreme, a posle podne i uveče očekuje se naoblačenje s kišom i grmljavinom najpre na jugu i zapadu zemlje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Jutarnja temperatura od 13 do 21, najviša dnevna od 30 do 34. Vetar slab, promenljiv.

Beogradu danas sunčano, toplo i sparno vreme uz slab promenljiv vetar. Uveče i tokom noći naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 18 do 21, najviša dnevna oko 32.