O čemu ćete pričati danas: “Nova armatura” dijaloga sa Prištinom, napredovanje ukrajinske vojske i filmski festival u Veneciji

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Dobro jutro,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je “obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka” i “da je od njih dobio predlog potpuno nove armature razgovora sa Prištinom u Briselu”.

Ukrajinske vlasti na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim tvrde da je oslobođeno 2.000 kilometara teritorije koju su Rusi prethodno zauzeli. Navedeno je i da vojska nastavlja da napreduje na jugu zemlje.

Završen je 79. Međunarodni filmski festival u Veneciji, a nagradu za najbolje ostvarenje dobio je dokumentarac Laure Poitras  “Sva lepota i krvoproliće”. Kejt Blanšet i Kolin Farel osvojili su najbolje glumačke nagrade.

NOVA ARMATURA

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obavio razgovor sa izaslanicima Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Miroslava Lajčaka i da taj razgovor “nije bio lak”. “Saopšteno mi je da je Putin ‘podigao zavesu’ i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni”, rekao je Vučić. Rekao je i da je predložena “nova armatura pregovora s Prištinom” i da će u narednim danima “biti mnogo više pritisaka da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila”.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da veruje da će ljudi „iz tona i sadržaja“ onog što će izgovoriti „steći saznanja o onom što se zbiva i težini situacije u kojoj se Srbija nalazi“.

„Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja pozicije Srbije i Srba na KiM, posebno nakon jednostranih odluka privremenih institucija u Prištini, o bezbednosnim uslovima vezanim za manifestaciju Parada. Danas nismo govorili o sajbrebezbednosti, i govorili smo o energetskoj krizi“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Vučić je rekao da je „obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka“ i „da smo dobili do njih predlog potpuno nove armature razgovora u Briselu“, koje bi, kako je rekao,  trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja „problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KIM“.

„Razgovor nije bio nimalo lak a u suštini nekoliko stvari mogu da kažem: Predtavanici najmoćnijih evropskih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kad postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je potrebno doći do što bržeg rešenja, i pod dva  – ono što mislim da je mnogo važnije – da velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rešavanje problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim rešenjem, oni bi izbegli mogućnost da pruže jasan odgovor predsedniku Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti posle toga bi rekli – postignut je dogovor, tako da smo mi u svemu tome još jednom postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti“, naglasio je Vučić.

Kao treću stvar, kaže – saopšteno mu je da je Putin „podigao zavesu“ i dodao:

„Ja sam ukazao na i moram da kažem da tu nisu bili nekorektni i mislim da znaju i razumeju iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima da od septembra 2021. niču jedna za drugom baze specijalnih jedinica na severu kosova, u selu Bistrica, u Košutu, u Zubinom Potoku i Gornji Jasenovik“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je prištinska strana „pogazila sve dogovore.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici“, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbi nisu zainteresovani za menjanje tablica.

„U 8 ujutru 10. septembra dvoje prijavljeno za promenu registraskih tablica, jedno sa severa, a drugo sa juga KiM, a lice sa severa pripadnik je albanskih institucija… nemaju nikakvu podršku naroda dakle, nema nikog od Srba ko hoće da menja tablice“, izjavio je Vučić.

Ali, kako dodaje, Srbija nema drugog izbora.

„Borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod“, rekao je.

Na pitanje šta je to „nova armatura u pregovorima Beograda i Prištine“, Vučić je rekao:

„Čini mi se da sam objasnio ono što sam mogao do detalja, ako pažljivo poslušate, možete da izvučete zaključke. U svakom slučaju, biće mnogo veće aktivnosti, mnogo više pritisaka u danima pred nama da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila“, naglasio je Vučić.

Najavio je i da će na specijalnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, zakazanoj za 13. septembar, biti sam, pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana.

„Neću napustiti skupštinsku sednicu ni na jedan jedini sekund. Da li će to moći da se završi u jednom danu, ili u dva dana, ja sam to vreme posvetio Narodnoj skupštini, narodnim poslanicima i građanima da odgovorim na sve poruke“, rekao je Vučić.

NAPREDOVANJE UKRAJINSKE VOJSKE

Ukrajinska vojska je u septembru zauzela oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je ocenio da je ruska vojska napravila “pravi izbor” kada je počela da se povlači pred ukrajinskom kontraofanzivom na severoistoku i jugu zemlje.

“Do sada, od početka septembra, oslobođeno je oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije. Ruska vojska nam poslednjih dana pokazuje šta ima najbolje – leđa. Na kraju krajeva, za njih je dobar izbor da beže”, rekao je Zelenski.

Ukrajinske vlasti saopštile su ranije da je vojska napredovala nekoliko desetina kilometara u više oblasti na južnom frontu, u područjima koje je ruska vojska zauzela na početku invazije na Ukrajinu.

“Naši vojnici napreduju na linijama fronta na jugu u nekoliko oblasti u rasponu od dva do nekoliko desetina kilometara”, rekla je portparolka ukrajinske vojne komande na jugu Natalija Gumenjuk.

Ukrajinske snage saopštile su ranije da su ušle u grad Kupjansk na istoku, ključnu lokaciju u rukama ruske vojske nekoliko meseci.

To novo napredovanje ukrajinskih snaga dolazi pošto je Kijev saopštio da je poslednjih dana povratio kontrolu nad 30 lokacija u oblasti Harkova, koja se graniči sa Rusijom.

Kupjansk, koji se nalazi oko 120 kilometara jugoistočno od Harkova, pao je u ruke Rusa manje od nedelju dana posle početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara.

Povratak ukrajinske kontrole nad tim gradom moglo bi da predstavlja ozbiljan problem za Moskvu, pošto se grad nalazi na putevima snabdevanja ruskih snaga na drugim položajima na liniji fronta.

FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Dokumentarac Laure Poitras  “Sva lepota i krvoproliće” nagrađen je Zlatnim lavom za najbolji film na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Dokumentarac Poitras je priča o fotografkinji Nan Goldin i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler i njihovih umetničkih veza, a nagrađena je zahvalila festivalu što je prepoznao da je “dokumentarac bioskop”.

Drugu nagradu osvojio je film “Saint Omer” Elis Diop.

Kejt Blanšet i Kolin Farel osvojili su najbolje glumačke nagrade. Blanšet je pobedila ulogom poznatog dirigenta u filmu “TAR” Toda Filda, a Farel za ulogu u filmu “The Banshees of Inisherin” Martina Mekdonaga.

Luka Gvadanjo je dobio nagradu Srebrnog lava za najbolju režiju za film “Bones and All” sa Timotijem Šalametom i Tejlor Rasel, koja je takođe dobila priznanje za najbolju mladu glumicu.

Žiri je takođe dodelio specijalnu nagradu žirija filmu “Nema medveda”, uhapšenog iranskog režisera Džafara Panahija.

Žiri, predvođen Džulijanom Mur, odabrao je pobedničke filmove iz takmičarske kategorije od 23 filma, od kojih su mnogi bili i kandidati za Oskara.

U žiriju su bili francuski reditelj Odri Divan, čiji je film “Happening” dobio Zlatnog lava prošle godine, autor Kazuo Išiguro i iranski glumac Leila Hatami. Glavni žiri činili su italijanski reditelj Leonardo Di Kostanco, argentinski reditelj Marijano Kon i Rodrigo Sorogojen.

Dobar uspeh na takmičenju u Veneciji pokrenuo je mnoge uspešne kampanje za osvajanje Oskara poslednjih godina, koje su u nekoliko navrata dovele do nominacija, pa čak i pobeda.

Sedam puta u poslednjih devet godina Oskar za najboljeg reditelja otišao bi filmu koji je svetski premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, među kojima su filmovi Kloi Žao, Alfonsa Kuarona, Alehandra Inaritua, Giljerma del Tora i Demijena Šazela.

Na festivalu je takođe debitovalo nekoliko budućih pobednika za najbolju fotografiju kao što su “Nomadland”, “The Shape of Water” i “Birdman”.

I DRUGE VESTI

Bakingemska palata: “Kraljica Elizabeta Druga biće sahranjena 19. septembra”

Sahrana kraljice Elizabete Druge biće održana u ponedeljak u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, potvrđeno je iz Bakingemske palate.

Telo pokojne kraljice biće izloženo četiri dana pre sahrane, prenosi N1.

Njen kovčeg biće zamotan u kraljevski barjak i kad bude prenesen iz Bakingemske palate u Vesminster na njega će biti položeni kruna, žezlo i šar.

Ponedeljak 19. septembar će zbog sahrane biti neradni dan u Ujedinjenom kraljevstvu, odlukom kralja Čarlsa Trećeg.

U danima pre sahrane njegove majke, novi kralj i kraljica supruga će posetiti Škotsku, Severnu Irsku i Vels.

Proruski separatistički lider: “Teška situacija u Donjecku”

Situacija je “teška” u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, priznao je lider proruskih separatista Denis Pušilin nakon što je Kijev objavio da napreduje u svojoj kontraofanzivi.

U Lajmanu, koji je krajem maja pao u ruke moskovskih snaga, “situacija je i dalje prilično teška, kao i još nekoliko drugih lokaliteta na severu Narodne republike Donjeck (DNR)”, izjavio je Pušilin u snimku na Telegramu.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da povlači snage iz dve oblasti u ukrajinskom regionu Harkov gde je ukrajinska kontraofanziva napravila značajan napredak tokom protekle nedelje.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će trupe biti pregrupisane iz oblasti Balaklije i Izjuma u ​​region Donjecka.

Nastavljaju se burne reakcije zbog odluke FS BiH da igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom

Odluka Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BIH) da odigra prijateljsku utakmicu sa selekcijom Rusije, koja je pod sankcijama UEFA i FIFA zbog napada na Ukrajinu, ne prestaje da izaziva burne reakcije u javnosti a mediji ocenjuju da je pitanje ko bi uopšte mogao da igra tu utakmicu jer su se i brojni reprezentativci ogradili od meča.

Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BIH Fuad Čolpa, koji je glasao da se odigra sporna utkamica, promenio je mišljenje i najavio da će tražiti razgovor sa predsednikom FS BiH Vicom Zeljkovićem da se meč sa Rusima otkaže.

“Ići ću da razgovaram sa predsednikom (Zeljkovićem), za koga mislim da će imati volje da se utakmica odgodi za neka druga i mirnija vremena, jer UEFA razmatra da se Rusiji skinu sankcije radi žreba Evropskog prvenstva”, rekao je Čolpa za regionalnu N1 televiziju.

On je dodao je glasao da se utakmica odigra “pre nego što je imao vremena da razmisli o svim mogućim implikacijama”, kao i da je bio vođen samo sportskim motivima.

“Bilo je malo vremena. Bilo je sve ishitreno. Ako je greška, ja priznajem da jeste. Ako se većini ljudi ne sviđa, ima onih i kojima se sviđa. Ovo se desilo. Žao mi je što se desilo i sve ću učiniti da se ova odluka promeni”, rekao je Čolpa.

Prema njegovim rečima, svi pripadnici Izvršnog odbora FS BiH iz bošnjačkog naroda već ranije bili su saglasni da se poziv prihvati, dodavši da mu je “tako nešto rekao” i kolega iz Izvršnog odbora Irfan Durić.

“Ako su svi Bošnjaci za, a i on je bio za to da se odigra utakmica sa Rusijom, onda na indirektan način daje meni pravo i mogućnost da dam saglasnost da se utakmica odigra”,rekao je Čolpa.

Durić je za N1 negirao Čolpine navode.

Navijačka grupacija reprezentacije BiH “Fanatikosi” su na svojim službenim stranicama i na društvenim mrežama postavili fotografiju na kojoj su jasno pozvali na bojkot utakmice između Rusije i BiH.

Utakmica između Rusije i BiH bi se trebalo da se odigra u Sankt Peterburgu 19. novembra, odnosno dan pre početka Svetskog prvenstva u Kataru.

Brojni bosansko-hercegovački reprezentativci ogradili su se od ovog poteza FS BiH, pa mediji ocenjuju da se postavlja pitanje ko bi mogao uopšte da igra tu utakmicu.

Albanija izveštava o drugom sajber napadu Irana na njen policijski sistem 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopštilo je da je jedan od njenih sistema na graničnim prelazima pogođen sajber napadom, kao i da je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

U saopštenju se navodi da je utvrđeno da je sistem za komunikaciju albanske policije “pod sajber napadom sličnim onom koji je vladin portal E-Albanija pretrpeo u julu”.

“Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka”, navodi se u saopštenju i dodaje da su vlasti privremeno isključile sve sisteme, među kojima je i sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji evidentira ulaske i izlaske na graničnim prelazima.

Lokalni mediji izvestili su o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske veze sa Iranom i proterala je ove nedelje osoblje ambasade. To je prvi poznati slučaj da je neka zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.

“Još jedan sajber napad od istih agresora koje su već razotkrili i osudili albanski saveznici i prijateljske zemlje, zabeležen je na sistemu TIMS”, napisao je premijer Edi Rama na Tviteru, dodajući da zvaničnici koordiniraju odbrambeni rad sa saveznicima.

Američka vlada je u petak uvela sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na sajber napad na Albaniju. NATO i Evropska unija takođe su osudili taj napad i podržali potez Albanije.

VESTI IZ SPORTA

Srpski teniser Novak Đoković moći će da se takmiči u Melburnu naredne godine na prvom gren slemu sezone Australijan Openu, ekskluzivno objavljuje “Herald Sun.”

Kako ovaj australijski medij prenosi federalna vlada Australije dozvoliće Đokoviću da ide u pohod na 10. titulu u Melburnu. Uprkos tome što nije vakcinisan, prenosi N1.

Ove godine Đoković nije učestvovao na Australijan Openu, iako je dobio vizu na osnovu medicinskog izuzeća, zbog odluke suda da mu ukine tu vizu. Čitava 10-dnevna drama završena je na kraju deportacijom.

Zato što je deportovan postojala je opasnost da mu federalna vlada ne dozvoli da se pojavi naredne tri godine, što ima pravo po zakonu. Ali kako stvari stoje, srpskom asu biće dozvoljeno da se nadmeće za 10. pehar, ukupno 22. na gren slemovima, koliko ih trenutno ima rekorder Rafael Nadal.

Novaku Đokoviću zbog vakcinalnog statusa nije dozvoljeno da igra ni ove godine na US Openu, dok mu je dozvoljeno da igra na Rolan Garosu i Vimbldonu gde je osvojio novu titulu.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – O ratu u Ukrajini, “Ukrajinci potisnuli Ruse 50 kilometara”. Predsedik Srbije Aleksandar Vučić o održavanju Evroprajda: “MUP će odlučiti o šetnji na Evroprajdu”.

VEČERNJE NOVOSTI – Potpisi za građane koji budu štedeli na električnoj energiji, “Štednje briše do 40 odsto računa”. “Predlog emisara lidera EU Vučiću – Brzo rešite Kosovo bez formalnog priznavanja”, piše taj list.

DANAS – O smrti britanske kraljice Elizabete II list piše u tekstu pod naslovom “Simbol jedne Britanije koja više ne postoji”. Koordinator Evroprajda Goran Miletić: “Ne vraćamo se u četiri zida”.

NOVA – O ubistvu vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, “Ubijenog Vukotića na ‘tronu’ zamenjuje brat Igor”. Bivši ambasador Srbije o susretima sa kraljicom Elizabetom II, “Govorila je o Titu, pitala za poplave u Obrenovcu”.

POLITIKA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: “Predlog ‘nove armature’ dijaloga u Briselu”. Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović za list tvrdi:”Zapad nikada Rusiju neće prihvatiti za ravnopravnog partnera”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1962. – Britanska pop grupa “Bitlsi” snimila je prvi singl “Love me do”. Producent Džordž Martin smatrajući da bubnjar Ringo Star nema dovoljno iskustva, zamenio ga je Endi Vajtom.

1880. – Rođen je srpski glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije ustanovili su 1980. nagradu za životno delo u oblasti glume koja je po njemu nazvana “Dobričin prsten”.

1971. – Preminuo je ruski državnik Nikita Sergejevič Hruščov, šef sovjetske Komunističke partije od 1953. do 1964, koji je počeo proces destaljinizacije u Sovjetskom Savezu. Potpisao je sa Josipom Brozom Titom 1955. Beogradsku i 1956. Moskovsku deklaraciju, kojima su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR-a posle perioda Informbiroa.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas biti promenljivo i svežije vreme, mestimično s kišom i grmljavinom, a posle podne na severu očekuje se postepeno razvedravanje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura od 13 do 17, najviša od 22 do 26 stepeni Celzijusa. Vetar slab i umeren, u Vojvodini, na istoku i u planinskim predelima povremeno jak zapadni i severozapadni.

U Beogradu pre podne i sredinom dana povremeno sa slabom kišom, popodne delimično razvedravanje. Najniža temperatura oko 15, najviša oko 23 stepena Celzijusa. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime