O čemu ćete pričati danas: Može li se dati gol više od Ronalda, šta jeste i šta nije potpisano u Glazgovu, “vreme ustava”…

0
EPA-EFE/Andrej Cukic

Dobro jutro,

Ako spas planete zavisi od cenkanja oko fosilnih goriva i uglja onda perspektive i nisu najsjajnije. Sinoć je završen samit u Glazgovu i, tako kažu, napravljen je neki kompromis. Čega li smo trebali da se odreknemo u tom sporazumu i u korist koga?

Kada bi Dobrica Ćosić pisao roman o ovom našem dobu – ili bar o ovim nedeljama i nastupajućim mesecima, mogao bi ga nazvati “vreme ustava”. Naime, “ustavopisanije” je u trendu kada je reč o “srpskom svetu”. Osim referenduma o primeni Ustava Republike Srbije koji je najavljen za januar, juče je i Republika Srpska najavila “tekst Ustava kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH”. Između ostalog, glavni grad (koji je po sadašnjem ustavu Sarajevo), biče Banjaluka, a Pale će biti proglašene prestonicom.

Teške teme na stranu, danas igra reprezentacija Srbije u fudbalu. Večeras se protiv Portugala odlučuje o plasmanu na Svetsko prvenstvo 2022. godine.

ŠTA JESTE I ŠTA NIJE POTPISANO U GLAZGOVU?

 Predstavnici gotovo 200 zemalja na konferenciji o klimi COP26 u Glazgovu usvojili su sinoć sporazum za ubrzanje borbe protiv zagrevanja planete, bez osiguranja da će zagrevanje zadržati na 1,5 stepeni Celzijusa i bez odgovora na zahteve za pomoć siromašnim državama.

Sporazum nazvan “Glazgovski pakt za klimu” usvojen je posle dve nedelje napornih pregovora, udarom čekića britanskog predstavnika Aloka Šarme, predsedavajućeg svetske konferencije o klimi.

Kao pokazatelj koliko se teško došlo do dogovora Šarma je tresućim glasom rekao da mu je “jako žao” zbog izmena unetih u tekst u poslednjem trenutku koje se odnose na fosilna goriva na zahtev Kine i Indije. Prethodno je ocenio da se tim sporazumom uvodi “decenija sa rastućim ambicijama” po pitanju klime.

Indija je intrervenisala da se ublaži formulacija u tekstu koja se odnosi na smanjenju emisija od uglja.

Nekoliko zemalja uključujući male ostrvske države rekle su da su duboko razočarane formulacijom da se energija na uglaj “postepeno smanjuje” umesto da piše da se “postepeno ukida”, pošto je to pojedinačno najveći izvor emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Druge zemlje su opisale reviziju kao gnusnu i protivnu pravilima ali su navele da je to nešto što moraju da prihvate da bi zaključile dvonedeljne UN konferenciju o klimi (COP26) u Glazgovu u Škotskoj.

Pre nego što je Indija uspela da unese ovu promenu u finalnu deklaraciju, predstavnici jedne nacije za drugom su govorili da se u tekstu nacrtna deklaracije ne ide dovoljno daleko ili dovoljno brzo ali da je kompromis bolji nego ništa i da predstavlja napredak ako ne i uspeh.

Ipak smatra se uspehom da se u tekstu pominju fosilna goriva kao glavni izvor zagrevanja planete, a ona nisu pomenuta u Pariskom sporazumu iz 2015.

Oko kritičnog pitanja ograničenja rasta temperature tekst poziva zemlje članice da podižu svoje preuzete obaveze za smanjenja redovnije nego što je predvidjeno Parisikim sporazumom iz 2015, i to već od iduće godine.

Medjutim, tu je dodata klauzula o mogućnosti prilagodjavanja “posebnim nacionalnim okolnostima” i zbog toga su nevladine organizacije izrazile sumnju u prave ambicije usvojenog dokumenta.

Postignut kompromis ne osigurava da će se poštovati ciljevi Pariskog sporazuma da se ograniči zagrevanje planete dosta ispod dva stepena Celzijusa i ako je moguće na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, ali ipak daje mogućnost britanskom predsedavanju da proglasi uspešnom konferenciju u Glazgovu.

Cilj Britanije za ovaj skup je bila da ostane perspektiva ograničenja zagrevanja od 1,5 stepena Celzijusa.

U ovom sporazumu uspeli su da se dogovore o propisima za tržišta ugljenika kojim treba da se pomogne smanjenje emisija.

Za pitanje pomoći siromašnim zemljama nije nadjeno rešenje. Siromašne zemlje su popustile i prihvatile da se nastavi dijalog da se ne bi izgubio napredak ostvaren u borbi protiv zagrevanja čije posledice one direktno već osećaju.

A ŠTA KAŽE GRETA?

 Posle zaključenja sporazuma na konferenciji o klimi COP26 u Glazgovu, švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ocenila je da se skup može svesti na “bla, bla, bla” i ponovila optužbe koje je ranije uputila svetskim vodjama.

“Pravi rad se nastavlja van ovih sala. I mi nikad od njega nećemo odustati”, napisala je na svom Tviter nalogu na kraju svetske konferencije Greta Gunberg koja je simbol pokreta “Petak za budućnost”.

Ona je pre nekoliko dana upozorila da je sporazum za koji se kaže da pravi male korake u dobrom pravcu, ili da ostvaruje odredjen napredak ili da se njime postepeno nešto dobija, jednak gubitku. 

U razgovoru za Frans pres sredinom oktobra Tunberg je već izrazila strahovanje da  uprkos svog “ključnog” značaja za budućnost planete konferencija COP26 neće doneti velike promene.

Sporazum koji su predstavnici 200 zemalja usvojili posle dve nedelje teških pregovora takozvani Glazgovski pakt za klimu ima za cilj da ubrza borbu protiv zagrevanja planete bez osiguranja da će zadržati zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa i bez dogovora oko pomoći siromašnim zemljama da se suoče s posledicama zagrevanja

KORONA

PRESEK – U Srbiji je po poslednjem preseku preminulo 59 osoba od posledica infekcije virusom korona pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 10.781. Potvrđena su još 3.484 slučaja infekcije medju 14.699 testiranih uzoraka. Na bolničkom lečenju je 6.509 kovid pacijenata a na respiratorima su 274 pacijenta.

VAKCINE KAO NORMALNOST – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u subotu u Nišu da će, kako sada stvari stoje, nova normalnost i realnost biti takva da će gradjani morati da se vakcinišu na svakih pet, šest meseci, u zavisnosti od vrste vakcine i da je to jedan od uslova da bi se držala situacija pod kontrolom.

KOLEKTIVNI IMUNITET – Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je da je u Srbiji 57 odsto odraslih gradjana imunizovano, a da je evropski prosek 70 odsto. “Za neku vrstu kolektivnog imuniteta moramo da dodjemo do 85 odsto imunizovanih kao što slučaj u Portugaliji, Danskoj i Japanu. Oni polako popuštaju mere i počinju da žive kao ranije”, rekao je Bekić za list Politika od subote.

VESTI

IZBORI NA KIM – Na Kosovu je jutros u 7.00 otvoreno 1.638 glasačkih mesta na kojima će 1.260.571 gradjanin sa pravom glasa izabrati 21 gradonačelnika opština na Kosovu.

U drugom krugu učestvuju 42 kandidata za gradonačelnike, i to 12 iz pokreta Samoopredeljenje, osam Demokratske partije Kosova (DPK), devet Demokratskog saveza Kosova (DSK), i pet Alijanse za budućnost Kosova (ABK).

Srpska lista, Narodna sloga, Socijaldemokratska inicijativa i Socijaldemokratska partija Kosova imaju po jednog kandidata, a u drugom krugu će učestvovati i turske partije dva kandidata i dva nezavisna kandidata za gradonačelnike.

U prvom krugu glasanja izabrano je devet gradonačelnika iz redova Srpske liste, četiri iz DPK i po dva iz DSK i ABK.

Izbore će pratiti 10.510 posmatrača, od kojih su 577 iz medija, 30 iz stranih medija, 9.287 posmarača iz političkih subjekata, 50 iz diplomatskih predstavništava, 319 iz lokalnih nevladinih organizacija, 178 iz stranih organizacija i 69 iz Institucija Ombudsmana.

Do petka kada je bio zadnji rok u Centralnu izbornu komisiju stiglo je 1.571 navodnih paketa sa glasačkim listićima poštom iz dijaspore.

IZBORI U BUGARSKOJ – Gradjani Bugarske danas glasaju na trećim parlamentarnim izborima u sedam meseci, pošto nakon prethodna dva izborna ciklusa nijedna stranka nije uspela da sastavi vladu.

Za razliku od izbora u aprilu i julu, Bugari ovaj put ne biraju samo novi saziv parlamenta, već i šefa države u narednih pet godina.

Znatno veću težinu u Bugarskoj imaju parlamentarni izbori, od kojih se očekuje da okončaju višemesečnu političku krizu koja nanosi veliku štetu ekonomiji najsiromašnije članice Evropske unije.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će najviše glasova dobiti koalicija oko donedavno vladajuće konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, iako ona i dalje gubi podršku.

Medjutim, šanse Borisova da formira vladu gotovo da ne postoje, jer su ovogodišnje istrage korupcije u vreme njegovog mandata dovele do toga da ostale stranke isključuju mogućnost postizborne koalicije sa strankom GERB, čime su je faktički izolovale.

Jedan od dva glavna konkurenta koaliciji Bojka Borisova, koji je bio na čelu tri vlade u poslednjih 12 godina, jeste nova partija Nastavljamo sa promenom, na čijem čelu su dva bivša ministra u prelaznoj vladi, Kiril Petkov i Asen Vasilev.

Partija Nastavljamo sa promenom, čiji su lideri stekli obrazovanje na američkom Harvardu, beleži rast podrške zbog odlučnih akcija protiv korupcije, navodi Asošiejted pres.

MURAL(I) – Protivnici murala generalu Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine, okupili su se sinoć na Cvetnom trgu u Beogradu odakle su poručili da mural mora biti prekrečen.

Na istom mestu okupilo se blizu 20 pristalica murala Mladiću, koji uzvikuju “Ratko Mladić”, “Aida, javi se”, što je upućeno aktivistkinji Aidi Ćorović koja je pre pet dana privedena zbog gađanja murala jajima.

Jedan od okupljenih poručio je Ćorović da “priprema pozivnice za opelo”.

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) išarali su mural i grafit u Novom Sadu kojima se slavi Ratko Mladić. Na muralu u Sremskoj Kamenici zelenim sprejem je išarano Mladićevo lice, precrtana reč “heroj” i napisano “LSV”.

POLITIKA

NOVI SAD – Aktivisti Narodne stranke počeli su u subotu u Novom Sadu prikupljanje potpisa za ostavku gradonačelnika Miloša Vučevića i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u tom gradu. Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je na početku akcije da je “svim Novosadjanima jasno da je pozicija Vučevića i SNS u Novom Sadu neodrživa”.

“NADA” – Кandidat za predsednika Srpske koalicije NADA Miloš Jovanović ocenio je u subotu da nije normalno da bude jedan kandidat opozicije za predsednika jer postoje suštinske razlike medju njima u programima i viziji budućnosti Srbije. “Za ne mali broj opozicionara je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid, što je za mene neprihvatljivo. Za neke EU nema alternativu, za neke je NATO prihvatljiva opcija. To je sve ono čemu se mi protivimo, i mi smo za neke potpuno druge vrednosti”, naveo je Jovanović.

SSP . Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da veruje da će opozicija u narednih desetak dana izaći sa dogovorom o zajedničkom nastupu na izborima. Ona je kazala da su pregovori na tu temu u toku sa “partnerima” iz Demokratske stranke, Narodne stranke, Pokreta slobodnih gradjana (PSG), Pokreta za preokret kao i sa predstavnicima sindikata i pojedincima.

NARODNA STRANKA – Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je da je Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je usvojila Vlada Srbije, “još jedna u nizu pripremnih radnji vlasti” za otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, ali i za druge značajne odluke koje mogu uslediti, pre svega one vezane za Kosovo i Metohiju. “Predlogom zakona kojim se ukida cenzus od polovine upisanih glasača, vlast otvara vrata da se za buduće pogubne odluke sakrije iza ‘volje gradjana’ iskazane na referendumu”, naveo je Jovanović.

“SELJAČKI USTANAK” –  Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da je “seljački ustanak” jednako važan koliko i ekološki, navodeći da seljaci, kao i svi ostali gradjani, žive od sela.

“Danas su seljaci najugroženiji, bilo da se bave poljoprivredom ili stočarstvom. Cene goriva divljaju, skaču cene semena i đubriva, a subvencije nikada nisu bile manje. Na svu nevolju režim hoće da otme i njive i pašnjake od seljaka i da zadovolji potrebe sveta za litijumom. Oni će se vozati električnim automobilima, a srpski seljaci će biti proteran kao domorodci u Americi”, rekao je Veselinović u Bogutovcu, prilikom posete naseljima u okolini Kraljeva.

USTAV RS: BANJALUKA KAO GLAVNI GRAD

Deklaracija o ustavnim principima, koja bi trebalo da bude razmatrana na predstojećoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske predvidja da Vlada ovog entiteta Bosne i Hercegovine u saradnji sa predsednicom entiteta pripremi tekst Ustava “kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH”, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

U Deklaraciji, koja je dostavljena Narodnoj skupštini, navodi se da bi novim Ustavom, Banjaluka trebalo da postane glavni grad, a Pale prestonica, preneo je RTRS na svom portalu.

U dokumentu se precizira da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona, sprovodjenje odluka Predsedništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu, zbog čega nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik.

U Deklaraciji se ističe da delovanje Ustavnog suda BiH, koji se stavio u funkciju potvrdjivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time menjao ustavnu strukturu BiH utvrdjenu medjunarodnim ugovorom, nanosi veliku štetu odnosima u BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti.

INCKO – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da situacija u BiH nikada nije bila teža i da država može da se raspadne. Incko je rekao da se potpunosti slaže da ocenom sadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je u Savetu bezbednosti UN upozorio da BiH može da se raspadne, preneo je u subotu portal Kliks.

FUDBAL

PORTUGAL

Fudbaleri Srbije igraju u nedelju od 20.45 u Lisabonu protiv Portugala, poslednju utakmicu u Grupi A u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Portugal je prvi na tabeli sa 17 bodova, koliko ima i drugoplasirana Srbija. Obe ekipe imaju po pet pobeda i dva remija. Portugal ima gol razliku 16:4, a Srbija 16:8.

Portugalu će biti dovoljan bod za direktan plasman na Mundijal, a Srbija mora da pobedi.

Pobednici grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru, a drugoplasirane ekipe i dve ekipe iz Lige nacija igraće u martu u baražu.

ŠTA KAŽE SELEKTOR – Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković izjavio je da njegovu selekciju očekuje jako teška utakmmica protiv Portugala, preneo je Fudbalski savez Srbije.

“Moramo da budemo jeko koncentrisani, znamo da je Portugal jaka ekipa i učinićemo sve da postignemo gol više od njih. Očekuje nas izuzetno teška utakmica”, izjavio je Stojković.

Srbija sutra u ponedeljak igra odlučujući meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Lisabonu protiv Portugala.

“Mi smo od početka kvalifikacija krenuli sa jednim stilom koji želimo da negujemo iz utakmice u utakmicu. Ne vidim razloga zašto bismo bilo šta menjali. Bez obzira na ime protivnika, najviše respektujemo sebe i želimo da naš fudbal bude atraktivan i napadački. Jeste velika važnost, ali Srbija se neće adaptirati na igru Portugala, nego će nastaviti da igra onako kako treba da bismo došli do rezultata”, rekao je Stojković.

Selektor Srbije je rekao da je Portugal u prednosti iz dva razloga. Prvi je što igra kod kuće, a drugi je što ima dva rezultata na raspolaganju.

“Svi znamo da je Portugal u velikoj prednosti. Iz dva razloga. Prvi je što igra kod kuće, a drugi je što ima dva rezultata na raspolaganju. Srbija dolazi samo sa jednim ciljem, da pobedi i da osvoji prvo mesto u grupi. Portugal nije ekipa koja će igrati igru da bi išla na nerešeno. Mislim da će oba tima igrati na pobedu, onaj ko bude bolji i kvalitetniji, taj će ići u Katar”, rekao je Stojković.

“Ovo je utakmica izmedju dve ekipe koje su neporažene u ovim brzim kvalifikacijama. Vreme je da vidimo ko je bolji”, izjavio je on.

Stojković je izjavio i da je svestan kvaliteta protivnika i da ne vrši pritisak na igrače.

“Ne vršim nikakav pritisak na igrače, niti pravim sastanke. Čekamo utakmicu i to je to. Portugal je jedna od najboljih ekipa u Evropi, to svi znaju, znam i ja. Kolega Santoš i ja znamo sve jedni o drugima. Bitno je da budemo koncentrisani, da ne dozvolimo prostor njihovim napadačima i onda će sve biti pod kontrolom“.

ŠTA KAŽE KAPITEN – Kapiten Srbije Dušan Tadić izjavio je da snaga Portugala leži u velikom broju dobrih pojedinaca.

“Imaju zaista mnogo dobrih pojedinaca. Kristijano Ronaldo je jedan od najboljih na svetu. Tu su Bernardo Silva, Bruno, Ruben Dijaš… dodao bih i mog prijatelja Žozea Fontea. Ne obaziremo se previše na činjenicu da Pepe nema pravo nastupa, oni imaju mnogo dobrih rešenja na toj poziciji”, rekao je tadić.

“Pokušaćemo da neutrališemo njihov kvalitet i da izvučemo maksimum iz naših kapaciteta. Biće prava borba na terenu u kojoj publika može samo da uživa”, dodao je kapiten Srbije.

A SERGEJ? – Fudbalski reprezentativac Srbije Sergej Milinković-Savić rekao je da je Portugal jedna od najboljih selekcija na svetu, ali da će njegova ekipa ići na pobedu u utakmici u Lisabonu, odlučujuću za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine.

“Mislim da su jedna od najboljih reprezentacija na svetu. Ne treba govoriti o njima, sve je prilično jasno i očigledno kada su oni u pitanju. Znam i šta možemo da postignemo u Portugalu. Mislim da je naša reprezentacija sada bolja od one koju smo poslali na prošlo Svetsko prvenstvo, svi znaju da idemo na pobedu. Svi znamo šta se od nas traži, jedva čekamo utakmicu u nedelju”, rekao je Milinković-Savić za sajt Fifa.


Upitan šta misli o Kristijanu Ronaldu, srpski reprezentativac odgovorio je da je to jedan od najboljih igrača sveta.

“Imam iskustvo igranja protiv njega iz dve sezone koliko je bio u Juventusu, tako da mislim da će nam to olakšati stvari. Znam da igram protiv njega i verujem da će to mnogo pomoći”, rekao je Milinković-Savić.


O ČEMU PIŠU NOVINE

(Beta) – Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za nedelju, 14. novembar pišu o pandemiji kovida-19, izborima najavljenim za proleće, o promenama Ustava i ostalim političkim i društvenim temama.

BLIC – Lekar Vladan Cvetanović ističe: “Bolnice pune mladih koji nisu vakcinisani”. Izjava Bojana Klačara iz Cesida “Sve izvesnije je da i bojkot stranke idu na izbore”.

VEČERNJE NOVOSTI – Intervju sa ministarkom pravde Majom Popović “Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije”.

POLITIKA – Intervju sa direktorkom Beogradskog festivala igre Ajom Jung “Dobila sam podršku Pekinga za svoje ideje”. O početku izgradnje metroa “Beogradski metro izmedju struke i politike”.

NA DANAŠNJI DAN

1840 – Rođen je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivača impresionizma. Po njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izloženoj 1874. u Parizu, nazvan je ceo slikarski pravac koji će imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralaštva.

1984 – U Los Anđelesu je uhapšen ustaški ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. U SAD je pobegao 1948. ali su američke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtev za ekstradiciju. Izručen je 12. februara 1986, a u maju iste godine osuđen na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

KAKVO NAS VREME OČEKUJE

 (Beta) – U Srbiji će danas biti malo do umereno oblačno, samo na zapadu i jugozapadu i u Timočkoj Krajni sa slabom kišom ponegde, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura od -2 stepena do 6 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni.

Vetar slab i umeren, u košavskom području jak, na jugu Banata i sa udarima olujne jačine.

U Beogradu ujutro niska oblačnost, a tokom dana malo do umereno oblačno sa sunčanim uintervalima.

Temperatura od 4 do 6 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna oko 13. Vetar slab i umeren, jugoistočni.

Relativno nepovoljne biometeorološke prilike za hronično obolele, a najveće tegobe mogu osetiti srčani bolesnici i astmaičari.

Meteoropate mogu osetiti nervozu, glavobolju i bolove u kostima. Savetuje se povećan oprez učesnicima u saobraćaju.