O čemu ćete pričati danas: Mask odustaje od Tvitera; crnogorska vlada usvojila Temeljni ugovor sa SPC; šta se dešava u Ukrajini?

0
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dobro jutro,

Ilon Mask je odustao od već dogovorene kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara, a Tviter je zbog toga najavio tužbu.

Vlada Crne Gore usvojila je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a odjeci podrške ovom sporazumu na političkom nebu Crne Gore bitno se razlikuju. Možda je i najinteresantnija reakcija Demokratske partije socijalista (DPS) – ukoliko Dritan Abazović smatra da je doneta odluka o usvajanju nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, to znači da Vlada Crne Gore više nema podršku DPS-a.

Rat u Ukrajini bio je glavna tema G20 samita najvećih svetskih ekonomija, dok se na terenu nastavljaju borbe i sukobi. Granatirani su delovi Dnjepropetrovske oblasti, dok ukrajinski načelnik Luganske oblasti kaže da je Severodonjeck na ivici humanitarne katastrofe.

MASK ODUSTAJE OD TVITERA

Ilon Mask je povukao svoju ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera nakon nekoliko nedelja spekulacija da se njegov dogovor o preuzimanju kompanije neće realizovati, piše Gardijan.

„Mask raskida ugovor o jer je Tviter prekršio više odredbi tog sporazuma, a čini se da je dao lažne i pogrešne izjave na koje se Mask oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o preuzimanju i verovatno će pretrpeti značajne negativne posledice za kompaniju“, napisali su advokati Maska na Tviteru.

Ipak, kako piše Gardijan, odustajanje od dogovora neće biti jednostavno. Prema ugovoru o kupovini koji je podnet američkoj komisiji za hartije od vrednosti na 95 stranica, Mask će morati da dokaže da je Tviter prekršio prvobitni ugovor ili rizikuje da bude tužen za naknadu od milijardu dolara. Tviter je u petak saopštio da planira da tuži Maska.

„Odbor Tvitera je posvećen zatvaranju transakcije po ceni i uslovima dogovorenim koji su prethodno dogovoreni sa Maskom i planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma o preuzimanju kompanije“, napisao je na Tviteru predsednik Tviter odbora Bret Tejlor.

Mask je ranije pretio da će napustiti dogovor ako mu Tviter ne dostavi više podataka o lažnim nalozima na ovoj mreži. On je predložio niz promena od ublažavanja ograničenja sadržaja do iskorenjivanja lažnih naloga. Mask je najbogatiji čovek na svetu, prema magazinu Forbs, sa procenjenom neto vrednošću od 273,6 milijardi dolara, uglavnom zbog svog udela u proizvođaču električnih vozila Tesle, koji vodi. On je pre svega ovoga kupio 9,2 odsto akcija Tvitera za oko 2,9 milijardi dolara čime je postao najveći pojedinačni vlasnik kompanije.

VLADA CRNE GORE USVOJILA TEMELJNI UGOVOR

Crnogorska Vlada je juče nakon više od četiri sata rasprave podržala nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i pored protivljenja velikog dela javnosti ali i najave vladajuće procrnogorske Socijaldemokratske partije (SDP) da će otkazati podršku i inicirati vanredne izbore. Crnogorski premijer Dritan Abazović proglasio je da je tačka usvojena, iako nije imala podršku kvalifikovane većine.

“Oko kvalifikovane većine, slažem se i nikakav problem nemam da se na elektronskoj ili redovnoj sednici ista stvar ponovi”, naveo je Abazović.

Za je glasalo 13 ministara, pet je izuzelo mišljenje, dvoje nije došlo na sednicu, koja je bila otvorena za javnost. Ministar odbrane iz redova SDP-a Raško Konjević je po izlasku iz Vlade okupljenima rekao da “temeljni ugovor” nije usvojen jer to nije učinjeno kvalifikovanom većinom i da će morati ponovo da se glasa na narednoj sednici. Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, takođe iz SDP-a, tokom rasprave rekao je da je reč o političkoj igri da se Crna Gora zaustavi na EU putu i da nekim autokratskim režimima u regionu ne odgovara napredak Crne Gore.

“Ova Vlada želi da svesno ili nesvesno, sebe obuzda, znanjem ili neznanjem, i zasutavi Crnu Goru ka Evropskoj uniji. Sa svojim političkim uverenjem sačekaću da vreme to pokaže. Moguće je i da nešto više znam, nije sigurno, ali je moguće”, naveo je Krivokapić i ocenio da vlada “ide u suicid”.

Demokratska partija socijalista saopštila je da “ako premijer Dritan Abazović smatra da je doneta odluka o usvajanju nacrta temeljnog ugovora sa SPC, to znači da Vlada više nema podršku DPS”.

“Demokratska partija socijalista sa žaljenjem konstatuje da je, uprkos okolnosti da se rasprava na sednici Vlade mogla pratiti putem direktnog televizijskog prenosa, ostalo do kraja nejasno da li je Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sednici usvojila Prijedlog Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, navode iz DPS.

RAT U UKRAJINI

Sto trideset šesti dan rata u Ukrajini. Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti tvrdi da je situacija u Severodonjecku “na ivici humanitarne katastrofe” i da grad pljačkaju ruske trupe.

Ruske snage granatirale su Ingulecki okrug Krivog Roga, najvećega grada u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko. Prema njegovim rečima, u granatiranju je poginula 41-godišnja žena, a dve osobe sa ranama od gelera su hospitalizovane.

“Oštećena je škola i nekoliko kuća. Izgoreo je automobil parkiran u blizini”, naveo je Rezničenko.

Ruski predsednik Vladimir Putim upozorio je da će situacija na globalnom tržištu hrane i energenata biti izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada. Dodao je da bi da produžavanje sankcija Rusiji moglo da dovede do katastrofalnog rasta cena energenata i da bi to naštetilo domaćinstvima širom Evrope. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ističe da teritorijalni ustupci neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija. Ipak, izveštaji sa samita G20 najvećih svetskih ekonomija ukazuje da nema zajedničkog jezika oko Ukrajine. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da “Rusija neće trčati ni za kim sa predlozima za sastanke”, komentarišući mogućnost razgovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama ministarskog sastanka G20. Nakon svog obraćanja, Lavrov je napustio napustio samit.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

I DRUGE VESTI

Telo ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinza Abea vraćeno u Tokio

Telo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea vraćeno je danas u Tokio dan pošto je ubijen tokom predizbornog govora na zapadu Japana. Na Abea je napadač pucao u gradu Nara posle čega je prebačen u lokalnu bolnicu, gde je preminuo. Na licu mesta policija je uhapsila napadača, bivšeg pripadnika japanske mornarice, zbog sumnje da je izvršio ubistvo.

Policija je zaplenila pištolj ručne izrade koji je koristio, a nekoliko komada sličnog oružja kasnije je pronađeno u njegovom stanu. Ubistvo Abea izazvalo je zaprepašćenje i osude u svetu.

Raković: Sinod SPC usvojio tekst Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da je Sinod Srpske pravoslavne crkva (SPC) usvojio tekst Temeljnog ugovora o odnosima SPC i Crne Gore, navodeći da očekuje da ga dve strane uskoro i potpišu čime bi stupio na snagu.

“SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odosi sa Crnom Gorom”, rekao je Raković za Radio televiziju Srbije (RTS), precizirajući da je Sinod juče usvojio nacrt ugovora čime je postao predlog.

Bajden: Dok sam ja predsednik, abortus neće biti zabranjen u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da u Sjedinjenim Držrvama, sve dok ih on vodi, abortus neće biti zabranjen i potpisao izvršnu uredbu o zaštiti abortusa, pristupa abortusu i kontracepciji.

„Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj biće zakon izglasan u Kongresu“, rekao je Bajden pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudom iz juna uskratio ženama to pravo.

Šapić: Opozicionim medijima „prijatelji iz vlasti“ daju kao neke „info“ o meni

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić odbacio je navode da je javnim novcem kupio 11 televizora za svoj kabinet i objasnio da je kupio osam “jer mu je posao da bude informisan”, ali da ih je platio “iz svog džepa”.

„A opozicioni mediji i političari samo nek’ nastave da slušaju one koje su do juče kritikovali, a sad su im postali veliki ‘prijatelji iz vlasti’, jer im već duže vreme doturaju kao neke ‘info’ o meni, ali nek se ne začude ako na kraju priče i sami završe na polici kineske robne kuće“, napisao je Šapić na Tviteru.

Moskva ulice u kojima su ambasade SAD i Britanije imenovala po LNR i DNR

Rusija je pribegla praksi Vašingtona i preimenovala ulice gde se nalaze američka i britanska ambasada u Moskvi po nazivima dve separatitičke oblasti u istočnoj Ukrajini gde se sada vode najžešće borbe. Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je njihovu nezavisnost u februaru neposredno pre nego što je poslao ruske trupe da ih „oslobode“ od Ukrajine.

SAD i Britanija nisu priznale samoproglašenje narodne republike Donjeck i Lugansk, ali ruski zvaničnici kažu da će bar morati da priznaju nove adrese ako hoće da im stiže pošta.

VESTI IZ SPORTA

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

ALO – “Rasplet: Vlada Crne Gore usvojila temeljni ugovor sa SPC”, o sednici na kojoj je crnogorska vlada razmatrala taj dokument. “Mučki ubijen prijatelj Srba”, o ubisvu bivšeg japanskog premijera.

BLIC – “Vučić zove od čevrtka na konsultacije” o najavljenim razgovora sa parlamentarnim strankama. O atentatu na bivšeg japanskog premijera u tekstu “Ubijen Šinzo Abe, bio je veliki prijatelj Srbije”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Još potpisi na Temeljni ugovor” o tome da je Vlada Crne Gore usvojila Temeljni ugovor postignut sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Direktorka batajničke kovid bolnice Tatjana Adžić Vukičević govori za list “Dupliran broj pacijenata u Batajnici”.

DANAS – U intervjuu za list profesor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić kaže “Bilo je pritisaka da prekinemo saradnju sa ruskim univerzitetima”. “Emisija sa Vučićem iz frižidera kršenje zakona”, o zaključku istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u kojem se pominje predizborni nastup predsednika Srbije.

INFORMER – O atentatu na bivšeg japanskog premijera “Ubijen Šinzo Abe”. List citira obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina “Putin: Zapad je izgubio, a mi nismo ni počeli”.

KURIR – “Atentat u Japanu”, o ubistvu bivšeg japanskog premijera. “Strah i nemir”, o situaciji na severu Kosova.

NOVA – “Lično ne bih razgovarala sa Vučićem, ali ne bih to zamerila kolegama” rekla je za list kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković. O inflaciji u Srbiji list piše “Skuplji struja, gas, javni prevoz, studentski domovi, cigarete”.

POLITIKA – “Šinzo Abe smrtno ranjen na predizbornom skupu”, o atentatu na bivšeg premijera Japana. “SVM spreman da bude deo parlamentarne većine”, kaže za list predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

SRPSKI TELEGRAF –  “S leđa ubili prijatelja Srbije”, o ubistvu bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. List piše o protestima, štrajkovima i političkim dešavanjima u brojnim evropskim zemljama “Gori Evropa”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

2007 –  Za sedam svetskih čuda novog sveta proglašeni su: Kineski zid, rimski Koloseum, indijski Tadž Mahal, Makču Pikču (Kusko, Peru), kip Hrista Spasitelja iz Rio de Žaneira (Brazil), drevni grad Petra u Jordanu i Čičen Ica (Jukatan, Meksiko).

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će ujutru biti oblačno sa kišom, pre podne očekuje se prestanak padavina na severu, posle podne u centralnim, a uveče i u ostalim krajevima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Više padavina očekuje se ujutru i pre podne na jugoistoku i istoku zemlje gde su mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Najniža temperatura od 14 do 18, a najviša od 19 do 26 stepeni, vetar slab i umeren, povremeno i jak severni i severozapadni, posle podne u slabljenju.

U Beogradu će ujutru biti oblačno sa kišom, posle podne prestanak padavina. Najniža temperatura oko 16, a najviša oko 25 stepeni.