Rat u Ukrajini: Granatiranje delova Dnjepropetrovske oblasti; Severodonjeck “na ivici humanitarne katastrofe”; samit G20 u znaku ruske invazije

0
EPA-EFE/STR

Sto trideset šesti dan rata u Ukrajini. Ruske snage granatirale su Ingulecki okrug Krivog Roga, najvećega grada u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti. Vladimir Putin je upozorio Zapad na opasnost od novog rasta cena hrane i enegrenata u svetu, zbog sankcija Moskvi. Ukrajina neće odustati od teritorija u zamenu za mir sa Rusijom, poručio je Vladimir Zelenski. Duboki jaz između Istoka i Zapada oko Ukrajine, pokazao se i na sastanku G20 u Indoneziji.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

20.13 – Ujedinjene nacije su saopštile da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i jednak udeo krivice za napad koji se dogodio na starački dom u Lugansku, gde su desetine starijih i invalidnih pacijenata bile zarobljene bez vode i struje.

17.19 – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba obratio se putem video linka učesnicima međunarodnog Dubrovnik foruma i rekao da se Ukrajina ne bori samo sa sebe, već i za čitavu Evropu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja, prenosi Hina.

15.54 – Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Ukrajini uništen hangar sa američkim haubicama M777.

15.11 – Direktor ruske agencije za svemirska istraživanja “Roskosmos” Dmitrij Rogozin rekao je da ne namerava da vodi bilo kakve razgovore sa šefom američke agencije za svemirska istraživanja (NASA) Bilom Nelsonom dok ne budu ukinute sankcije.

14.30 – Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je tokom razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem izrazio zabrinutost zbog odnosa Pekinga sa Moskvom.

“U ovom trenutku svi moramo da osudimo rusku agresiju”, poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Indoneziji posle razgovora sa kineskim ministrom.

13.31 – Ruske snage izvele su više od 20 napada na istoku Ukrajine uprkos izveštajima da su napravile operativnu pauzu, izjavio je danas regionalni guverner Sergij Hajdaj.

11.54 – Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas Kinu da osudi rusku “agresiju” u Ukrajini.

“Ovo je zaista vreme kada svi treba da ustanemo, kao što su to činile zemlje G20 jedna za drugom, da osudimo agresiju i zahtevamo, izmedju ostalog, da Rusija dozvoli pristup hrani blokiranoj u Ukrajini”, rekao je Blinken.

11.04 – Ukrajina obnavlja i proširuje neke od svojih davno zatvorenih rečnih luka na Dunavu kako bi olakšala izvoz žitarica zbog ruske blokade Crnog mora, piše Gardijan.

10.33 – Analiza…

9.23 – Načelnik Luganske regionalne administracije Serhij Gajdaj izjavio je da ruske snage nastavljaju ofanzivu zapadno od Lisičanska.

Kaže da Rusi pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigli manje uspehe.

Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Unian.

9.00 – Reakcije na reakcije…

8.03 – Ruske snage granatirale su Ingulecki okrug Krivog Roga, najvećeg grada u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Prema njegovim rečima, u granatiranju je poginula jedna žena, a dve osobe sa ranama od gelera su hospitalizovane.

“Oštećena je škola i nekoliko kuća. Izgoreo je automobil parkiran u blizini”, naveo je Rezničenko.

8.00 – Kratki rrezime:

  • Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti tvrdi da je situacija u Severodonjecku “na ivici humanitarne katastrofe” i da grad pljačkaju ruske trupe.
  • Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će situacija na globalnom tržištu hrane i energenata biti izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada. Dodao je da bi da produžavanje sankcija Rusiji moglo da dovede do katastrofalnog rasta cena energenata i da bi to naštetilo domaćinstvima širom Evrope.
  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ističe da teritorijalni ustupci neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.
  • Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija 
  • Nema zajedničkog jezika oko Ukrajine – među ministrima 20 najvećih svetskih ekonomija.
  • “Rusija neće trčati ni za kim sa predlozima za sastanke”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući mogućnost razgovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama ministarskog sastanka G20. Nakon svog obraćanja, Lavrov je napustio napustio samit.

(Gardijan, BBC, Rojtes, Beta)