O čemu ćete pričati danas: Korona zahuktavanje, nove “realne pretnje” u Kabulu, buran uvod u inauguraciju Joanikija

0

Dobro jutro,

Vreme je oktobarsko, vesti su jesenje, stanje uma opet donekle koronirano. Evo o čemu će se, ako baš mora da se priča, danas razgovarati (nadamo se ispod maski).

KORONA ZAHUKTAVANJE

U Srbiji se pogoršava epidemijska situacija – virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 2.314 osoba, a testirano je više od 12.506 ljudi. Od posledica zaraze preminulo je još 9 osoba.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 1.101 hospitalizovani pacijent. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 74 osoba.

Кoordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da je vidno povećano interesovanje građana za vakcinaciju trećom dozom i da je, zaključno sa petkom, 120.000 građana Srbije primilo treću dozu.

“Кorona se otela kontroli. Ostavili smo joj vreme da mutira i da može da pređe u delta soj koji se brzo širi. Кorona, ako joj ostavite vreme, ona će preći u oblik koji će se brzo širiti, jer želi da preživi. Broj građana koji nisu vakcinisani su najugroženiji i treba da budu svesni toga”, kaže dr Zoran Bekić.

Nestabilna i zabrinjavajuća – tako lekari u Novom Pazaru opisuju epidemijsku situaciju u gradu koji bi se mogao nazvati jednim od novih “žarišta”.

A nadali smo da više nikada gradove nećemo tako klasifikovati.

NOVE “REALNE PRETNJE I OPASNOSTI” U KABULU

Američke vlasti upozorile su na “specifičnu i verodostojnu” pretnju u blizini aerodoma u Kabulu i pozvale svoje državljane da napuste to područje posle nedavnog napada u kojem je poginulo više od 100 osoba.

“Zbog specifične i verodostojne pretnje, svi američki državljani u blizini kabulskog aerodroma bi trebalo da napuste to područje što pre”, saopštila je u subotu ambasada SAD u Kabulu.

Pretnja se odnosi na južni i severozapadni deo aerodroma kao i na područje u blizini benzinske pumpe kod aerodroma, dodala je ambasada.

Niz pretnji bombom poremetile su poslednjih dana operaciju evakuacije Amerikanaca na aerodomu u Kabulu. Amerikanci su bili primorani na saradnju sa talibanima koji su polovinom avgusta preuzeli vlast u Avganistanu.

Američki predsednik Džozef Bajden u subotu je upozorio da je moguć još jedan teroristički napad na aerodromu u roku od 24 do 36 sati i da je situacija na tom području izuzetno opasna.

U napadu džihadista Islamske države na aerodrom u Kabulu u četvrtak je poginulo više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

ŠTA SE DOGAĐA U CRNOJ GORI

Crnogorski premijer Zdravko Kriovkapić rekao je juče da je izjava predsednika države Mila Đukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.

Reagujući na jučerašnji apel Đukanovića da se ne insistira na ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da taj čin bude obavljen u nekom drugom hramu, Krivokapić je rekao da je “apsolutno pravo” Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu Mitropolije na Cetinju, prenose podgoričke Vijesti.

“Gde će toga dana biti predsednik Đukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”, naveo je Krivokapić.

Dodao je da će država obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo da obavi ustoličenje na Cetinju.

Krivokapić je rekao i da Đukanović, kao predsednik države, “mora već jednom da nauči da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju”.

Mitropolit Joanikije: “Poruka protivnika ustoličenja je podmukla i tužna, ako neće mir uzeće prokletstvo…”

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije juče je poruku protivnika njegovog ustoličenja na Cetinju nazvao podmuklom i tužnom, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

“A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gde ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno. Ali, lako je meni sve to. Znam kako je prošao moj prethodnik. On je mučenik bio za trideset godina svoje arhijerejske službe u Crnoj Gori, živi mučenik i paćenik. Ali je bio Božji čovjek, pa je to nosio. Imao je uvek osmeh veličanstveni. Kao da te sunce greje sa njegovoga lica. A znamo koliko je patio. Ja znam, svedok sam”, istakao je Joanikije koji je kako se navodi na sajtu MCP danas služio liturguju u manastiru Morača, povodom Uspenja Presvete Bogorodice, slave tog manastira, prenosi Vijesti.

Ustoličenje Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru. Joanikije je danas poručio da “neće nigde drugo da traži svoj tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio”.

“To je onaj tron koji pripada ovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je svetosavski tron”, rekao je Joanikije.

Dodao je da takođe nije hteo da odlaže ustoličenje.

OSTALE VESTI

Makron insistira na formiranju zaštićene zone u Kabulu

Francuska i Velika Britanija sutra će se u UN založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se sprovodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u intervjuu za list “Žurnal di dimanš” (Le Journal du Dimanche).

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u ponedeljak će održati sastanak o Avganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN, bezbedne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Makron.

“To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da deluju u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na talibane”, dodaje Makron.

Operacije evakuacije Avganistanaca koji beže od talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će se 31. avgusta američke snage u potpunosti povući iz Avganistana.

Francuska je u petak uveče završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uveče.

Makron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa talibanima o zaštiti i evakuaciji Avganistanaca posle 31. avgusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa talibanima, kako bi bile nastavljene operacije vazdušnog prevoza onih koji žele da napuste Avganistan.

Makron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susednih zemalja.

Singapur postao zemlja sa najviše vakcinisanih

Singapur je u potpunosti vakcinisao 80 posto od svojih 5,7 miliona stanovnika protiv kovida-19, izjavio je tamošnji ministar zdravlja. Time je Singapur postao zemlja sa najviše vakcinisanih u svetu što će mu omogućiti dalje ublažavanje mera.

„Prešli smo još jednu prekretnicu kada je 80 posto našeg stanovništva u potpunosti vakcinisano sa dve doze“, objavio je ministar zdravlja Ong Je Kung na Fejsbuku.

To daje tom ostrvskom gradu-državi najveći postotak potpuno vakcinisanih na svetu, navodi agencija Rojters.

Vlasti su ranije rekle da će dodatno ublažiti ograničenja uvedena u cilju suzbijanja širenja kovida-19 nakon što se u potpunosti vakciniše 80 posto stanovništva.

Ubici Roberta Kenedija odobrena uslovna sloboda posle 50 godina

Ubica američkog senatora Roberta Kenedija Sirhan Sirhan, biće pušten na uslovnu slobodu posle 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kenedijevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju, preneo je danas Glas Amerike.

Ta odluka je velika pobeda za 77-godišnjeg zatvorenika kojem je 15 puta odbijen zahtev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uslovnu slobodu razmatraće ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmeni.

Daglas Kenedi (Douglas), koji je bio dete kada mu je otac ubijen 1968, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja pretnju.

“Uspeo sam da se vidim oči u oči sa Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam ceo život živeo u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju”, rekao je Daglas Kenedi.

Njujorški senator i brat ubijenog predsednka Džona F. Kenedija, ubijen je 6. juna 1968. u hotelu Ambasador u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka pošto je proglasio pobedu na stranačkim izborima Demokratske stranke u američkoj saveznoj državi u Kaliforniji.

Sirhan je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne seća ubistva.

Njegov advokat potvrdio je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sirhan danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo toj odluci, dodaje VoA.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradski dnevni listovi u izdanjima za nedelju, 29. avgust, najviše pišu o početku nove školske godine, situaciji u vezi sa epidemijom korona virusa, tenzijama u Crnoj Gori i odnosu vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

ALO – Pod naslovom “Sveštenik otkrio veliku tajnu Milana Gutovića”, list piše o omiljenom glumcu koji je u subotu sahranjen u porti mesne crkve u Kumodražu.

BLIC – Istraživanje lista o efektima održavanja onlajn nastave “Koliko deca zaista mogu da nauče u onlajn nastavi?”. Izveštaj sa Filmskih susreta u Nišu “Kičiću Mandina nagrada za komediju”.

VEČERNJE NOVOSTI – Intervju sa ministrom prosvete Brankom Ružićem “Školska godina počinje himnom”. List piše o istorijatu SPC u Crnoj Gori “Pod Lovćenom za 8 vekova 56 vladika”. O sahrani glumca Milana Laneta Gutovića “Zbogom Lane, hvala za smeh”.

KURIR – List prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića “Aman, ljudi, ostavite mi decu na miru”. Povodom zaplene 1,4 tone kokaina u Crnoj Gori “Budo Banana švercovao tonu i po droge za škaljarski klan”.

POLITIKA – U temi nedelje list podseća da je šest decenija prošlo od održavanja samita nesvrstanih u Beogradu “Srbija ne zaboravlja nesvrstane prijatelje”. Razgovor nedelje sa doktorom Georgisom Konstantidisom “Zbog zatucanosti roditelja malo je dece imunizovano”.

SRPSKI TELEGRAF – Na naslovnoj strani list izdvaja izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenu ambasadoru SAD Entoniju Godfriju, povodom pojedinih reakcija na odluku društvene mreže Tviter da označi medije koji su pod kontrolom Vlade Srbije “Godfri, zašt može Tviter a ne može Srpski telegraf”.

NA DANAŠNJI DAN

1521. – Turci su pod komandom sultana Sulejmana Veličanstvenog osvojili Beograd i proglasili ga za sedište Smederevskog sandžaka

1885. – Nemački inženjer Gotlib Dajmler patentirao je prvi motocikl

1958. – Rođen Majkl Džozef Džekson

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi broj Nedeljnika je na kioscima još od četvrtka. Uz svaki primerak na poklon dobiajte Mond diplomatik na srpskom.