Dobro jutro,

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

Nakon što je Nensi Pelosi, predsedavajuća američkog Predstavničkog doma, posetila Tajvan, ne smiruju se tenzije i protesti Kine, koja smatra Tajvan svojim delom teritorije.

Vlada Crne Gore je juče potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a ubrzo nakon toga usledila je incijativa Demokratske partije Socijalista Mile Đukanovića za izglasavanje nepoverenja manjinskoj vladi Dritana Abazovića.

OLUJA

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Time su su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na prognane i stradale u akciji Oluja biće održana večeras na Trgu slobode u Novom Sadu, a prisustvaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za žrtve akcije Oluja biće održan pomen u Crkvi svetog Marka u Beogradu, u 11 sati, kao i u prokupačkoj Crkvi svetog Prokopija i drugim mestima u Srbiji. 

O nestalim u operaciji Oluja govoriće pedsednik Komisije za nestala lica vlade Srbije Veljko Odalović i predstavnici Udruženja porodica nestalih, na konferenciji za novinare. 

U Hrvatskoj se centralna manifestacija obeležavanja godišnjice akcije Oluja i ove godine održava 5. avgusta u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz celodnevni program. Uoči proslave predsednik Hrvatske Zoran Milanović u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga večeras u Kninu priređuje svečani prijem na kom će uručiti odlikovanja i unapređenja pripadnicima oružanih snaga.

Akcija Oluja ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

TAJVAN

Kina je počela danas vojne vežbe oko Tajvana, objavila je javna kineska televizija CCTV, najveće manevre ikad organizovane oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

„Vežbe počinju“, navela je CCTV u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Veijbo (Weibo).

Vežbe su odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, što je Kina smatrala ozbiljnom provokacijom. Iako je Pelosi bila na ostrvu manje od 24 časa početkom ove nedelje, ona je izazvala bes Pekinga s obzirom da je najviši američki zvaničnik koji je došao u Tajpej u poslednja 24 časa. Ona je tokom posete istkla da SAD neće napustiti ostrvo kojim upravlja demokratski režim i koje živi pod stalnom pretnjom invazije kineske vojske. Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Kineske vojne vežbe koje su počele danas obuhvataju šest zona oko Tajvana, na vrlo frekventnim komercijalnim rutama. Trajaće do nedelje u podne, navela je javna televizija. Tajvanska vojska je saopštila da se „priprema za rat bez traženja rata“. Prema listu Global Tajms, koji se poziva na vojne analitičare, obim vežbe je „bez presedana“ jer će rakete prvi put nadletati Tajvan. 

„Prvi put će kineska vojska sprovoditi artiljerijska gađanja sa bojevom muncijom i dugog dometa iznad Tajvanskog tesnaca“, naveo je dnevnik.

Vežbe će se održavati u nizu zona koje okružuju Tajvan, ponekad samo 20 kilometara od tajvanske obale. Kineske vojne vežbe biće najveće vežbe usmerene ka Tajvanu od 1995. godine.

Tada je Kina ispalila rakete tokom velike vojne vežbe, kojom je iskazala nezadovoljstvo posetom tadašnjeg tajvanskog predsednika Li Teng Huija Sjedinjenim Američkim Državama. Za Kinu ove vežbe predstavljaju potrebnu i legitimnu meru posle posete Nensi Pelosi. 

„SAD su provokatori, a Kina je žrtva. Kina je u situaciji legitimne odbrane“, rekla je novinarima portparolka kineskog minstarstva spoljnih poslova.

CRNA GORA

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je juče u Podgorici, a ugovor su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije, javile su podgoričke Vijesti. Premijer Crne Gore Dritan Abazović je nakon potpisivanja sporazuma izjavio je da mu je čast  i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvorim ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja. Kako je rekao, taj proces je predugo trajao.

“Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list”, istakao je premijer. 

Dodao je da Vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

“I da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Verujem da smo stavili tačku na izazov, ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC i verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja”, zaključio je Abazović.

Na fotografiji koju je na Telegramu objavio Abazović se vidi da su potpisivanju prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Patrijarh Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave. Mediji su, kako navode Vijesti, ranije najavili da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

“Termin potpisivanja ne znam, ali mislim da se taj proces treba dovesti do kraja. Treći avgust kao datum potpisivanja po meni je dezinformacija jer datum još nije preciziran”, rekao je Abazović u nedelju.

U međuvremenu, klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepoverenju 43. Vladi Crne Gore. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju klubova, razloga za podnošenje predloga je izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, “a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa koja traje”.

“Dalje, ignorantskim postupanjem predsjednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet”, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Dodaje se da je na kraju obrazloženja predloga zaključeno da je, “zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno”. Manjinskoj Vladi premijera Abazovića podršku u parlamentu pruža DPS predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

I DRUGE VESTI

Beograd: Danas tretman komaraca na Adi Ciganliji, Košutnjaku, Topčideru…

Gradska čistoća saopštila je da danas nastavlja sa suzbijanjem odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda uređajima sa zemlje i apelovala na građane da ekipama omoguće rad. Od 20.00 do ponoći obavljaće se tretman suzbijanja na lokacijama Ada Ciganlija, Makiš, Košutnjak, Topčider, Nasip 45, Ostružnički most, Surčinsko polje, Ledine, Surčin i Retenzija. Zemun – Donji grad, Zemun – Gornji grad, blokovi 44, 45, 70, 70A, Staro sajmište, Ušće, Park prijateljstva, Čukarička padina i Banovo brdo su takođe lokacija na kojima će se raditi.

Preparat koji se koristi za tretman termalnog zamagljivanja odraslih jedinki komaraca sa zemlje ima neophodnu registraciju Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

SAD, NATO, Finska i Švedska

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji broji sto mesta, odobrio je sinoć pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata u jeku vojne kampanje koju Rusija duže od pet meseci vodi protiv susedne Ukrajine, prenosi Glas Amerike.

Jovanović: Podržaću dobre predloge vlasti, ne bavim se politikom zato što volim ili mrzim Vučića 

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da ne vidi razlog da ne podrži nešto u Skupštini što smatra da je dobro za zemlju, navodeći da „ne razume taj stav da se unapred sve odbija“.

„Ja se bavim politikom zbog politike i ideja koje imam, a ne zato što volim ili mrzim Vučića, pa onda, recimo, neću da glasam za vraćanje vojnog roka. Takav način razmišljanja za mene predstavlja čistu besmislicu“, rekao je Jovanović za list Nova.

Vesić (SNS): Političke rasprave da se vode u parlamentu, a ne na ulici 

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić danas je izrazio nadu da će ubuduće sve političke rasprave da se vode u parlamentu, a ne na ulici. Ocenio je za Televiziju Prva da je dobro što se opozicija koja je bojkotovala prošle izbore vratila u Skupštinu Srbije, odnosno što je učestvovala na aprilskim izborima.

„To znači da su i one stranke koje su pokušavale da uzmu vlast na ulici, koje su mislile da mogu da uzmu vlast bez odluke građana, sada shvatile da je parlament mesto za raspave“, rekao je on.

Pojačan saobraćaj, promenljivo zadržavanje na graničnim prelazima 

Prolazak većeg broja stranih državljana kroz Srbiju doprinosi pojačanom saobraćaju, zbog čega će u narednim danima vozačima biti potrebna pažljivija vožnja jer se srazmerno gustini saobraćaja povećava i broj saobraćajnih nezgoda, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Česti su zastoji u saobraćaju, zadržavanja mogu biti promenljiva i na graničnim prelazima i naplatnim rampama te će vozačima biti potrebno i više strpljenja usled nepredviđenih zastoja. Nema zadržavanja na naplatnim stanicama na autoputevima.

Na graničnim prelazima putnička vozila čekaju na ulazu na prelazu Gradina 30 minuta, na izlazu na prelazu Gostun 40 minuta i na prelazu Špiljani 30 minuta. U izveštaju AMSS-a jutros nisu navedeni podaci za granične prelaze Batrovci, Šid, Horgoš i Kelebija, ali je istaknuto da je promet povećan i da je vreme zadržavanja zbog granične procedure promenljivo.

VESTI IZ SPORTA

Het-trik Bukarija za ubedljivu pobedu Zvezde nad Pjunikom

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su na stadionu „Rajko Mitić“ ekipu Pjunika sa 5:0, u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Golove za crveno-bele postigli su Osman Bukari u 29, 44. i 70. minutu, Kings Kangva u 33. i Stefan Mitrović u 78. minutu.

Pobednik ovog dvomeča u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona igra protiv boljeg iz duela u kojem se sastaju Makabi iz Haife i Apolon iz Limasola. Izraelski tim je prvi meč na svom terenu dobio rezultatom 4:0.

ŠTA PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

ALO – „Degenek: Oluja ne sme da se ponovi“, o 27. godišnjici akcije hrvatske vojske „Oluja“ i proterivanju Srba. List piše o Temeljnom ugovoru SPC i crnogoroske vlade u tekstu pod naslovom „Potpisan Temeljni ugovor“.

BLIC – List piše o obeležavanju godišnjice masovnog proterivanja Srba iz Krajine „Oluja“. „Lukašenko priča šta Putin misli“, o izjavi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da Srbija „ne može da sedi na dve stolice“.

VEČERNJE NOVOSTI – „Pečat države čuva hramove“, o potpisivanju Temeljnog ugovora između SPC i crnogorske Vlade. O hapšenju supružnika, radnika MUP-a i BIA, osumnjičenih za šverc kokaina „Prenosili kokain za Zvicera i Belivuka“.

DANAS – O najavljenoj pomoći države za majke pri kupovini prvog stana „Pomoć za kupovinu stana dobile samo četiri majke“. Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović o dodeli nacionalnih frekvencija za televizije „I ptice na grani znaju da Hepi, Pink, Prva i B92 nisu ispunile uslove“.

INFORMER – List piše o hapšenju, zbog sumnje da su umešani u šverc kokaina, pripadnice BIA i njenog supruga policajca u tekstu pod naslovom „Narko panduri“. „Mi ne volimo sport, volimo samo da pobeđujemo“, o stavu košarkaša Nikole Jokić.

KURIR – List piše o potpisivanju Temeljnog ugovora između SPC i crnogorske Vlade u tekstu pod naslovom „Porfirije i Dritan potpisali temeljni ugovor, Milo besan, hoće da ruši vladu“. List piše o 27. godišnjici akcije „Oluja“ u tekstu pod naslovom „Večna patnja“.

NOVA – Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović o vođenju konstitutivne sednice narodne skupštine „Sve što je rekao Vladeta je tačno, ali nije bilo ni mesto ni vreme za to“. List piše o sastanku patrijarha SPC Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića „Potpisan Temeljni ugovor Crne Gore sa SPC, Đukanović hoće da ruši vladu“.

POLITIKA – „Potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC“, o regulisanju statusa SPC u toj zemlji. List piše o najavljenim merama socijalne politike „Umanjeni računi za gas i struju za oko 200.000 siromašnih“.

SRPSKI TELEGRAF – „Porfirije pomiritelj“, o Temeljnom ugovoru koji su potpisale SPC i crnogorska vlada. „Pada narko mafija u MUP“, o hapšenju pripadnice BIA i njenog supruga policijaca zbog sumnje da su umešani u šverc kokaina.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1789 – Parlament Francuske je, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1944 – Gestapo je u skrovištu u Amsterdamu uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven je dnevnik 14-godišnje Ane Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1995 – Hrvatska vojska je, u operaciji „Oluja“, ušla u srpsku enklavu (Republika Srpska Krajina), zonu pod zaštitom UN. Oko 250.000 Srba napustilo je svoje domove i krenulo, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

VREMENSKA PROGNOZA

U četvrtak u Srbiji vedro i toplo tokom celog dana. Ujutru od 17, tokom dana do 34 stepena. Očekuje nas sunčan i veoma topao dan. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni.

Najniža temperatura od 13 do 21, najviša dnevna od 31 do 34 stepena. Toliko će biti i u Beogradu, uz sunce tokom čitavog dana.

U izveštaju su korišćene vesti agencije Beta.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.