O čemu ćete pričati danas: Erdogan u Srbiji, Porfirije kaže da je otkazivanje Evroprajda ispravno i povećana cena mleka

0
Beta/(AP Photo/Armin Durgut)

Dobar dan,

Pred nama je sunčan dan koji će obeležiti poseta turskog predsednika Srbiji koji je sinoć doputovao u našu zemlju.

Juče je Vlada Srbije povećala maloprodajnu cenu mleka, a Beogradske elektrane predložile da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone u Beogradu.

Pogledajte i druge najvažnije vesti ovoga jutra.

NAJVAŽNIJE VESTI

Erdogan u Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Beograd gde će sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima i otvoriti srpsko-turski privredni forum.

Na aerodromu “Nikola Tesla” Erdogana, njegovu suprugu Eminu Erdogan i delegaciju dočekao je lično predsednik Vučić.

Pored predsednika Vučića, turskog predsednika su dočekali i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prenosi RTS.

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbije Erdogan će danas razgovarati sa srpskim kolegom Vučićem, a sastanak će biti nastavljen sa članovima delegacija dve zemlje.

Biće potpisano više sporazuma o saradnji, posle čega će se dvojica predsednika obratiti medijima, a potom će otvoriti Srpsko-turski biznis forum.

Erdogan je u Beograd doputovao u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a  8. septembra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Kako je najavila turska agencija Anadolija, od Erdoganove posete očekuju se dodatni pomaci u već dobroj saradnji državama regiona u političkom i ekonomskom smislu.

Porfirije o Evroprajdu: “Otkazivanje smatram ispravnim”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije oglasio se povodom najave da će u Beogradu biti održan Evroprajd i naveo da otkazivanje ove manifestacije smatra ispravnim.

Porfirije ističe da je ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu, gde živi srpski narod, došlo do polemika, kontroverza i sukoba zbog najave da će se u Beogradu održati Evroprajd, navodi se u saopštenju.

„Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim. U dušu nas pravoslavnih hrišćana je usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom“, naveo je on.

Organizatori Evroprajda: Patrijarh svojom izjavom produbio podele

Organizatori Evroprajda ocenili su da je izjavom kojom je podržao najavljeno otkazivanje te LGBT manifestacije u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije “samo produbio podele, kontroverze i sukobe”.

Odbacili su ocene da “grubo promovišu” ono za šta se bore.

“Mi nikome ništa ne namećemo, već samo želimo, kako kaže i sam patrijarh Porfirije, bogomdarovanu slobodu da živimo život dostojan čoveka i gradjanina. Verujemo kako upravo proglašavanje ljudi drugačije orijentacije zlim doprinosi javnom žigosanju koje može da rezultira nasiljem i progonom, što se pre svega protivi načelima SPC”, naveli su organizatori Evroprajda. 

Dodali su da je život u ljubavi i toleranciji sa svakim čovekom, “jedna od temeljnih hrišćanskih vrednosti i jedan od glavnih povoda za organizaciju Evroprajda”. 

Vlada povećava najvišu maloprodajnu cena mleka

Izmenama Uredbe o o najvišoj ceni životnih namirnica, Vlada Srbije propisala je novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka, potvrđeno je RTS-u. Dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će najviše koštati 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara. Zabranjen izvoz do kraja meseca.

Vlada je povisila maksimalnu cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara i smanjila maksimalnu trgovačku marža za sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto, prenosi RTS.

Uredbom se uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Na rafovima u prodavnicama ima mnogo manje mleka, a razlozi su uzročno posledični – povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka – u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da ne stvaraju zalihe i kupuju onoliko koliko im je potrebno.

Beogradske elektrane: Razmatraće se pomeranje početka i kraja grejne sezone

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane predložilo je danas 13 preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, medju kojima je i predlog da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone u skladu sa preporukama Ministartva rudarstva i energetike Srbije.

“Treba razmotriti pomeranje početka i kraja grejne sezone, saglasno kriznim uslovima”, naveo je u pisanoj izjavi direktor tog preduzeća Rade Basta.

Beogradske elektrane, kako je rekao, rade i radiće sve kako bi bile obezbedjene dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za gradjane i privredu Beograda.

Predlozi za štednju upućeni su, prema njegovim rečima, Gradu Beogradu kako bi dobila saglasnost.

Medju merama štednje je i preporuka da sa velikim potrošačima treba preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagodjen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, a treba preispitati i uslove isporuke potrošnje tople vode domaćinstvima.

KORONA VIRUS

 U prethodna 24 časa u Srbiji je preminulo 15 osoba od posledica infekcije korona virusom pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 16.765.

Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, prisustvo virusa potvrdjeno je kod još 3.461 od 14.822 testirane osobe.

Na bolničkom lečenju je 608 kovid pacijenata, 12 manje u odnosu na prethodni presek a na respiratorima je 27 pacijenata, jedan manje u odnosu na juče objavljene podatke. 

Smrtnost trenutno iznosi 0,73 odsto. 

Od početka epidemije, u Srbiji je testirano 10.744.153 uzorka a prisustvo virusa potvrdjeno je kod 2.300.688 uzoraka.

VESTI IZ SVETA

Nova britanska premijerka obećala da će izvući zemlju iz oluje

Liz Tras je i formalno postala nova britanska premijerka posle susreta sa kraljicom Elizabetom, koja joj je poverila da formira novu vladu.

Kraljica je primila Tras u dvorcu Balmoral u Škotskoj u okviru tradicionalnog zvaničnog procesa za preuzimanje dužnosti novih britanskih premijera. 

Njen susret sa kraljicom usledio je posle sastanka sa Borisom Džonsonom, koji je ranije danas kraljici podneo ostavku. 

Britanska premijerka Liz Tras rekla je u svom prvom govoru kao vodja zemlje da će se baviti pitanjima koja koče Britaniju i obećala je da će izvući iz “oluje”  zemlju suočenu sa velikom krizom troškova života.

U izjavi ispred Dauning strita 10, samo nekoliko sati pošto je kraljica Elizabeta druga zvanično imenovala za novu premijerku Tras je rekla da će se usmeriti na rešavanje britanske energetske krize, ekonomskih teškoća i  preopterećenog zdravstvenog sistema.

Obećala je da će raditi na tome da privreda raste i da Velika Britanije postane nacija kakvoj se teži ali je priznala da je zemlja suočena sa nekoliko globalnih teškoća zbog kovida-19 i rata u Ukrajini. 

Britanija se suočava sa najtežom krizom troškova života u više decenija, sa inflacijom iznad 10 odsto i skokom cena energije za firme i za domaćinstva.

Tras je pobedila u izboru za šefa svoje Konzervativne stranke što znači da automatski postaje premijer pošto stranka i dalje ima parlamentarnu većinu. Ona zamenjuje Borisa Džonsona na čelu partije i zemlje koji je podneo ostavku u julu posle niza skandala.

SAD: Gašenje Severnog toka nije povezano sa zapadnim sankcijama

Rusija je “izabrala da zatvori” gasovod Severni tok koji snabdeva Evropu i “očigledno je pogrešno” povezivati ovo gašenje sa zapadnim sankcijama kao što to čini Moskva, reagovao je Predstavnički dom.

“SAD i Evropa rade zajedno na obezbedjivanju dovoljnog snabdevanja”, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, obećavajući da će “evropske rezerve gasa biti pune po prvi put do zime”.

Šta se dešava oko Zaporožja

Ruski ambasador u UN izrazio je žaljenje tokom sastanka Saveta bezbednosti što izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne ukazuje na odgovornost Ukrajine, na koju Moskva poziva jer je optužuje da je bombardovala nuklearnu elektranu u Zaporožju.

“Žalimo što u vašem izveštaju izvor ovih bombardovanja nije direktno naveden”, izjavio je Vasilij Nebenzia, smatrajući da je ovaj izveštaj koji je Savetu predstavio šef IAEA Radael Grosi “potvrda da jedina koja po bezbednost potoji dolazi od granatiranja i sabotaže od strane ukrajinskih oružanih snaga”.

IAEA je danas pozvala Rusiju i Ukrajinu da uspostave “zonu nuklearne bezbednosti” oko elektrane u Zaporožju tokom sve većeg straha da bi borbe mogle da izazovu uklearnu katastrofu.

Tim IAEA posetio je prošle nedelje nuklearnu centralu u Zaporožju nakon čega je saopštio da “granatiranje na licu mesta i u njegovoj blizini treba odmah prekinuti kako bi se izbegla bilo kakva dalja oštećenja elektrane i pratećih objekata, radi bezbednosti operativnog osoblja”.

“Ovo zahteva saglasnost svih relevantnih strana o uspostavljanju nuklearne bezbednosne i bezbednosne zaštitne zone oko ZNPP”, navedeno je u saopštenju.

SPORT

Siniša Mihajlović nije više trener Bolonje

Srpski fudbalski trener Siniša Mihajlović nije više trener Bolonje, potvrdio je taj italijanski klub.

“Ova odluka je, nažalost, postala neizbežna, uprkos snažnoj emetivnoj vezi koja je stvorena sa klubom i celim gradom u ove emotivne i dramatične tri i po godine”, saopštila je Bolonja.

Bolonja je ove sezone osvojila samo tri boda pošto je na pet utakmica u Seriji A upisala tri remija i dva poraza i jedan je od šest klubova bez pobede od početka sezone.

Bivši selektor Srbije je prvi put imenovan za trenera Bolonje 2008. godine, a u klub se vratio u januaru 2019. Njegova veza sa navijačima i igračima tog kluba postala je još jača nakon što mu je u julu te godine dijagnostifikovana leukemija.

Nakon tri kruga hemoterapije i transplantacije koštane srži, potpuno se oporavio, ali je morao da se vrati u bolnicu u junu ove godine pošto se bolest vratila.

Mihajlović je tokom boravka u bolnici bio u stalnom kontaktu sa svojim osobljem i timom.

Na klupi Bolonje, 53-godišnji Mihajlović je upisao 43 pobede, 34 remija i 53 poraza.

ŠTA PIŠU NOVINE

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-555-od-1-septembra/

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja od srede pišu o reakcijama na izjavu patrijarha Porfirija koji je podržao otkazivanje Evroprajda, poseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu kao i o nestašici mleka u Srbiji. 

BLIC – U tekstu “Milo napao Srbiju, SPC uporedio sa paravojnim grupama” o izjavi crnogorskog predsednika Mila Djukanovića.

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom “Evroprajd štetan i ruši naš integritet” list prenosi izjavu patrijarha Porfirija. U tekstu “Vučić govori na Ist Riveru” o učešću predsednika Srbije na sednici Generalne skupštine UN 20. septembra. O nestašici mleka u tekstu “Država daje garancije: biće mleka”.  

DANAS – U tekstu “Evroprajd, kontrašetnja, defile i formula u istom danu” list piše da će promocija diplomaca Vojne akademije biti održana istog dana za kad je zakazan Evroprajd. 

NOVA – “Vučić i Kurti idu uskoro kod Šolca”, list najavljuje sastanak u Berlinu na temu Kosova. 

POLITIKA – “Pismo Šolca i Makrona je vredjanje inteligencije”, kaže za list predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

VREMENSKA PROGNOZA

Ujutro u većem delu vedro, ponegde po kotlinama kratkotrajna magla, a na severoistoku umereno oblačno. U toku dana pretežno sunčano i toplo, a uz promenljivu oblačnost posle podne i uveče slaba kratkotrajna kiša moguća je ponegde na zapadu i jugozapadu Srbije. Vetar slab i umeren, na jugu Banata kratkotrajno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 9 do 18, a najviša od 27 do 31 stepen

NA DANAŠNJI DAN

1940 – Nemačka avijacija pod komandom Hermana Geringa počela je bombardovanje Londona. Prvog dana poginulo je više od 300 ljudi.

1991 – U Hagu je počela Međunarodna mirovna konferencija o Jugoslaviji. U radu konferencije učestvovali su svi članovi Predsedništva SFR Jugoslavije, predsednik savezne vlade i šestorica predsednika jugoslovenskih republika. Predsedavajući Konferencije, na kojoj je usvojena Deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, bio je lord Karington.

PREPORUKA ZA ČITANJE

*U ovom izveštaju korišćene su vesti agencije Beta