O čemu ćete pričati danas: Dan do ustoličenja na Cetinju, Srbija proizvodi kinesku vakcinu, još jedno finale odbojkašica

0
Fotografija: Igor Šljivancanin / BETA

Dobro jutro,

“Delta steže obruč” je zanimljiva izjava jednog od lekara iz Kriznog štaba, koja potvrđuje defanzivan stav prema koronavirusu, iako ne prođe ni dan kad lekari ne pozivaju na vakcinaciju – jer to bi bila promena pristupa.

Danas će protiv Luksemburga kvalifikacije za Mundijal u Kataru nastaviti fudbalska reprezentacija Srbije, tim koji iz godine u godinu radi na “promeni pristupa”. I danas će, usred Beograda, igrati odbojkašice Srbije koje ne bi trebalo da ikada promene pristup jer ovaj donosi pobede i medalje.

Ali realno, ko bi do finala, o tome govorio.

Sutra je finale “operacije Ustoličenje”, a događaj koji će se odviti na Cetinju i kojim će biti ustoličen novi Mitropolit, izazvao je “socijalnu nestabilnost” u Crnoj Gori.

DAN DO USTOLIČENJA

Jedna strana govori o tome da želi mir, ali da ga neće biti ako druga strana uradi ono što radi vekovima, na mestu na kom to radi vekovima.

Druga strana želi mir, ali tvrdi da je ne bi iznenadilo da mira ne bude ako prva strana pokuša da spreči da druga strana uradi ono što radi vekovima, na mestu na kom to radi vekovima.

Treća strana, nezavisna, Srpska pravoslavna crkva, kaže da neće “rat sa braćom”, ali da bi braću moglo da stigne prokletstvo ako bude problema.

Podela u Crnoj Gori može se lako sublimirate vestima koje su juče došle iz te zemlje, a koje podrazumevaju sintezu poruka jedne ili druge strane, koja god vam strana bila prva.

SRBIJA PROIZVODI KINESKU VAKCINU

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja, rekao je prilikom dočeka isporuke na aerodromu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U Srbiji će se proizvoditi ista vakcina kao u Кini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, rekao je Lončar koji je supstance dočekao sa ambasadorkom Кine u Srbiji Čen Bo.

Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

“Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza vakcina do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude višak i za izvoz u region”, poručio je ministar.

Dodaje da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

“Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, a proizvodiće se oko tri miliona doza vakcina mesečno. Nemamo naznake da će se korona uskoro zaustaviti sve više ukazuje na to da ćemo morati da živimo sa koronom i da ćemo morati sa našim partnerima da pronađemo način da taj izazov prevaziđemo, a ono što je za sad jedino sigurno da pomaže to su vakcine i to je vakcinacija”, istakao je Lončar.

Ministar je ukazao na to da je Srbija spremna da nastavi borbu protiv pandemije, te da se nada da će građani pomoći u toj borbi i odazvati se na vakcinaciju.

“Ovo je realizacija sporazuma predsednika Aleksandra Vučića i kineskih partnera kao i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po kom je 12. jula potpisan Memorandum o razumevanju u proizvodnji vakcine kineskog proizvođača Sinofarm u Srbiji”, rekao je ministar Lončar.

ODBOJKAŠICE U FINALU EP U BEOGRADU

Od “mita o dugačkim Srbima”, znate onima koji se nisu plasirali na Olimpijske igre, često ne vidimo pa i ne govorimo o “dugačkim Srpkinjama”, kojima mitovi nisu potrebni.

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva, nakon što su pobedile Tursku sa 3:1 (32:34, 28:26, 25:23, 25:13).

Najbolja igračica meča bila je Tijana Bošković koja je zabeležila 39 poena, a pratile su je Katarina Lazović i Milena Rašić sa po 11 poena.

Kod Turkinja su se izdvojile Ebrar Karakurt sa 23 i Eda Erdem sa 14 poena.

Srbija se u finale plasirala posle dva sata i šest minuta igre.

Srbija će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Italije i Holandije. Finale je na programu u subotu u Beogradu.

OSTALE VESTI

Koronavirus u Srbiji

Prema poslednjem preseku, potvrđena su nova 3.623 slučaja zaraze, a od posledica zaraze preminulo je još 17 osoba.

Najviše novozaraženih je u Beogradu – 915, a trocifren broj novobolelih imaju i Novi Sad 175, Кragujevac 162, Niš 147.

Najbolje oružje u borbi protiv koronavirusa je vakcinacija. Profesor imunologije Dušan Popadić rekao je da nemamo dovoljno vakcinisanih i imunih osoba u populaciji, a mere ne poštujemo, ne nosimo maske.

Studija je pokazala da oni koji su preležali imaju bolju zaštitu od onih koji su primili dve doze.

“Sticanje imuniteta kroz prirodnu infekciju veoma mnogo košta, košta u ljudskim životima”, kaže Popadić.

Prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta rekla je da nijednu studiju za kombinaciju vakcina kada je reč o trećoj dozi nije videla. Apeluje da se građani najpre vakcinišu sa prve dve doze vakcina.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će se na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Кriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivati od 6. septembra i u srednjim školama na teritoriji Grada Кragujevca i Opštine Veliko Gradište.

U režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica za koje je odluka doneta prošle nedelje.

Treći model nastave primenjuje se u srednjim školama u Opštini Tutin i u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Кosovo i Metohija.

“Crnogorski policajci nisu pomogli članovima BIA da ilegalno uđu u Crnu Goru…”

Uprava policije saopštila je da su dezinformacije koje su se pojavile u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da su crnogorski policijski službenici pomogli službenicima BIA da ilegalno uđu u Crnu Goru.

Pojedini mediji objavili su informaciju da je Goran Colić, načelnik Pete uprave BIA koja se bavi prisluškivanjem i tajnim praćenjem, ušao u Crnu Goru mimo evidencije na graničnom prelazu Gostun, te da su mu da ilegalno uđe u Crnu Goru pomogli pripadnici srpske granične policije, ali da je logističku podršku dobio i od pojedinaca iz crnogorske policije.

Mediji su objavili da je BIA instalirala ispred i u Cetinjskom manastiru svoju prislušnu opremu, opremu za ometanje mobilnog signala kao i video nadzor koji pokriva zonu oko manastira.

Mediji su objavili su informacije da na području Gostuna čeka 60-tak bivših pripadnika Kobri koji u toku noći, navodno, treba da uđu u Crnu Goru preko neregistrovanih graničnih prelaza i uz logistiku crnogorskih policajaca, da bi se onda uključili u konvoje autobusa koji dolaze iz Srbije, a idu ka Podgorici.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će primiti najmanje 50.000 evakuisanih Avganistanaca

Najmanje 50.000 evakuisanih Avganistanaca trebalo bi da bude primljeno u SAD posle pada Kabula u ruke talibana, izjavio je američki ministar bezbednosti Alehandro Majorkas.

Majorkas je rekao da je prijem Avganistanaca deo “trajne posvećenosti” Vašingtona ljudima koji su pomagali Amerikancima tokom rata u Avganistanu i drugima koji su ugroženi zbog dolaska talibana na vlast.

Više od 40.000 Avganistanaca već je prošlo bezbednosne provere i stiglo u SAD.

Za sada nije poznato koliko će ih još tačno doći u SAD ni koliko će trajati proces njihovog prebacivanja iz drugih zemalja, koje su ih privremeno prihvatile.

Od 15. avgusta, kada su talibani zauzeli Kabul i time preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, iz Avganistana je avionima evakuisano oko 130.000 ljudi, od kojih su mnogi još u tranzitnim zemljama.

Operacija “Londonski most” – otkriveni detalji

Britanska vlada pripremila je veliku bezbednosnu operaciju za upravljanje situacijom u slučaju smrti kraljice Elizabete Druge, piše Gardijan, dodajući da plan obuhvata i zamračenje društvenih mreža i zabranu retvitova.

O planovima britanske vlade, kodnog naziva operacija “Londonski most”, Gardijan je već pisao 2017. godine, a sada je kompletan uvid imao Politiko. U njima je detaljno isplanirano kako će izgledati sahrana ali i kako će se vlasti izboriti sa situacijom.

Strategija na socijalnim mrežama ima jednu od istaknutih uloga u planu, a njome je predviđeno da naslovna strana veb sajta kraljevske porodice bude obojena u crno, sa kratkim saopštenjem u kom se potvrđuje smrt kraljice Elizabete.

Takođe, sajt britanske vlade i sve stranice državnih institucija na društvenim mrežama imaće crni baner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan, a biće zabranjeni i retvitovi, osim u slučaju da to odobri šef komunikacija vlade.

U dokumentima su i planovi u vezi sa sahranom kraljice. Plan je da kovčeg u povorci krene od Bakingemske palate do Vestminsterske palate, gde bi trebalo da bude podignut na postolje, koje će biti otvoreno za javnost 23 sata dnevno tri dana. Кarte sa tačno određenim vremenskim terminom će se izdavati za VIP osobe.

Državna sahrana obaviće se 10 dana od smrti kraljice, a taj dan biće proglašen “danom nacionalne žalosti”, ali neće biti državni praznik. Ako se to dogodi tokom radnih dana, poslodavci mogu da zaposlenima daju slobodan dan. Ako padne na vikend, takva opcija neće postojati.

U dokumentima se takođe otkriva i da će civilni službenik u slučaju smrti kraljice premijera obavestiti sa “Londonski most je pao”, dok će smrt biti objavljena putem nacionalne novinske agencije PA mreža.

Planovi za operaciju “Londonski most” i operaciju “Prolećna plima”, u kojoj je isplanirano kako će princ Čarls stupiti na presto, sadrže i detalje o potencijalnoj ljutnji javnosti ako Dauning strit ne može da spusti zastave na pola koplja u roku od 10 minuta od objave smrti, s obzirom na to da ne postoji “oficir za zastave”.

Dokumenti su takođe pokazali i zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa načinom organizovanja ulaska značajnog broja turista, Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kako se nositi sa potencijalnim upozorenjima o terorizmu, i Ministarstva saobraćaja ako u glavnom gradu bude velika gužva.

Interno, taj dan će se nazivati “Dan D”, dok će svaki sledeći dan od sahrane nositi naziv “D + 1”, “D+2” i tako dalje. Britanski parlament i zakonodavna tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj prekinuće sa radom.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da organizuje salutiranje oružjem, koje bi trebalo da se održi na svim mestima predviđenim za salutiranje, a biće proglašena i dvominutna tišina, navodi Gardijan.

Britanski list takođe dodaje da se smatra da pojava dokumenata ne odražava nikakvo pogoršanje zdravstvenog stanja kraljice, koja ima 95 godina.

ŠTA PIŠU NOVINE

Dnevni listovi na naslovnim stranama u izdanjima za subotu, 4. septembar 2021. godine pišu o tenzijama pred ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, plasmanu srpskih odbojkašica u finale Evropskog prvenstva, fotografijama opozicionih političara i novinara iz kafića i isteku važenja odredaba vašingtonskog sporazuma koji su potpisali Beograd i Priština.

BLIC – List predstavlja istraživanje “Dva meseca života sa delta sojem korone”. U tekstu “Pojas zlatne Jovane za decu iz Zvečanske”, list piše o humanitarnoj akciji srpskih olimpijaca, Olimpijskog komiteta Srbije i “Blic fondacije”. 

VEČERNJE NOVOSTI – O kontraskupu uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u Crnoj Gori, list piše u tekstu “Komite se spremaju za juriš na Cetinje”. Nakon pobede srpskih odbojkašica u polufinalu Evropskog prvenstva, list piše “Boj za treću krunu u nizu”.

DANAS – Nakon što su pojedini mediji objavili fotografiju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa i novinarke televizije Nova S iz kafića na Vračaru, list piše “Ko prati i tajno snima novinare i opoziciju?”. U intervjuu za list, frontmen benda Partibrejkers poručuje “Svi smo umorni, svi smo u nokautu”.

POLITIKA – O isteku važenja odredaba vašingtonskog sporazuma izmedju Beograda i Prištine, list piše u tekstu “Bez novog moratorijuma i dijalog gubi smisao”. O tenzijama u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u tekstu “Da li su ‘komite’ dobile dozvolu za okupljanje”.

PREDLOG ZA ČITANJE

Idite do kioska, tamo je u prodaji od četvrtka novi broj Nedeljnika sa pregršt tekstova za čitanje i opuštanje tokom vikenda.

Ili trknite samo do Nstore.rs