DPS: “Mir ili ustoličenje…”

1
Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

Predsedništvo Demokratske partije socijalista Crne Gore saopštilo je da će njihovi poslanici definitivno biti na Cetinju u nedelju 5. septembra kako bi protestovali protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu, prenose Vijesti.

Saopštenje dolazi i nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da postoje operativna saznanja o ekstremima s obe strane koji pripremaju radikalizaciju, ali i poruka iz Evropskog parlamenta da su pozivi predsednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića i drugih parlamentarnih partija neodgovorni.

Na saopštenje DPS-a su reagovali ubrzo iz Demokratske Crne Gore koji su optužili tu partiju da su “inspiratori i organizatori planiranog nasilja 5. septembra na Cetinju” i da se iza njihovog obraćanja javnosti nedvosmisleno očituje pretnja građanskom miru u Crnoj Gori.

Potom se na Tviteru oglasio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i poručio DPS-u i Đukanoviću da demagoškim saopštenjima stvaraju tenzije i pokušavaju odgovornost za incidente da prebace na Vladu.

U saopštenju DPS-a se navodi da će ta partija biti uz građane Cetinja i da će “dostojanstveno i civilizovano da brani sve one viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu”. Ta partija je danima javno odbacivala ikakve veze s najavljenim protestima 5. septembra, sve dok Đukanović nije najavio da će i on doći na protest ako se ustoličenje održi na Cetinju.

”Na sednici je ocenjeno da je država Crna Gora u produženom vremenskom trajanju, a intenzivno u poslednjih nekoliko godina, na udaru najogavnije političko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije, a čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica “srpski svet”. Godinama u kontinuitetu izgovarane reči mržnje i šovinističkih provokacija – da “Crnogorke i Crnogorci ne postoje”, “da su izmišljena nacija”, “šaka jada” – čiji su promoteri bili i čelnici Srpske crkve, kao i postupci s namerom da se ponize pripadnici crnogorske nacije, a njihova država omalovaži, izazvali su prirodnu reakciju slobodnog crnogorskog naroda”, navodi se u saopštenju Predsedništva DPS-a.

Dodaju da zbog toga ne čudi stav građanki i građana Cetinja “koji ne žele da se u njihovom gradu odigra konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana”.

”Na takav stav nedvosmileno upućuju i Zaključci Skupštine Prestonice Cetinja koji su usvojeni velikom većinom, te Predsjedništvo poziva nadležne državne organe da isti budu i sprovedeni i da time svi društveno-politički akteri na jasan način pokažu da im je stalo do mira i napretka Prestonice. Predsedništvo DPS-a duboko veruje da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati svoj protest. Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih meštana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i posle 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru. Zato je jasno da, ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača ‘srpskog sveta’ u gradu pod Lovćenom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da je Predsedništvo DPS-a konstatovalo da u trenutnoj situaciji ta partija nije mogla ostati po strani “i nemo posmatrati realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije”.

”Oni žele da ispune ono što pojedinim monarhistima i kasnije Slobodanu Miloševiću nije pošlo za rukom, a to je da stave slobodarsku Crnu Goru, Cetinje, Lovćen, Orlov krš i Cetinjski manastir pod svoju čizmu. Naš potez je samo mirna, građanska reakcija na sve te propale, ali očito još neuništene retrogradne ideje”, navodi se u saopštenju.

Na sednici Predsedništva, naglašeno je u saopštenju, zaključeno je “da samo miran protest može doneti još jednu pobedu nad domaćim i uvezenim nacionalistima koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore. Dokazaćemo im tog dana brojnošću i na dostojanstven način da su sada, ciljajući Cetinje, sebe precenili”.

”Predsedništvo DPS-a ukazuje da je predstojeći najavljeni verski skup na Cetinju događaj nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi. Želimo da verujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore. Na sednici je jednoglasno zaključeno da je odluka MCP da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vernika, nedovoljan i zakasnio pokušaj kompromisa. Posebno brine što s adresa koje promovišu srpsku crkvu i dalje stižu vrlo uznemirujuće poruke negiranja svega što je crnogorsko, a afirmišu vrednosti koje nikada nisu pripadale Crnoj Gori i Crnogorcima poput poziva na nasilje, širenje verske mržnje, pa čak i obračuna sa ženama”, ističe se u saopštenju DPS-a.

Predsedništvo DPS-a pozvalo je, kako su naveli u saopštenju, predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore “da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i verski objekat”.

”Demokratska partija socijalista apeluje na sve političke partije i javne delatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji rešili sve postojeće kompleksne bezbednosne izazove. Predsedništvo DPS-a duboko veruje da naši članovi i simpatizeri neće učiniti nijedan potez ili čin koji bi doveo u pitanje mir i sigurnost naših građana, jer smo s njima uspeli da sačuvamo mir u Crnoj Gori u slično izazovnim vremenima krajem devedesetih godina i početkom ovog veka”, zaključuje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. И би,… и мир и устоличење. Проблем је само у твојој глави и главама оних које си заблудне ставио у службу одбране сопствених интереса. Верујем да ћеш у те сврхе и даље иницирати разноразне сукобе, од оних психолошких, у главама заблудних, који остадоше, ето, понижени и постиђени, до оних физичких, којима и даље претиш. Стога је права дилема ових дана, не “мир или устоличење”, већ “мир или затвор”. Што пре у затвору, то брже до мира.

Comments are closed.