Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS, čiji je zadatak da prati primenu preporuka te organizacije za unapređenje izbornog procesa, prenele su Večernje novosti.

Po navodima lista, za predsednika radne grupe imenovan je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dok je njegov zamenik nekadašnji predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Dodaje se da će radna grupa sarađivati sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koje učestvuju u unapređenju izbornog procesa kao i da će svakih šest meseci podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti.

Ministar Nebojša Stefanović kazao je da, kao predsednik te radne grupe, ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije, preneo je N1.

Stefanović je rekao da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, „već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine“.

„Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno tu registruju sve izmene koje se dešavaju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali, mada ne mnogo, birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali“, rekao je Stefanović.

On je kazao da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo rađeno na tome i da je sistem u Srbiji „jako unapređen“ da može da se kaže da su birački spiskovi „precizni na jako visokom nivou“.

On je ocenio i da opozicija najavljuje bojkot izbora zbog očekivanog lošeg rezultata, a ne zbog toga što smatraju izborne uslove nedovoljno dobrim.

„Ne najavljuju bojkot, jer misle da ne postoje dovoljno dobri izborni uslovi, već neće da rizikuju sebi loš rezultat. Da ne bi dobili sedam, osam, devet ili deset procenata pa ne mogu da pričaju više kako su ogromna sila u Srbiji, oni su se odlučili za bojkot. Izborni uslovi su bolji od onih koje su oni nama dali kada su bili na vlasti „, izjavio je Stefanović.

Napominje da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i dodaje da to pokazuje da ni jednog trenutka nije bila „iskrena namera“ da se priča o izbornim uslovima.

„Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo“, izjavio je Stefanović.

Marinika Tepić: „Postavljenje ministra Stefanovića – šamar građanima koji se bore za poštene izbore…“

Postavljanje ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića na čelo radne grupe za saradnju sa OEBS-om za unapređenje izbornog procesa je šamar svim građanima koji se bore za poštene i slobodne izbore, ocenila je šefica poslaničkog kluba „Samostalnih poslanika“ i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Čovek koji je falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, počnio krivično delo, privatizovao Ministarstvo unutrašnjih poslova i podredio ovaj organ jednom čoveku i partiji, sada umesto da bude smenjen i istraženo što je radio postavlja se za prvog čoveka koji treba da sarađuje sa OEBS-om o izbornim uslovima“, rekla je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je ocenila i da imenovanje Stefanovića pokazuje da sve stranke koje su donele odluku o bojkotu izbora bile u pravu što ne pristaju da učestvuju u „lažnim izborima“, koji su „čista farsa“.

Transparentnost Srbija: „Zakasnela odluka…“

Odluka Vlade Srbije o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS je zakasnela, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija i istakla da vest o toj odluci nije objavljena u izveštaju sa sednice od 29. avgusta, niti među vestima, a jedini izvor saznanja o tome su „Večernje novosti“.

Transparentnost podseća da je Srbija preporuke ODIR (Kancelarija za demorkatske institucije i ljudska prava) dobila još posle izbora 2016. i 2017. godine.

„Od tada su preduzimane neke aktivnosti koje su u vezi sa preporukama, oko biračkog spiska, ali nije učinjeno baš ništa da se reše problemi u vezi sa finansiranjem izborne kampanje, predstavljanjem aktivnosti javnih funkcionera tokom kampanje ili transparentnost rada izborne administracije“, navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ova organizacija dodaje da je u stvarnosti stanje čak i pogoršano od kada je ODIR davao preporuke, naročito u pogledu intenziteta vođenja funkcionerskih kampanja, (ne)sprovođenja kontrole finansiranja kampanja i zloupotrebe javnih resursa tokom kampanja za lokalne izbore.

Komentar(1)

  1. nemam
    4. септембар 2019. 23:27

    Kad izbrisete onih 1.7 miliona preminulih biraca, ostaje vam oko 300.000. Toliko i vredite. Strani posmatraci obavezno! Nema vise bugarskog voza i duplih spiskova. Za vreme Tadica nije bilo kradje, jer su strane institucije nadgledale. Rezultat je bila volja gradjana. Danas, volja SNS podobnih. Dogoreva polako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.