Novogodišnji praznici nisu baš dobri po zdravlje, ali ne samo zbog prejedanja: Dve nedelje neprekidnog sedenja ostavlja trajne posledice

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Samo dve nedelje sedenja tokom novogodišnjih i božićnih praznika može da ostavi trajnu štetu po zdravlje, pokazuje novo istraživanje koje prenosi britanski “Telegraf”.

Britanska studija na Univerzitetu u Liverpulu pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka posle samo 14 dana izležavanja imaju dramatični pad snage. Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može da bude pogubno za starije osobe i može da izazove fiziološke posledice koje se ne vraćaju u “normalu” s vremenom prenosi N1.

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1.500 koraka dnevno tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja, nivo masnog tkiva u mišićima porasla je 20 odsto u mlađim grupama, a 28 procenata u starijoj grupi.

Snaga u nogama pala je pet odsto u mlađoj grupi, a više od osam odsto među penzionerima. Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta, od preko pet posto među mlađima i gotovo 10 procenata među starijim ispitanicima. A mitohondrijska funkcija – proizvodnja energije na ćelijskom nivou, snažno je pala posle dve nedelje izležavanja, uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina.

Naučnici su procenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugriše promene u telu koje bi mogle da rezultiraju dugoročnim, pa čak i trajnim posledicama, pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sistema i stanja povezana s upalama.

“U ovo doba godine mnogi od nas opustiće se, ješće i piće više i manje će vežbati. Nemojte da odlažete šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska, pola sata dnevno dovoljno je da spreči silaznu putanju”, navode stručnjaci koji su vodili ovu studiju.