Novinarka portala „eKapija“ Marija Dedić jedna je od pet finalista regionalnog medijskog takmičenja Siemens Media Award 2024 koje je ove godine održano u devet zemalja centralne i istočne Evrope (Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija). Sa tekstom pod nazivom Koja prava nam može ugroziti veštačka inteligencija – Hoće li nas Elena Ramirez spasiti?, Marija će se takmičiti za regionalnog pobednika čije proglašenje očekujemo 24. maja u Beču.

Takmičenje Siemens Media Award ima za cilj da nagradi kvalitetno i kreativno izveštavanje u oblasti tehnologije i ujedno da podstakne izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koje obrađuje teme tehnološkog napretka i značaja inovacija kako u različitim industrijama tako i u svakodnevnom životu. U ovogodišnjem takmičenju učestvovali su predstavnici medija i kreatori sadržaja na društvenim mrežama sa radovima na temu „Tehnologija sa svrhom“. Rad Marije Dedić govori o brzom razvoju veštačke inteligencije i postavlja pitanje njenog uticaja na živote svih nas, etičkih smernica i zakonske regulative u ovoj oblasti.

„Imali smo zadovoljstvo da i ove godine učestvujemo u realizaciji konkursa Siemens Media Award koji je iniciran u Srbiji pre petnaest godina, a od 2015. se održava na regionalnom nivou. Još veća čast je da je ovog puta medijski prilog novinarke iz Srbije proglašen jednim od pet najboljih radova u jakoj konkurenciji autora iz čak devet zemalja. Mediji su javni vodič kroz svet inovacija i tumač najnovijih otkrića, a kvalitetno izveštavanje o modernim tehnologijama veoma je važno u današnjem okruženju koji se ubrzano menja. Ono pomaže da složene inovacije lakše i bolje razumemo, takođe pokazujući kako one mogu da poboljšaju naš svakodnevni život“, izjavila je Jovana Vukotić, rukovodilac korporativnih komunikacija u kompaniji Siemens Srbija. 

Ove godine međunarodni žiri imao je zadatak da odabere pet najoriginalnijih radova koji će se direktno kvalifikovati u finalni deo takmičenja u Beču. Marija će zajedno sa svojim kolegama, najbolje plasiranim autorima iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke, učestvovati u izboru najboljeg rada u centralnoj i istočnoj Evropi. Petoro izabranih autora prisustvovaće „Concordia Ball“, poznatom bečkom balu za medijske profesionalce, dok će na gala događaju u istom gradu 24. maja biti izabran pobednik Siemensovog medijskog takmičenja koga očekuje glavna nagrada – putovanje za dve osobe na Salzburški festival u Austriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.