“Novinari u SAD, Rusiji i Indiji prioritetna su grupa za vakcinaciju…”

0
logo

Zemlje širom sveta prepoznale su da su novinari i medijski radnici, koji svakodnevno izveštavaju sa terena u vreme pandemije u većem riziku od oboljevanja, zbog čega su svrstani u prioritetne grupe za vakcinaciju. Sjedinjene Američke Države, Rusija i Indija zemlje su na čijim se listama za imunizaciju prioritetno nalaze i novinari, objavilo je Udruženje novinara Srbije u tekstu na svom sajtu.

U Srbiji, pak, u planu za vakcinaciju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, koji se sprovodi u tri faze, među ciljnim grupama ne navode se novinari. Udruženje novinara Srbije pozvalo je juče taj institut i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 da novinare i medijske radnike stave među prioritetne grupe za imunizaciju, jer su zbog prirode svog posla izloženi većem riziku od oboljevanja.

Vakcinacija novinara i medijskih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama predviđena je za februar, a imunizaciju novinara u ranoj fazi tražilo je Nacionalno udruženje emitera (NAB), opisujući njihovu ulogu u prenošenju vesti i hitnih informacija lokalnim zajednicama kao neophodan posao, što je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) prihvatio.

Zvaničnici američke države Kolorado su sredinom decembra prošle godine, menjajući plan vakcinacije, među prioritetne grupe za „prvu b“ fazu uključili i novinare na terenu. U Teksasu, udruženje emitera te savezne države lobira da se i izveštači TV, radio stanica i medijski radnici prioritetno vakcinišu. Čelnici teksaškog udruženja emitera navode da novinari izlaze na teren, izveštavaju o zdravstvenim radnicima, pacijentima, pokrivaju javne događaje, proteste, zbog čega je neophodno da budu zaštićeni.

U Rusiji su takođe novinari svrstani među prve grupe za dobijanje vakcine. U Habarovskoj oblasti, koja je među deset regiona u Rusiji gde se beleži najveći broj obolelih, novinari su uključeni su u prioritetnu grupu za primanje vakcine. U toj oblasti, vakcinisano je oko tri hiljade lekara i radnika socijalnih službi, a sledeći na listi su novinari, nastavnici, osobe sa hroničnim bolestima.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti mogu prioritetno da se testiraju na virus. Odlučeno je da se testiraju kao „ključni radnici“ koji moraju svakodnevno da napuštaju kuću kako bi obavljali posao i treba da se što češće testiraju kako bi bili bezbedni.

U Indiji, glavni ministar države Tripura uverava da će novinari, „radnici u prvom planu“, u zemlji prioritetno dobiti vakcinu protiv virusa korona. Ovo obećanje došlo je posle zahteva novinarske zajednice da se novinari i članovi njihovih porodica prvi imunizuju. Prva faza vakcinacije u Indiji predviđena je za 16. januar.

Ministar zdravlja Narodne Republike Bangladeš, uz najavu da će početak vakcinacije početi sredinom februara, rekao je da će prvi biti vakcinisani radnici na prvoj liniji – lekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.