Novi soj (“veoma neobične mutacije”) u Hongkongu, Južnoj Africi, Bocvani: Hitan sastanak SZO

0
EPA-EFE/Rodrigo Sura

Naučnici su otkrili novu varijantu koronavirusa B 1.1.529 i trenutno rade na tome shvate potencijalne posledice. Prisustvo novog soja potvrđeno je u Južnoj Africi, Hongkongu i Bocvani, prenosi Gardijan.

Svetska zdravstvena organizacija održaće danas hitan sastanak kako bi dala procenu o novoj varijanti koronavirusa.

Na sastanku će se utvrditi da li će se novi soj posmatrati kao varijanta od interesa ili varijanta koja zabrinjava.

Novi soj virusa ima veoma neobičan spoj mutacija, koje zabrinjavaju stručnjake zbog toga što bi molge da pomognu virusu da zaobiđe imunitet organizma i da olakšaju prenos virusa, kažu naučnici.

Svaka nova varijanta koja je sposobna da zaobiđe zaštitu koju daju vakcine i koja se širi brže od delta soja, koji je trenutno dominantan, mogao bi da predstavlja značajnu pretnju i da produži pandemiju.

Rani laboratorijski nalazi ukazuju na to da se varijanta ubrzano širila u južnoafričkoj provinciji Gauteng i možda je već prisutna u drugih osam provincija Južne Afrike.

Južnoafričke institucije su saopštile da je juče u toj zemlji zabeleženo 2.465 novih slučajeva zaraze, gotovo dvostruko više nego prethodnog dana. Nisu naveli da je razlog tome nova varijanta virusa, ali tamošnji naučnici pretpostavljaju da je to razlog.

U Južnoj Africi je potvrđeno oko 100 slučajeva, a nova varijanta zabeležena je i u Bocvani i Hongkongu – gde je virus preneo putnik iz Južne Afrike. Naučnici veruju da je oko 90 odsto slučajeva nove varijante zabeleženo u provinciji Gauteng.

Pojedini naučnici su novu varijantu opisali kao opisali kao najgoru od početka pandemije. Navode da ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da podstakne odgovor imunog sistema protiv kovida. To je otprilike duplo veći broj povezan sa delta sojem.

Mutacije u spajk proteinu šiljaka mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen, navodi Gardijan.

Velika Britanija ponovo je stavila Južnu Afriku i još pet zemalja Afrike na crvenu listu zbog pojave nove varijante.

Britanski ministar zdravlja Said Džavid izjavio je da prva indikacija koju imaju za tu varijantu je da može biti više prenosiva od delta varijante i “vakcine koje trenutno imamo mogu biti manje efikasne protiv nje”.

Džavid je na Tviteru naveo da je potrebno još podataka, ali da preduzimaju mere predostrožnosti.