Kina je potvrdila još 17 slučajeva upale pluća izazvane novim sojem koronavirusa, što je izazvalo zabrinutost dok se zemlja priprema za proslavu kineske lunarne nove godine kada većina stanovništva putuje.

Troje od tih pacijenata je ozbiljno bolesno, navodi se u saopštenju vuhanskog gradskog zdravstvenog sekretarijata, prenosi Vol strit žurnal.

Ukupan broj pacijenata zaraženih tom bolešću u Kini, a svi se nalaze u Vuhanu, gradu u centralnom delu zemlje, sada se popeo na 62. Dvoje je umrlo.

Novih 17 pacijenata počelo je pre 13. januara da pokazuje simptome kao što su temperatura ili kašalj, navodi se u saopštenju.

Kineska lunarna nova godina je jednodnevni praznik koji ove godine počinje 24. januara.

Novi virus pripada velikoj porodici koronavirusa, u kojoj je i teški akutni respiratorni sindrom (SARS). On je ubio skoro 800 ljudi širom sveta tokom epidemije 2002/2003. koja je takođe započela u Kini.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak da će na svoja tri aerodroma da počne s detaljnim pregledima putnika iz Vuhana, kako bi otkrili one koji bi mogli da imaju simptome groznice.

Iako stručnjaci kažu da novi virus nije tako smrtonosan kao SARS, malo se zna o njegovom poreklu i nejasno je da li može da se prenese sa čoveka na čoveka. Tajland je prijavio dva slučaja virusa, a Japan jedan.

Svi dosadašnji slučajevi uključuju ljude koji ili žive u Vuhanu, ili su putovali u taj grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.