Državna manifestacija posvećena sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice „Oluje“, održava se u Novom Sadu, na Trgu slobode. Parastos svim žrtvama nastradalim u oružanoj akciji Oluja služio je patrijarh srpski Porfirije. On je nakon služenja parastosa rekao da sa danas molimo za sve nevine žrtve tog strašnog avgusta 1995 godine, da se zločini pamte, ali to pamćenje nije „zlopamćenje“.

Patrijarh je takođe kazao da se Srbi danas sećaju nasilnog egzodusa sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije, da ne zaboravljaju žrtve i razaranja u Zadru, egzekuciju u Medaku, užasan teror i pobijene sve do Pakraca i slavonskih sela. Dodao je da su prisutni i svedoci zločina i da njihova svedočenja treba pamtiti kako niko ne bi mogao da kaže da se zločini nisu dogodili.

„I sto puta ću da ponovim da ne zlopamtimo jer bi zlopamćenje savladalo i nas, gnev mržnja bi nas satrli i obesnažili svaki stvaralčki potencijal u nama, već moramo gledati u najnevinijeg koji je sa krsta poručio? Oče oprosti im jer ne znaju šta čine!’ To je vera naša i vera otaca naših“, rekao je patrijarh Porfirije.

Navodeći da se danas sećamo i stradanja u Jadovnom, Sisku, Glini i Jasenovcu i podsetio se postupanja svetog mučenika Vukašina jasenovačkog koji je smogao reči da dok su ga mučili izgovori reči „Samo ti dijete radi svoj posao“ koje, kako je rekao „nisu izraz mržnje ni inata ni prezira, jer nisu snaga običnog čoveka, već pogruženog i usresređenog na Hrista“.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Srbija prigrlila sve, da ima beskrajnu ljubav i dobrotu za sve i da u Srbiji ne pitamo kako se ko krsti i kako se bogu moli.

„Takvu Srbiju volimo i za nju se molimo, da takva ostane i da u njoj bude mesta za sve“, naveo je Patrijarh SPC Porfirije.

Obeležavanju vojne akcije Oluja pored građana i crkvenih predstavnika, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i ostali državni funkcioneri.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“, a u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, zatim i parastos.

Državni zvaničnici poručili su ranije danas da ne sme da se zaboravi akcija koja je dovela do egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske, ali da Srbija i Hrvatska zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u „Oluji“ je ubijeno 1.880 ljudi. Direktor centra, Savo Štrbac ističe da je proterano najmanje 220.000 Srba. Ukazuje da Hrvatska sve radi sporo i da još uvek nije urađena ekshumacija iz oko 60 registrovanih grobnih mesta.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.